Skip to main content
|

Το Σάββατο με τα «Νέα» – Το Αϊβαλί που χάθηκε

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
1'

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ παρουσιάζουν Αλησμόνητες πατρίδες.

Το Αϊβαλί που χάθηκε.

100 χρόνια από την Καταστροφή, μοναδικές εικόνες μνήμης και άγνωστα ντοκουμέντα από το Αϊβαλί της καρδιάς μας.

Ενα άλμπουμ με σπάνιες φωτογραφίες από τo σημαντικότερο ιστορικό κέντρο του ελληνισμού στην Μικρά Ασία, συνοδευτικά σχόλια και σπάνιο αρχειακό υλικό.

Μία συλλεκτική έκδοση, έναν αιώνα μετά την Καταστροφή, με τη σφραγίδα των εκδόσεων Μίλητος.

 

 

Το Αϊβαλί βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Λέσβο. Ηταν από τις πρώτες πόλεις που ιδρύθηκαν στη Μικρά Ασία. Στις αρχές του 17ου αιώνα κάτοικοι της Λέσβου, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εγκαταστάθηκαν στο Αϊβαλί. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν έλληνες χριστιανοί και στα χρόνια που ακολούθησαν το Αϊβαλί αναγνωρίστηκε ως αμιγώς χριστιανική κοινότητα, η οποία δραστηριοποιήθηκε πολύ στη διάδοση της επιστήμης, του πολιτισμού και των γραμμάτων, ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πνευματική ζωή της περιοχής. 

Η απαρχή της Καταστροφής ξεκίνησε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πραγματοποιήθηκαν διωγμοί κατά του μικρασιατικού ελληνισμού. Στις 29 Αυγούστου 1922 μπήκαν στην πόλη τα πρώτα τουρκικά στρατεύματα και επιτέθηκαν στον πληθυσμό της. Οι άνδρες, όσοι δεν εκτελέστηκαν, στάλθηκαν σε στρατόπεδα στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και ελάχιστοι μόνο σώθηκαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Τα γυναικόπαιδα κατέφυγαν στη Λέσβο και από εκεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το Αϊβαλί ανήκει στις χαμένες πατρίδες του ελληνισμού. Ελληνικά καφενεία, εκκλησίες, νεοκλασικά σπίτια, γνωστές οικογένειες μεγαλοαστών Ελλήνων συνθέτουν το σκηνικό γύρω από ένα άγνωστο Αϊβαλί. Η έκδοση αυτή παρουσιάζει το Αϊβαλί των Ελλήνων μέσα από ένα πολύχρωμο μωσαϊκό εικόνων και ιστορικών καρτ ποστάλ.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία