Skip to main content
|

Ανοικτή επιστολή Ε.Ο.Α.Ε.Ν και INSULEUR σε Ε.Ε και κυβέρνηση για το Φ.Π.Α

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Τη βαθιά ανησυχία, αγανάκτηση,  αλλά και κάθετη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κατάργησης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, επειδή η διπλά χειμαζόμενη κοινωνικοοικονομική ζωή των νησιών από τη μεταναστευτική και την οικονομική κρίση θα υποστεί καίριο πλήγμα, εκφράζουν Ε.Ο.Α.Ε.Ν,  INSULEUR καθώς και τα  Επιμελητήρια Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, με ανοικτή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Γιούνκερ , την  Κυβέρνηση και  την κοινή γνώμη.  

 
Στην επιστολή τονίζεται ότι «η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος  ΦΠΑ δεν συμβάλει μόνο στην τόνωση της ρημαγμένη οικονομίας των νησιών, αλλά παράλληλα αμβλύνει, ακόμη και ως αντιστάθμισμα αν θεωρηθεί, τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από το μεταναστευτικό».  
Τα 19 Επιμελητήρια των  Ελληνικών νησιών, μέλη του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), εκπροσωπούμενα από τους Προέδρους και μέλη των Διοικήσεων αυτών, που συμμετείχαν στην 42η  Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., η οποία πραγματοποιήθηκε στις Οινούσσες, στις 7 Οκτωβρίου 2017.

Έχοντας υπ’ όψη ότι:
α) στις 31/12/2017 εκπνέει η προθεσμία αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου και από 01/01/2018 θα αυξηθούν κατά 30% οι συντελεστές ΦΠΑ  στα υπόλοιπα 32 νησιά των νομών Λέσβου, Χίου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου ).
β) οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή, δηλαδή οι συνέπειες της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης δεν έχουν εκλείψει, αντίθετα τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν  αλματώδη αύξηση των ροών μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα και
γ) την   δέσμευση του Πρωθυπουργού κ.Τσίπρα  ότι το μέτρο θα ανασταλεί για «όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση»

Επισημαίνουν ότι:
1)    Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, που ισχύει από το 1992  δεν αποτελεί προνόμιο ή  χαριστική ρύθμιση για τα νησιά, αλλά  χορηγήθηκε ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα διογκωμένα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, όπως το αυξημένο μεταφορικό κόστος, οι μειωμένες οικονομίες κλίμακας, κ.λ.π., καθώς επίσης και για συγκεκριμένους εθνικούς και κοινωνικούς λόγους που δεν έχουν εκλείψει.
2)    Η αύξηση του κόστους διαβίωσης λόγω ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, η μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, η συρρίκνωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και η περαιτέρω πτώση του τζίρου στις επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε νέα βαθιά ύφεση και θα οξύνει τα προβλήματα επιβίωσης των νησιωτών, σε μια κρίσιμη περίοδο που οι νησιώτες παλεύουν, κυρίως με ίδιες δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές συνέπειες της μεταναστευτικής και οικονομικής κρίσης.
3)    Το κόστος που θα υποστούν οι οικονομίες των νησιών θα είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος που θα αποδώσει η κατάργηση του μέτρου. (Μελέτη Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών).
4)    Η ιδιαίτερα ευαίσθητη από εθνική και οικονομική άποψη περιοχή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου,  που είναι και σύνορα της Ευρωπαικής Ένωσης, επιβάλλεται να θωρακιστεί οικονομικά και να μην αφεθεί να διολισθήσει σε μαρασμό.
5)    Τίποτε δεν δείχνει ότι στο άμεσο μέλλον θα σταματήσει η ροή προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, όσα μέτρα κι αν ληφθούν.

Παράλληλα θεωρούν ότι:
Τα ειδικά καθεστώτα που προβλέπονται για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης είναι η μόνη έμπρακτη μέριμνα και στήριξη της πολιτείας απέναντι στις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα του νησιωτικού χώρου, όπως επιβάλλουν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (Άμστερνταμ και Λισσαβόνα) και το άρθρο 174 της Συνθήκες της Ε.Ε. καθώς και η κατοχύρωση της «νησιωτικότητας» α) από το άρθρο 101 του Ελληνικού Συντάγματος και β) από τις διατάξεις του ν.4150/2013 για εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας»

Και ζητούν:
 την παρέμβαση Ε.Ε και κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους των θεσμών και το Eurogroup ώστε να διατηρηθεί  το ειδικό καθεστώς  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ευαίσθητη περιοχή των  νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, για όσο χρόνο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση.
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία