Σε ... αερομαχίες επιδίδονται οι αεροπορικές εταιρείες στη χώρα μας, προκειμένου να κερδίσουν κομμάτι της πίτας των αεροπορικών μεταφορών το οποίο συνεχώς συρρικνώνεται.
Η οικονομική κρίση της Κύπρου αποτέλεσε ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα για την κίνηση στην Ελλάδα, με τις αεροπορικές εταιρείες εγχώριες και διεθνείς να αναγκάζονται σε αλλαγές στα πτητικά τους προγράμματα προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τον Μάρτιο που δεν είχαν ακόμη καταγραφεί οι επιπτώσεις από την κρίση στην Κύπρο η επιβατική κίνηση σε όλα τα αεροδρόμια παρουσίασε απώλειες πάνω από 7,6% στους επιβάτες εσωτερικού σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες υπήρξε αύξηση 2,4% στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού. Την ίδια περίοδο «πληγωμένο» παρουσιάζεται το αεροδρόμιο της Αθήνας με τη συνολική κίνηση να είναι μειωμένη κατά 6,3%. Σημειώνεται ότι για τη θερινή περίοδο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εξυπηρετεί 54 αεροπορικές εταιρείες, από τις οποίες οι 10 είναι low cost προσφέροντας συνολικά 110 προορισμούς.
ΔΑΑ
Απώλειες συνεχίζει να καταγράφει το αεροδρόμιο της Αθήνας το πρώτο τρίμηνο του 2013, καθώς είχε περίπου 185 χιλιάδες λιγότερους επιβάτες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από την αρχή του έτους σε μηνιαία βάση το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας κατέγραφε απώλειες περίπου 60.000 επιβατών.
Συγκεκριμένα στο τρίμηνο η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατέγραψε μείωση 7,9% με τον αριθμό των διακινούμενων επιβατών να φτάνουν στα 2,18 εκατομμύρια φέτος έναντι 2,37 εκατομμυρίων πέρυσι, δηλαδή κατέγραψε απώλεια 186.000 επιβατών.
Στο διάστημα Ιανουαρίου ? Μαρτίου οι επιβάτες εξωτερικού ήταν 1,359 εκατομμύρια φέτος έναντι 1,468 εκατομμύρια πέρυσι, καταγράφοντας μια μείωση 7,41%. Μεγαλύτερη ήταν η συρρίκνωση της κίνησης από το εσωτερικό. Σε προορισμούς του εσωτερικού διακινήθηκαν 827 χιλ. επιβάτες το πρώτο τρίμηνο του 2013 , έναντι 904 χιλ. πέρυσι, καταγράφοντας πτώση 8,5%.
Τον Μάρτιο καταγράφηκε μείωση της κίνησης κατά 6,5% με τη συνολική επιβατική κίνηση να φτάνει τους 808 χιλ. επιβάτες έναντι 864 χιλ. πέρυσι.
Σύμφωνα με την διοίκηση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το αποτέλεσμα αυτό αντανακλά:
Τη μειωμένη ταξιδιωτική ζήτηση των Ελλήνων
Τη μειωμένη ελκυστικότητα της πόλης για ξένους ταξιδιώτες καθώς και
Τη μείωση προσφερομένων συχνοτήτων από τους ελληνικούς και ξένους αερομεταφορείς κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση, κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου η επιβατική κίνηση σημείωσε σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον Ιανουάριο με τα επίπεδα πτώσης να μειώνονται από -10,6% σε -6,4%, η οποία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Η διεθνής επιβατική κίνηση σημείωσε συνολικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους πτώση της τάξης του -7,4% επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα στη σημαντική μείωση των διεθνών πτήσεων (-19,2%)!
Κίνητρα
Ο ΔΑΑ συνεχίζει και κατά τη θερινή περίοδο 2013 την πολιτική των στοχευμένων κινήτρων του. Το πρόγραμμα στοχευμένων κινήτρων αντιστοιχεί σε εκπτώσεις από 20% έως 30% επί των χρεώσεων του αεροδρομίου.
