Οικονομία

15/01/2013 - 13:57

Φαγοπότι κόστους 56,5 εκατ. ευρώ στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου

Φαγοπότι κόστους 56,5 εκατ. ευρώ στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου

Π

ρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου και συνεταιριστές, συνολικά 28 στον αριθμό, καθώς και εργαζόμενοι στην Τράπεζα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την ακύρωση της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας με την οποία τέθηκε υπό εκκαθάριση η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Οι προσφυγές συζητούνται σήμερα στο ΣτΕ.
Πέραν του ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι μερίδα των 28 που φέρονται να έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αρνούνται ότι έχουν κάνει κάτι τέτοιο, εντυπωσιακού περιεχομένου είναι η παρέμβαση υπέρ της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας από τον υπό εκκαθάριση συνεταιρισμό περιορισμένης ευθύνης (ΣΥΝΠΕ) με την επωνυμία «Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου».


Ούτε στον «Τειρεσία»
Σε αυτήν την παρέμβαση που υπογράφεται από το δικηγόρο τού υπό εκκαθάριση συνεταιρισμού, Εμμανουήλ Χατζηχαλκιά, παρουσιάζεται με τα πλέον μελανά χρώματα η κατάσταση στην οποία περιήλθε η μεγάλη ελπίδα της λεσβιακής οικονομίας την τελευταία 15ετία. Και προπάντων αποδίδονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ευθύνες σε όσους διαχειρίσθηκαν χρήματα του λεσβιακού και λημνιακού λαού με την τραγική τελικά κατάληξη.

Σύμφωνα λοιπόν με την παρέμβαση, κατά το διάστημα Μάιος - Δεκέμβριος 2004, με ευθύνη υπηρεσιακών στελεχών της Συνεταιριστικής και πιθανώς και μελών του διοικητικού συμβουλίου, πληρώθηκαν από ίδια διαθέσιμα κεφάλαια της Τράπεζας ιδιωτικές επιταγές τουλάχιστον 2,1 εκατ. ευρώ! Χρηματοδοτήθηκαν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν έδρα εκτός Νομού Λέσβου. Μάλιστα, σε μια περίπτωση η χρηματοδότηση συνεχίστηκε και αυξήθηκε μέσω εταιρείας που χρηματοδοτήθηκε εντός του Νομού στη συνέχεια. Υπήρξαν χρηματοδοτήσεις άνω του 15% των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας ανά πιστούχο. Υπήρξαν χρηματοδοτήσεις σε κάποιες περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς να έχει προϋπάρξει έγκριση των πιστοδοτήσεων. Επίσης υπήρχε σειρά καταστρατηγήσεων των όσων τυπικών προβλέπονται από τους κανόνες χορηγήσεων, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δεν αναγγέλλονταν καν ακάλυπτες επιταγές στο σύστημα «Τειρεσίας».

Ανοίγματα…
Το «άνοιγμα» στη Συνεταιριστική Τράπεζα σύμφωνα με το πόρισμα ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2008 έφτασε τα 10,331 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο των κεφαλαίων της Τράπεζας, που ανέρχονταν σε 7,227 εκατομμύρια. Δηλαδή με τις τότε επισφαλείς χορηγήσεις, η Συνεταιριστική Τράπεζα είχε χάσει τα ίδιά της κεφάλαια. Κι ενώ διορίστηκε επίτροπος και συνεχώς γίνονταν προσπάθειες για την το δυνατόν μεγαλύτερη εξυγίανση, μετά την αποχώρηση του διορισθέντος επιτρόπου το Νοέμβριο του 2007 - σύμφωνα με την παρέμβαση - «συνεχίστηκε η χορήγηση δανειοδοτήσεων με επισφαλή κριτήρια, ενώ και μέρος των προσλήψεων προσωπικού γινόταν με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ελλείψεις της Τράπεζας σε προσωπικό».

Ας σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται σε εκατοντάδες περιπτώσεις, δανειστικές συμβάσεις υπογράφονταν από μέλη του διοικητικού συμβουλίου που δεν είχαν σχέση με τραπεζικά θέματα, ενώ αναφέρεται και μια περίπτωση όπου η Τράπεζα αγόρασε σε προκλητικά υπερκοστολογημένη αξία 2,7 εκατ. ευρώ ακίνητα οφειλέτη, για τα οποία είχε εγγεγραμμένες προσημειώσεις υποθήκης α΄ σειράς.

Και ακόμα…
Στην παρέμβαση αναφέρονται ακόμα τα παρακάτω:

- Στις 31/12/2007 το 50% του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας είχε διανεμηθεί στο 5% των τότε πιστούχων.

- Μόλις δυο εκατομμύρια ευρώ σχεδόν εκτιμάται η αξία των ακινήτων που ανήκουν στη Συνεταιριστική, ποσό που δεν μπορεί να αποτελέσει κεφάλαιο για την επαναλειτουργία της Τράπεζας, μια και εκτός των άλλων δεν είναι άμεσα κεφαλαιοποιήσιμο.

- Ποσά 56,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή από όλους τους Έλληνες πολίτες, για τη μεταβίβαση των καταθέσεων των πελατών της Συνεταιριστικής στην Εθνική Τράπεζα, αφού την 23η/3/2012 δεν υπήρχε ούτε ευρώ στα ταμεία της Τράπεζας.

Τέλος, αναφέρεται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα εισπραχθούν περί τα 35 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα υπάρχει χρέος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περί τα 20 εκατομμύρια!

 

πηγη: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!