Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

11/03/2014 - 18:02

Το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο «Geo-Education in Action»

style="text-align: justify;"> 
Η γεω-εκπαίδευση ενηλίκων στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αλλά και η ανάπτυξη μιας πρότυπης μεθοδολογίας σε διεθνές επίπεδο για την γεω-εκπαίδευση ενηλίκων ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας του Προγράμματος Lifelong Learning, Leonardo da Vinci με τίτλο «Geo-Education in Action» που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από 5 έως 7 Μαρτίου 2014 στην έδρα του Γεωπάρκου Beiqua στην πόλη Arenzano της Ιταλίας, με τη συμμετοχή εταίρων από 4 φορείς που εδρεύουν σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Συντονιστής εταίρος του έργου είναι το ΚΕΚ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Συμμετέχοντες στο έργο είναι επίσης φορείς από το Γεωπάρκο Beigua από την Ιταλία, το Γεωπάρκο Arouca από την Πορτογαλία και το Γεωπάρκο North Pennines AONB από την Αγγλία. 
 
Το Πρόγραμμα «Geo-Education in Action» είναι ένα πρωτοποριακό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στόχος του είναι η υλοποίηση και εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την ανάπτυξη της γεω-εκπαίδευσης. 
 
Οι δράσεις της συνάντησης επικεντρώθηκαν στη δημιουργία στην προετοιμασία μιας πρότυπης μεθοδολογίας εκπαίδευσης ενηλίκων μέσω κατάλληλων εκπαιδευτικών δράσεων και εργαλείων που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα από Ευρωπαϊκές χώρες από φορείς που υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες για ενήλικες στον τομέα των γεωπιστημών. Παράλληλα, στόχος της συνάντησης ήταν η δρομολόγηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των φορέων και η παρουσίαση καλών πρακτικών τους, δραστηριοτήτων και εργαλείων σε θέματα γεω-εκπαίδευσης με συμμετοχή εκπαιδευομένων και φοιτητών από όλο τον κόσμο και συνεργασιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της γεω-εκπαίδευσης.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Καθ. Νίκος Ζούρος,  ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, και ο κ. Β. Ροζακής, παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης του ΚΕΚ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για ενήλικες και αναφέρθηκαν στις μεθοδολογίες και τα εργαλεία ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης που υλοποιούνται στη Λέσβο για την εκπαίδευση ενηλίκων σε θέματα που σχετίζονται με την ανάδειξη και αξιοποίηση των γεωμνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!