Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

17/12/2012 - 18:44

Περπατώντας στο Απολιθωμένο Δάσος και τα μονοπάτια της λάβας

Περπατώντας στο Απολιθωμένο Δάσος και τα μονοπάτια της λάβας

Περπατώντας στο Απολιθωμένο Δάσος και τα μονοπάτια της λάβας

 

Μέλη του Συλλόγου ΟΡΕΙΑΣ γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος και θέσεις γεωλογικού & οικολογικού ενδιαφέροντος

 

Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία αποτέλεσε για τα μέλη του Περιπατητικού Συλλόγου ΟΡΕΙΑΣ η πεζοπορία στο Απολιθωμένο Δάσος και τα μονοπάτια της λάβας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου. Τους πεζοπόρους ενημέρωσαν και συνόδευαν σε όλη τη διαδρομή τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κ. Γ. Γρημπυλάκος, Γεωλόγος και ο κ. Κ. Καταχανάς.

Σημείο αφετηρίας της περιπατητικής διαδρομής ήταν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους. Τα μέλη του ΟΡΕΙΑΣ περιηγήθηκαν αρχικά στις περιπατητικές διαδρομές του Πάρκου και γνώρισαν τους εντυπωσιακούς ιστάμενους και κατακείμενους κορμούς δέντρων ηλικίας 20 εκατομμύριων ετών, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός δέντρου στην Ευρώπη, με ύψος 7,02 μέτρα και περίμετρο 8,58 μέτρα, προγονική μορφή σεκόιας.

Από το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, οι πεζοπόροι συνέχισαν κατεβαίνοντας την κοιλάδα του ποταμού Τσιχλιώντα. Η διαδρομή εντυπωσιακή, με την φρυγανική βλάστηση να κυριαρχεί, ενώ στο τοπίο κυριαρχούν τα ηφαιστειακά πετρώματα και οι δομές λάβας. Συνάντησαν επίσης στρώματα ηφαιστειακής στάχτης μέσα στα οποία έχουν διατηρηθεί ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων, πυροκλαστικές ροές, εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς δόμους και ηφαιστειακές φλέβες.

Φτάνοντας στις όχθες του χειμάρρου Τσιχλιώντα, ακολούθησαν τη ροή του. Σ’ αυτό το σημείο της διαδρομής οι περιπατητές γνώρισαν ένα διαφορετικό τοπίο. Η πλούσια παραποτάμια βλάστηση του Τσιχλώντα έρχεται σε αντίθεση με το υπόλοιπο τοπίο της περιοχής. Στην περιοχή συναντάνται σημαντικός αριθμός ερπετών, μικρών θηλαστικών, εντόμων και πουλιών, μερικά από τα οποία θεωρούνται σπάνια ή απειλούμενα είδη. 

Μετά από 3 περίπου χιλιόμετρα, η ροή του Τσιχλιώντα συναντά τον αγροτικό δρόμο Ερεσού - Σιγρίου. Οι περιπατητές ακολουθώντας τη διαδρομή προς Σίγρι, θαύμασαν το εντυπωσιακό παράκτιο τοπίο και τις νησίδες Νησιώπη και Καβαλούρος. Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Ακολούθησε παρουσίαση και επιστημονική ενημέρωση στους εκθεσιακούς του χώρους.

Οι μικροί πεζοπόροι του Περιπατητικού Συλλόγου ΟΡΕΙΑΣ συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης του μεγάλου σεισμού της Ιαπωνίας και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς αλλά και να τα εφαρμόσουν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

 

Μοιράσου το άρθρο!