Μedia

19/01/2023 - 07:11

«Free the Nipple»: Facebook και Instagram θα βάλουν τέλος στη λογοκρισία των γυναικείων θηλών;

Το Συμβούλιο Εποπτείας της Meta ζήτησε να αναθεωρηθούν οι κανόνες της εταιρείας που απαγορεύουν εικόνες γυμνού γυναικείου στήθους.

Tο Συμβούλιο Εποπτείας της Meta ζήτησε να αναθεωρηθούν οι κανόνες της εταιρείας που απαγορεύουν εικόνες γυμνού γυναικείου στήθους. Σε χθεσινή (17/1) του απόφαση, το Oversight Board – μια ομάδα ακαδημαϊκών, πολιτικών και δημοσιογράφων που συμβουλεύουν την εταιρεία σχετικά με τις πολιτικές της για τον έλεγχο του περιεχομένου – συνέστησε στη Meta να αλλάξει το κοινοτικό πρότυπο για το γυμνό και τη σεξουαλική δραστηριότητα ενηλίκων «έτσι ώστε να διέπεται από σαφή κριτήρια που σέβονται τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το συμβούλιο διαπίστωσε ότι «η πολιτική βασίζεται σε μια δυαδική θεώρηση του φύλου και στη διάκριση μεταξύ ανδρικού και γυναικείου σώματος», γεγονός που καθιστά τους κανόνες κατά της απεικόνισης των θηλών «ασαφείς» όταν πρόκειται για διεμφυλικούς, non-binary και τρανς χρήστες. Συνέστησε στη Meta «να καθορίσει σαφή, αντικειμενικά κριτήρια που σέβονται τα δικαιώματα” όσον αφορά τη διαχείριση του γυμνού, “έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται με τρόπο που να συνάδει με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

  

Η Meta είναι έτοιμη πλέον να αποδεχθεί την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. «Εξελίσσουμε συνεχώς τις πολιτικές μας για να βοηθήσουμε να γίνουν οι πλατφόρμες μας ασφαλέστερες για όλους», τόνισε ο εκπρόσωπος. «Γνωρίζουμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την υποστήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και αυτό σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε με εμπειρογνώμονες και οργανώσεις υπεράσπισης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε μια σειρά από θέματα και για τη βελτίωση των προϊόντων».

Η Meta έχει προθεσμία 60 ημερών για να ανταποκριθεί και πρακτικά στις συστάσεις του συμβουλίου. Ενώ οι υποστηρικτές μπορεί να χαιρετίζουν την ιδέα μιας πιο ελεύθερης θηλής στο διαδίκτυο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς τα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου περιεχομένου της Meta θα είναι σε θέση να επιβάλουν μια νέα πολιτική για τις θηλές.

  

«Free the Nipple»: Πώς ξεκίνησε το κίνημα

Μέχρι τώρα, η Meta εφάρμοζε μια αυστηρή πολιτική για την έκθεση των θηλών των γυναικών – ακόμη και οι θηλάζουσες μητέρες είχαν λογοκριθεί.

Αυτό προκάλεσε σάλο ήδη από το 2012, όταν κυκλοφόρησε μια ταινία που κάλυπτε το θέμα και οδήγησε σε διαμαρτυρίες που απαιτούσαν το δικαίωμα των γυναικών να γυμνώνουν το στήθος τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν το επιθυμούν.

 

Έκτοτε, έχουν εισαχθεί εξαιρέσεις για τον θηλασμό, τις στιγμές της γέννας και μετά τον τοκετό, καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία (για παράδειγμα, μετά τη μαστεκτομή, ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού ή χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου) ή πράξεις διαμαρτυρίας.

Ένα σταθερό σημείο αμφισβήτησης είναι ότι οι πλατφόρμες συχνά δεν λογοκρίνουν τη ρητορική μίσους, ενώ λογοκρίνουν τις γυναικείες θηλές.

Το 2018, ο Διευθύνων Σύμβουλος Mark Zuckerburg προσπάθησε να το δικαιολογήσει εξηγώντας: “Είναι ευκολότερο να χτίσεις ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό μιας θηλής παρά για τον εντοπισμό ρητορικής μίσους”.

 

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, η επικεφαλής της διαχείρισης παγκόσμιας πολιτικής του Facebook, Monika Bickert εξήγησε ότι η στάση για τις θηλές έχει να κάνει στην πραγματικότητα με τη συναίνεση και την αδυναμία της πλατφόρμας να προσδιορίσει μη συναινετικό περιεχόμενο.
Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το Facebook κυκλοφόρησε τις πρώτες εσωτερικές οδηγίες του για τους συντονιστές περιεχομένου, οι οποίες περιγράφουν πώς τα πρότυπα γυμνού της πλατφόρμας στοχεύουν στην ασφάλεια των χρηστών και στην αποφυγή εκμετάλλευσης.

Γιατί, λοιπόν, το εποπτικό συμβούλιο άλλαξε γνώμη;

Το εποπτικό συμβούλιο της Meta υποστήριξε ότι η υπάρχουσα πολιτική βασίζεται σε μια δυαδική άποψη του φύλου και σε μια διάκριση μεταξύ ανδρικού και γυναικείου σώματος.

Μια τέτοια προσέγγιση «καθιστά ασαφές πώς ισχύουν οι κανόνες για τα ιντερσεξ, τα μη δυαδικά και τα τρανς άτομα και απαιτεί από τους αναθεωρητές να κάνουν γρήγορες και υποκειμενικές εκτιμήσεις για το φύλο και το γένος, κάτι που δεν είναι πρακτικό όταν εποπτεύεις περιεχόμενο σε μεγάλη κλίμακα», ανέφερε το συμβούλιο στην απόφασή του την Τρίτη.

Πρόσθεσε ότι οι κανόνες της Meta για το γυμνό ενηλίκων «θέτουν δυσανάλογους περιορισμούς σε ορισμένους τύπους περιεχομένου και έκφρασης», ενώ θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά και λιγότερο περιοριστικά τα μέτρα, αν υπήρχαν ενδείξεις προειδοποίησης για το περιεχόμενο και σχετικό όριο ηλικίας, που θα επέτρεπε μόνο σε χρήστες άνω των 18 ετών να το δουν.

Μοιράσου το άρθρο!