Ο σεισμός της 24ης Μαΐου στο βόρειο Αιγαίο μεγέθους 6,8 Ρίχτερ μετατόπισε τη νήσο Λήμνο κατά πέντε εκατοστά. Ο σεισμός προκλήθηκε στο ρήγμα της Ανατολίας με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης, Λήμνου και Ιμβρου.
Την εντυπωσιακή μετακίνηση, από τις τρομακτικές δυνάμεις που ασκήθηκαν στην διάρκεια του σεισμού, ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών έπειτα από έρευνες και αναλύσεις των δεδομένων σε σταθμούς GPS.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας”, οι σταθμοί GPS λειτουργούν με τη λήψη σημάτων από συστήματα δορυφορικής γεωδαισίας και η ακρίβεια επίλυσης που επιτυγχάνεται είναι της τάξης μερικών χιλιοστών (mm).
Το σεισμό της 24ης Μαΐου τον κατέγραψε ο σταθμός της Λήμνου (LEMN) που ανήκει στο Εθνικό δίκτυο ΝΟΑΝΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και δύο σταθμοί του αντίστοιχου Τουρκικού Αστεροσκοπείου της Κωνσταντινούπολης (στα Δαρδανέλια και Υψαλα).
«Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η Λήμνος μετατοπίστηκε 5 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά, δηλαδή προς τον Αγιο Ευστράτιο, ως αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής κίνησης. Ο σταθμός στα Δαρδανέλια μετακινήθηκε 3 εκατοστά προς βορειοδυτικά και ο σταθμός στα Υψαλα του Εβρου κατά 2 εκατοστά προς βορειοανατολικά, αντίστοιχα. Αυτές οι μετακινήσεις οφείλονται στον τρόπο της διάρρηξης του μεγάλου ρήγματος του Β. Αιγαίου, που είναι κατακόρυφο και “έσπασε” με διεύθυνση σχεδόν Ανατολή-Δύση. Το μήκος της διάρρηξης υπολογίστηκε σε 45 χιλιόμετρα», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Γκανάς.
πηγή: www.econews.gr