Τα στοχευμένα κίνητρα της θερινής περιόδου 2013 (κίνητρο διατήρησης πτήσεων, κίνητρο μετεπιβιβαζομένων επιβατών, κίνητρο πληρότητας και κίνητρο ενίσχυσης ειδικών αγορών) έχουν ως στόχο τη διατήρηση, κατά το δυνατόν, του αριθμού πτήσεων, τη στήριξη της κίνησης σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς και την κεφαλαιοποίηση της δυναμικής των ευκαιριών που παρουσιάζουν οι ειδικές αγορές.
Κίνητρο διατήρησης πτήσεων
Προβλέπει 10% έκπτωση επί των τελών προσγείωσης και στάθμευσης για κάθε δρομολόγιο υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των πτήσεων θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Κίνητρο μετεπιβιβαζόμενων επιβατών
Προσφέρει σε κάθε αεροπορική εταιρεία κλιμακωτά ένα σταθερό πόσο για κάθε μετεπιβιβαζόμενο επιβάτη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (από 5 έως 15 ευρώ ανά επιβάτη).
Κίνητρο πληρότητας δρομολογίων
Ο ΔΑΑ προσφέρει στις αεροπορικές εταιρείες 10 ευρώ για κάθε επιπλέον αναχωρούντα επιβάτη, για πληρότητες άνω του 80%.
Κίνητρο Ανάπτυξης Ειδικών Αγορών
Κάθε νέο δρομολόγιο της κατηγορίας αυτής θα επιδοτείται όχι μόνο με το υπάρχον «κίνητρο για νέα διεθνή δρομολόγια» αλλά και επιπλέον με ένα σταθερό ποσό ανά αναχωρούντα επιβάτη, που κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ ανάλογα με την απόσταση των δρομολογίων.
«αγκάθια» στην πορεία συγχώνευσης Aegean - OA
Εξι ελληνικοί προορισμοί κυρίως προς ελληνικά νησιά των δύο ελληνικών αεροπορικών εταιρειών «προβληματίζουν» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μετέθεσε την απόφαση για την προτεινόμενη εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines για τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η έρευνα της Επιτροπής έδειξε ότι η νέα εταιρεία που θα προέκυπτε από την προτεινόμενη εξαγορά θα αποκτούσε το μονοπώλιο στα δρομολόγια από Αθήνα προς Χανιά, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη και Κω. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων και στο επίπεδο εξυπηρέτησης των επιβατών των εν λόγω δρομολογίων. Η Επιτροπή ξεκινά σε βάθος έρευνα, ενώ εκφράζει ανησυχίες ότι η συναλλαγή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξήσεις τιμών και μειωμένη ποιότητα υπηρεσιών στα παραπάνω δρομολόγια εσωτερικού, καθώς από τη συγκέντρωση, η νέα εταιρεία θα αποκτούσε το μονοπώλιο ή ισχυρή θέση στην αγορά. Ως «μελανά» σημεία της υλοποίησης της συμφωνίας αναφέρονται από την Επιτροπή:
1 Σε ελληνικά δρομολόγια εσωτερικού όπου οι δύο αεροπορικές εταιρείες εκτελούν δρομολόγια σε ανταγωνισμό με τη Cyprus Airways (δηλ. από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρόδο), η συναλλαγή θα απομάκρυνε ένα σημαντικό ανταγωνιστή.
2 Προέκυψαν ενδείξεις ότι η Cyprus Airways, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των δύο εταιρειών, ίσως να πάψει στο μέλλον να δρα ως βιώσιμος ανταγωνιστής στην εγχώρια ελληνική αγορά.
3 Δεν προέκυψαν προοπτικές εισόδου άλλων ανταγωνιστών σε κλίμακα και εντός χρονοδιαγράμματος, τέτοιων που να εξασφαλίζουν ότι η νέα εταιρεία που θα προέκυπτε από τη συγκέντρωση θα δεχόταν ανταγωνιστική πίεση και θα συμπεριφερόταν με πειθαρχία ως προς τις τιμές.
Οι δεσμεύσεις που πρότεινε η Aegean κατά την προκαταρκτική έρευνα δεν κάλυψαν τα εν λόγω σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού.
imerisia.gr