Το 11ο Γυμνάσιο Αχαρνών στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου
Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων από τη Λέσβο, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό στο Γεωπάρκο Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους.
Γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος, του υγρότοπους Καλλονής και τους γεώτοπους του Γεωπάρκου Λέσβου οι 24 μαθητές του 11ου Γυμνασίου Αχαρνών συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του σχολείου κα. Βάλια Καραφέρη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μαθητών ξεκίνησε με γνωριμία τους με τους γεώτοπους, το φυσικό περιβάλλον και την ορνιθοπανίδα της Λέσβου. Οι μαθητές συνοδευόμενοι από την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το Γεωπάρκο Λέσβου, όπου διασχίζοντας τη Λέσβο από τη Μυτιλήνη μέχρι το Απολιθωμένο Δάσος γνώρισαν τη γεωλογική ιστορία της Λέσβου, τους μοναδικούς ηφαιστειακούς γεωτόπους, τις μεγάλες τεκτονικές δομές, τα φυτά και τη σχέση τους με τα πετρώματα, τις θερμές πηγές και ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και τα στοιχεία με τα οποία συνδέεται.
Η πρώτη στάση των μαθητών κατά τη διάρκεια της διαδρομής ήταν στον κόλπο της Καλλονής, όπου συμμετείχαν σε δραστηριότητα παρατήρησης πουλιών με την υποστήριξη της κα. Ελένης Γαληνού, περιβαλλοντολόγου του Μουσείου και του κ. Κώστα Πολυπαθέλλη, Βιολόγο του Μουσείου. Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα είδη των πουλιών που συναντώνται στον υγρότοπο της Καλλονής και τη μοναδικότητά τους και στη συνέχεια με ειδικά κυάλια και τηλεσκόπια είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν όλα αυτά τα μοναδικά πουλιά του υγρότοπου της Καλλονής. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ένα παρατηρητή πουλιών από την Αγγλία, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι κάθε χρόνο έρχεται στη Λέσβο για παρατήρηση πουλιών.
Ακολούθως, η επόμενη στάση των μαθητών ήταν στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις ανακαλύπτοντας σταδιακά τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα, γνώρισαν το μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σεκόιας, και τα μυστικά που μας αποκαλύπτει για την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη μεγάλη επιστημονική του αξία.
Η διαδρομή των μαθητών ολοκληρώθηκε στο δυτικότερο άκρο της Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα γνωριμίας με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και ευαισθητοποίησης για θέματα προστασίας από το σεισμικό κίνδυνο με τη βοήθεια της κα. Εβίτας Τσονίδου, Γεωλόγου, του κ. Στρατή Ζγουρνιού, Δασοπόνο και του κ. Νίκου Γραμμενόπουλου, Συντηρητή του Μουσείου.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 11ου Γυμνασίου Αχαρνών ξεκινώντας από την αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων του Μουσείου γνώρισαν την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή και οδήγησαν στην απολίθωση του πλούσιου δάσους, το φαινόμενο της ηφαιστειότητας και τα είδη των φυτών που συναντώνται στο Απολιθωμένο Δάσος.
Ακολούθως περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, όπου γνώρισαν τα διαφορετικά είδη φυτών του που έχουν βρεθεί στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, γνώρισαν την εξέλιξη της ζωής στη γη μέσα από τα απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο που φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου, την ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, τη γεωλογική δομή της Λέσβου και τα εντυπωσιακά ορυκτά του πυριτίου.
Ακολούθως συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» κατά τη διάρκεια του οποίου συμμετείχαν στη βιωματική δραστηριότητας προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Τα παιδιά στη σεισμική τράπεζα βίωσαν μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς τόσο από την Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως ο σεισμός της Κοζάνης, της Ταιβάν, του Κόμπε, και άλλοι σεισμοί που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και πολλά θύματα και με μεγάλη επιτυχία εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.