Οικονομία

24/10/2011 - 00:27

Απεργία: «Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν οι ακτοπλόοι

up date  http://lesvosnews.net/2011/10/24/34-118/

Τις ζημιές τους μετρούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα νησιά από τη συνεχιζόμενη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ , η οποία αποφάσισε να παρατείνει τις κινητοποιήσεις της μέχρι την Τρίτη το πρωί.

Η ΠΝΟ το μεσημέρι του Σαββάτου δεν αποδέχτηκε το πλαίσιο προτάσεων του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρά την εκτίμηση που έκανε ότι «το περιεχόμενό του αφήνει περιθώρια, που να στηρίζουν πιθανότητα ικανοποιητικής αντιμετώπισης στο μέλλον, ορισμένων από τα γνωστά αιτήματα της Ομοσπονδίας, πλην όμως δεν καλύπτει και φαίνεται ότι αγνοεί το σύνολο των αιτημάτων της».

Πάντως από το Ηράκλειο Κρήτης χθες στις 15:40 απέπλευσε το Κνωσσός Παλλάς με 660 επιβάτες και 112 φορτηγά, ενώ αναμενόταν να αποπλεύσουν από το Ηράκλειο στις 10 το βράδυ το Superfast 12 και από τη Σούδα στις εννέα το βράδυ το Κρήτη Ι.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης πρότεινε στην ΠΝΟ η εποπτεία του ΝΑΤ να μεταφερθεί αυτούσια στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να διατηρεί η αυτονομία του.

Επίσης σε συνεργασία και συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξει η βέλτιστη λύση για το θέμα των συντάξεων του ΝΑΤ, ενώ το ΕΛΟΕΝ θα εκσυγχρονισθεί.

Τέλος το Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας θα ενισχυθεί με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί το ποσό που διατίθεται στους άνεργους ναυτικούς.

Εταιρείες: Πρόβλημα

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και η ώρα που οι περισσότερες θα δηλώσουν αδυναμία επιβίωσης πλησιάζει, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Ο ΣΕΕΝ μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας επεσήμανε: «Η ασθενής οικονομική κατάσταση των εταιρειών πλοιοκτησίας του επιβατηγού μας στόλου επιδεινώνεται καθημερινά από την έλλειψη ρευστότητας, ενώ επιβαρύνεται σημαντικά η οικονομική υπόσταση των εταιρειών από τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου. Δυστυχώς έρχεται η χρονική στιγμή που οι περισσότερες εταιρείες πλοιοκτησίας θα δηλώσουν αδυναμία επιβίωσης».

Στη συνέχεια ο ΣΕΕΝ ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό της ΠΝΟ σε σχέση με τα αιτήματά της. «Το σύνολο των αιτημάτων τους αφορά αποκλειστικά και μόνο το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΑΑΝ)». Ωστόσο κατά το Σύνδεσμο οι συνδικαλιστές «στρέφονται μόνο κατά της επιβατηγού πλοιοκτησίας, αντί να απαιτήσουν οτιδήποτε διεκδικούν από το κράτος», αναφέρει και προσθέτει:

«Εάν πτωχεύσει η επιβατηγός ναυτιλία, η ναυτική ανεργία θα ανέλθει στα ύψη με τραγικά όμως αποτελέσματα για όλους, ναυτικούς, νησιώτες και πλοιοκτησία».

Τα πλοία παραμένουν δεμένα για οκτώ ημέρες, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία -διά θαλάσσης- με τα νησιά όπως επίσης και με την Ιταλία. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης αυτής είναι η διακοπή του εμπορίου με τη νησιωτική Ελλάδα.

Ηδη σε πολλά νησιά παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις σε προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Μεγάλη είναι η πίεση που ασκούν οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών από την Κρήτη. Για το λόγο αυτό από το βράδυ του Σαββάτου έγιναν προσπάθειες να αναχωρήσει από την Κρήτη πλοίο των Μινωικών Γραμμών, της οποίας, όπως δηλώνει η διοίκησή της, τα πληρώματα δεν απεργούν. Ωστόσο και ενώ το πλοίο ήταν έτοιμο να αποπλεύσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά δεν του έδωσε άδεια κατάπλου γιατί όπως υποστήριξε δεν είχε διαθέσιμη θέση για να δέσει το πλοίο όταν φθάσει στον Πειραιά!

Ακτοπλοϊκοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή εκπορεύθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία δεν θα ήθελε για πολιτικούς λόγους να συγκρουστεί με τους συνδικαλιστές.

Τελικά χθες το μεσημέρι στις 15:40 το πλοίο των Μινωικών Γραμμών απέπλευσε από το Ηράκλειο και αναμενόταν στον Πειραιά αργά το βράδυ. Επίσης το Super Fast 12 ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσει από το λιμάνι του Ηρακλείου στις 10 το βράδυ, όπως και το Κρήτη Ι από τη Σούδα.

Θα δέσουν πλοία

Η αποδρομολόγηση πλοίων είναι μοναδική διέξοδος για την επιβίωση ακτοπλοϊκών εταιρειών, εκτιμούν ακτοπλοϊκοί κύκλοι. Οι ζημιές που γράφουν λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης και της τιμής των καυσίμων είναι τεράστιες και η περικοπή δρομολογίων είναι προς το παρόν η μοναδική λύση.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ακτοπλοϊκές εταιρείες (ANEK, Attica Group, Minoan Lines και ΝΕΛ) έγραψαν ζημιές συνολικού ύψους 103 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 94 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Για το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξημένες λειτουργικές ζημιές σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Δριμύτατη κριτική των εμπόρων

«Οι υποσχέσεις-κοροϊδία και η απουσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ίσως να δικαιολογούν κάθε απόφαση των Ελλήνων ναυτικών για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Ομως, άλλη μια παρατεταμένη απεργία ουσιαστικά εξωθεί τις ναυτιλιακές εταιρείες σε οικονομική κατάρρευση και τους Ελληνες ναυτικούς στην ανεργία».

Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στον ακτοπλοϊκό κλάδο είναι βέβαιο ότι θα αναγκάσει τους ακτοπλόους να πάρουν διορθωτικά μέτρα αποφυγής δυσάρεστων εξελίξεων και σοβαρές αποφάσεις δεσίματος των πλοίων, με σοβαρές συνέπειες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, όλες οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΕΝ μαζί με την ΠΝΟ οφείλουν να στραφούν κατά της πολιτείας.

πηγη: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ / ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ 

Μοιράσου το άρθρο!