Διαμαρτυρία επιβάτη πλοίου για τον τρόπο διαχείρισης των αποσκευών
Την διαμαρτυρία της προς την Ναυτιλιακή Εταιρεία για την κατάσταση που αντιμετώπισε όταν μετά το απαγορευτικό της περασμένης Κυριακής, 7/1/24 το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Χίου από τον Πειραιά και οι επιβάτες προσπαθούσαν να πάρουν τις αποσκευές τους, μας γνωστοποίησε η επιβάτης Μ.Μ..
Επώνυμα η συγκεκριμένη επιβάτης σε ηλεκτρονική επιστολή της στην εταιρεία, την οποία μας κοινοποίησε όπως και την απάντηση που έλαβε παράλληλα με την κοινοποίησε στα Λιμεναρχεία Χίου και Πειραιά και στο Υπουργείο Ναυτιλίας, περιγράφει τα όσα αντιμετώπισε φθάνοντας το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στο λιμάνι της Χίου και τονίζοντας ότι ταξιδεύει χρόνια και πολλές φορές τον χρόνο στη συγκεκριμένη γραμμή.
Η ίδια, όπως αναφέρει, είχε τοποθετήσει τις δύο βαλίτσες της σε ραφιέρα του πλοίου στον Πειραιά. Φθάνοντας στη Χίο, το απόγευμα της 8ης Ιανουαρίου και αφού περίμεναν την πρόσδεση του πλοίου, κατεβαίνοντας στο γκαράζ για να πάρει τις βαλίτσες της διαπίστωσε, όπως και οι άλλοι επιβάτες, πως «μπροστά από την ραφιέρα είχε «χτιστεί» ένα ολόκληρο βουνό από βαλίτσες, διπλάσιο σχεδόν σε μέγεθος από την ίδια την ραφιέρα. Κανένα μέλος του πληρώματος δεν βοήθησε στο να μοιραστούν οι αποσκευές. Αυτό που συνέβη ήταν ότι κάποιοι φαντάροι σκαρφάλωσαν στο βουνό από τις βαλίτσες κι έδιναν την αποσκευή σε όποιον μπορούσε να την διακρίνει από μακριά. Όπως φαντάζεστε, για να φτάσω να δω και να πάρω την δικιά μου έπρεπε να μοιραστούν ατάκτως φυσικά όσες ήταν μπροστά, κάτι το οποίο διήρκησε άλλη μισή ώρα».
Η επιβάτης στην επιστολή της σημειώνει ότι διαμαρτυρήθηκε στον Υπαρχο, όπως της υπέδειξαν, για αυτή την κατάσταση και η δικαιολογία που έλαβε ήταν «ότι ήταν πολλοί οι φαντάροι που έπρεπε να μεταφερθούν και ότι δεν είχε άλλη λύση», για να του επισημάνει το πρόβλημα που έχουν ειδικά οι ηλικιωμένοι, όπως μια γιαγιά που αδύναμη περίμενε στην ουρά.
Στην απάντηση που έλαβε η επιβάτης από την εταιρεία, την οποία μας κοινοποίησε η κυρία Μ.Μ., αφού την ευχαριστούν για την επικοινωνία και πως εκτιμούν «ιδιαίτερα τις εποικοδομητικές υποδείξεις των επιβατών, οι οποίες λαμβάνονται υπ’ όψιν με μεγάλη σοβαρότητα», σημειώνουν πως «στο χώρο του γκαράζ του κάθε πλοίου, υπάρχει ενδεδειγμένος χώρος εναπόθεσης αποσκευών με ειδικές σημάνσεις για κάθε προορισμό και εντεταλμένα μέλη του πληρώματος υποβοηθούν στην τοποθέτηση των αποσκευών στους ενδεδειγμένους χώρους ώστε να αξιοποιούνται όσο το δυνατόν καλύτερα. Επιπλέον, βοηθούν και κατά την παραλαβή των αποσκευών κατά την άφιξη του πλοίου.
«…Η ευταξία των κοινόχρηστων χώρων του πλοίου, συμπεριλαμβανομένου και του γκαράζ, σαφώς επιβαρύνεται σε δρομολόγια με αυξημένη επιβατική κίνηση, όπως για παράδειγμα στο συγκεκριμένο δρομολόγιο που ήταν πλήρες επιβατών λόγω της μαζικής αναχώρησης επιβατών λόγω του απαγορευτικού που ίσχυε τις προηγούμενες ημέρες.
Το πλήρωμά μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια διατήρησης της ευταξίας κατά την διάρκεια του ταξιδιού σε όλους τους χώρους του πλοίου με συνεχείς συστάσεις προς το επιβατικό κοινό. Είναι όμως έκδηλο, ότι η συμπεριφορά των επιβατών στους δημόσιους χώρους του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων και των γκαράζ, θα πρέπει να συνεπικουρεί στην προσπάθεια των πληρωμάτων μας, ούτως ώστε το ταξίδι να αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία για όλους τους επιβάτες μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά και σημειώνοντας ότι «οι υποδείξεις σας κοινοποιήθηκαν τόσο στον Πλοίαρχο και τους Αξιωματικούς του πλοίου… όσο και στα αρμόδια τμήματα της Εταιρείας».
Στην ανταπάντησή της η κυρία Μ.Μ. τονίζει μεταξύ άλλων:
«Αγαπητοί Κύριοι,
Λυπάμαι πολύ για την απάντησή σας, γιατί μάλλον προσπαθεί να υποτιμήσει την νοημοσύνη μου, παρά να αναλάβει την ευθύνη της ανεπαρκούς διαχείρισης μιας κατάστασης ούτως ή άλλως δύσκολης ή την δέσμευση ανάληψης συγκεκριμένων μέτρων ώστε η παραλαβή των αποσκευών να γίνεται με πιο αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο…
Αυτό που πραγματικά χρειάζομαι να ακούσω ως υπεύθυνος πολίτης που υποβάλλει μια διαμαρτυρία για την οποία ξοδεύει χρόνο από τη ζωή και την εργασία του, … ως άνθρωπος που έχει ταξιδέψει πολύ κι έχει δει τι σημαίνει αποτελεσματικότητα και πρόληψη στα μέσα μεταφοράς, αλλά κυρίως ως συχνός πελάτης των γραμμών σας, είναι η παραδοχή ότι η ως τώρα προσπάθειά σας δεν είναι επαρκής και η δέσμευση ότι θα οργανωθείτε ώστε οι επιβάτες να παραλαμβάνουν με ταχύτητα και ασφάλεια τις βαλίτσες τους. Το ζητούμενο δεν είναι να ανταλλάσσουμε mail και να αποκαλούμαστε «αγαπητοί» και «αξιότιμοι» και να κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, αλλά να με διαβεβαιώσει κάποιος πραγματικά υπεύθυνος ότι δεν θα φτάσω στην ηλικία της γιαγιούλας που σας περιέγραψα στο προηγούμενο mail και να ταξιδεύω με τόσο άθλιες συνθήκες».
πηγη: