Skip to main content
|

«Χρυσή» ανάθεση κατάρτισης στη… νοηματική σε Λέσβο, Φλώρινα, Κοζάνη και Καστοριά

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το https://www.documentonews.gr/

ρεπορταζ Τζώρτζης Ρούσσος

Τα εκατομμύρια «χορεύουν» στον χώρο της κατάρτισης και τελικά καταλήγουν στη χοάνη των «ημετέρων» της Αγίας Οικογένειας. Δεν είναι μόνο το υπουργείο Εργασίας επί Γιάννη ΒρούτσηΑδωνη ΓεωργιάδηΚωστή Χατζηδάκη και Νίκης Κεραμέως που στέλνει κρατικό και κοινοτικό χρήμα σε μόλις τρεις ομίλους κατάρτισης. Το Documento συνεχίζει τη δημοσιογραφική διείσδυση στα κονδύλια της κατάρτισης και φέρνει στο φως τη δράση που τροφοδοτεί το ίδιο καρτέλ μέσα από την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ), η οποία ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και «μετακινήθηκε» μετά τον Ιούνιο του 2023 στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ας θέσουμε το εξής ερώτημα: Γιατί τέσσερα εμποροβιοτεχνικά επιμελητήρια (ΕΒΕ), αυτά των Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Λέσβου, έθεσαν ως όρο ο υποψήφιος ανάδοχος να έχει εμπειρία σε κατάρτιση με τη χρήση νοηματικής γλώσσας και να έχει υλοποιήσει τέτοιου είδους προγράμματα ύψους 600.000 ευρώ; Πώς άραγε πλεονεκτεί ο ανάδοχος που ξέρει από νοηματική γλώσσα προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Λέσβο έναντι των υπόλοιπων πιστοποιημένων ΚΕΚ; Μήπως τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε αυτές τις περιοχές απευθύνονταν σε κωφάλαλους και ήταν απαραίτητη η χρήση της νοηματικής γλώσσας; Οχι βέβαια. Πρόκειται για φωτογραφικό όρο που έθεσαν τα συγκεκριμένα ΕΒΕ (ακόμη και το κείμενο των προκηρύξεων είναι πιστή αντιγραφή!) ώστε να κατευθυνθούν 6,09 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένο φορέα κατάρτισης, ο οποίος αποτελεί τη νέα είσοδο στον στενό κύκλο των «ημετέρων» της Μαξίμου ΑΕ που λυμαίνονται τον πακτωλό χρήματος από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους οι οποίοι διατίθενται για την κατάρτιση.

 

 

Ο ρόλος της ΕΥΔΑΜ

Εδώ εισέρχεται η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Πρόκειται για τον φορέα που έχει να διαχειριστεί κοινοτικά και εθνικά κονδύλια για την κατάρτιση συνολικού ύψους 1,63 δισ. ευρώ στην επταετία 2021-27. Ενας από τους σκοπούς της είναι να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων, επενδύσεων και αναπτυξιακών σχεδίων. Αρα εγκρίνει εμμέσως πλην σαφώς και τους σχετικούς διαγωνισμούς. Εδώ αναφύεται το ερώτημα που φέρνει τον διοικητή της Πελοπίδα Καλλίρη προ συγκεκριμένων ευθυνών – ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται και για ευρωπαϊκά κονδύλια. Πώς είναι δυνατόν να αξιολογήθηκε ως εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία περί αποτροπής δημιουργίας καρτέλ ο φωτογραφικός όρος της εμπειρίας στη νοηματική γλώσσα, ο οποίος κατεύθυνε τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων που δεν ήταν κωφάλαλοι σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Λέσβο σε συγκεκριμένο φορέα κατάρτισης αποκλείοντας όλους τους υπόλοιπους;

 

Φωτογραφική ζημιά

Τελικά ποιος είναι ο εμπνευστής του φωτογραφικού όρου στις προκηρύξεις κατάρτισης των ΕΒΕ Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Λέσβου που θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής ο υποψήφιος ανάδοχος να έχει αναπτύξει στο παρελθόν έργο Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης το οποίο περιλαμβάνει δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού με χρήση νοηματικής γλώσσας; Μάλιστα το Επιμελητήριο Φλώρινας το πήγε ακόμη παραπέρα. Στη διακήρυξη ενέταξε και τον λόγο για τη χρήση νοηματικής γλώσσας. Οπως αναγράφεται σχετικά, η εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα στη νοηματική εντάσσεται ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ. Και ερωτάται: Οι τυφλοί συνάνθρωποί μας γνωρίζουν νοηματική γλώσσα; Γιατί τους αποκλείει από την ισότιμη πρόσβαση; Μήπως το εν λόγω επιμελητήριο θεωρεί ΑμεΑ μόνο τους κωφάλαλους ή γνωρίζει ότι δεν υφίσταται άνεργος τυφλός στη Φλώρινα;

Ολως περιέργως δε τα υπόλοιπα επιμελητήρια της περιφέρειας δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες απέναντι στους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Εκείνα στέλνουν στους παραδοσιακούς παίκτες του καρτέλ της κατάρτισης τα προγράμματα που αξιολογεί η ΕΥΔΑΜ.

Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από αυτό τον φωτογραφικό όρο είναι πασιφανής και αυταπόδεικτη. Αντί για μειοδοτικό διαγωνισμό, τελικά υπήρξε μόνο ένας υποψήφιος και έτσι υποβλήθηκε μία και μόνη προσφορά, ενώ δεν έχει γίνει οποιαδήποτε έκπτωση στις υπέρογκες τιμές προσφοράς. Ολα αυτά με «μεσίτες» τα τέσσερα ΕΒΕ. Ολα αυτά με την έγκριση διά αξιολογήσεως της ΕΥΔΑΜ, η οποία εποπτεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.

 

Οι νέοι παίκτες

Αν κάποιος αναλύσει τι συμβαίνει στα προγράμματα κατάρτισης που αξιολογεί η ΕΥΔΑΜ, θα μείνει έκπληκτος από το τρίγωνο της διαπλοκής που έχει στηθεί στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου οι ίδιοι όμιλοι κατάρτισης να λαμβάνουν τον πακτωλό χρήματος μέσω των κοινωνικών φορέων και να απορροφούν τα κονδύλια από τα προγράμματα κατάρτισης που αξιολογεί η ΕΥΔΑΜ. Για την ακρίβεια, σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο νέους παίκτες που εισέρχονται στο καρτέλ.

Ο ένας είναι η Eurotraining. Απευθείας πήρε προγράμματα από τα ΕΒΕ Κοζάνης, Καστοριάς και Λέσβου. Η Φλώρινα έδωσε το πρόγραμμα κατάρτισης ύψους 2,035 εκατ. ευρώ στην κυπριακή εταιρεία Ohmres Συμβουλευτική. Ως εκ θαύματος η συγκεκριμένη εταιρεία έχει συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών μόλις 30.000 ευρώ. Ως εκ τούτου δεν καλύπτει τη δεύτερη προϋπόθεση του φωτογραφικού διαγωνισμού, που είναι ο συνολικός τζίρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα να ξεπερνά το κόστος του προγράμματος. Ωστόσο το έργο κατοχυρώθηκε στον μοναδικό υποψήφιο. Πώς έγινε; Πολύ απλά δηλώθηκε ο όμιλος κατάρτισης Eurotraining ως υπεργολάβος του προγράμματος των 2,035 εκατ. ευρώ. Ολα νόμιμα αφού αποτελεί δικαίωμα των επιμελητηρίων να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ).

Ο έτερος νέος παίκτης είναι οι Καινοτόμες Δράσεις που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη. Οπως προκύπτει από τα έργα ύψους 50,15 εκατ. ευρώ της ΕΥΔΑΜ που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, σε σύνολο 102,38 εκατ. που έχουν προκηρυχθεί, εισέρχεται στο κύκλωμα των «ημετέρων» της Μαξίμου ΑΕ μέσω του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Βιομηχανίας, Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΕΥΔΕ-ΒΕΚ) η οποία συστήθηκε το 2019 (επί θητείας Αδ. Γεωργιάδη) και εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η εταιρεία αυτή είναι συμφερόντων Λεωνίδα Φάκα. Πρόκειται για εκλεκτό μέλος της ΝΔ και κουμπάρο της Ντόρας Μπακογιάννη. Την ακολούθησε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμμαχίας (ΔΗΣΥ) το 2010 και γι’ αυτό τον λόγο έχει ενταχθεί στα «ορφανά της Ντόρας», τα οποία γύρισαν στη ΝΔ το 2013 όταν η επίδοξος αρχηγός της ΝΔ τα βρήκε με τον Αντώνη Σαμαρά και διέλυσε τον πολιτικό σχηματισμό που είχε συστήσει.

Καταρτιζόμενοι άνεργοι χωρίς ουσιαστική κατάρτιση

Ας εισέλθουμε και στην ουσία της κατάρτισης την οποία υλοποιεί στην περιφέρεια το καρτέλ των «ημετέρων» μέσα από τηλεκατάρτιση. Πώς άραγε αξιολογεί η ΕΥΔΑΜ ως σοβαρό ένα πρόγραμμα κατάρτισης στο οποίο ένας άνεργος «εκπαιδεύεται» ως γεωργός χωρίς πρακτική εξάσκηση σε χωράφια; Αραγε μπορεί κάποιος να μάθει να σπέρνει κ.λπ. από προβολές βίντεο;

Ο ρόλος της ΕΥΔΑΜ που διαχειρίζεται κονδύλια ύψους 1,63 δισ. ευρώ καθίσταται σαφές ότι «φουντώνει» την καρτελοποίηση της κατάρτισης. Εκ των προγραμμάτων που έχουν συμβασιοποιηθεί αναδεικνύεται πλέον ότι σκοπός της είναι η ανάθεση έργων σε «ημετέρους» και όχι η στήριξη της πληττόμενης περιφέρειας. Oλα τα έργα, με την παρότρυνση και καθοδήγηση της ΕΥΔΑΜ, σχεδιάζονται για να υλοποιηθούν με εξ αποστάσεως μεθόδους κατάρτισης – συμβουλευτικής. Κι ενώ υποτίθεται ότι τα επιμελητήρια που αναλαμβάνουν τα έργα έχουν την τεχνογνωσία για να σχεδιάσουν εξειδικευμένα προγράμματα, τελικά με στόχο την επίτευξη του σκοπού της εξ αποστάσεως κατάρτισης σχεδιάζονται προγράμματα οριζόντιων δεξιοτήτων και ειδικοτήτων –έχουν ήδη υλοποιηθεί από αντίστοιχες δράσεις της ΔΥΠΑ– σε αντικείμενα που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρειας και δη της δυτικής Μακεδονίας.

Σε καμία από τις προκηρύξεις δεν προβλέπεται αποκλειστική διά ζώσης κατάρτιση και πρακτική άσκηση. Ολα εξ αποστάσεως για να εξυπηρετηθούν τα «ημέτερα» ΚΕΚ των Αθηνών. Για να καταλάβουμε, τα «ημέτερα» ΚΕΚ δεν έχουν καν γραφείο στην περιοχή παρέμβασης.

Η καθοδήγηση για την ανάθεση σε «ημετέρους» είναι τέτοια που φτάνουμε σε παράδοξα όπως να καταρτίζονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι για έξι μήνες εξ αποστάσεως χωρίς να έχουν δει χωράφι ή γεωργικό προϊόν. Τεχνίτες φυσικού αερίου και συντηρητές μονάδων ΑΠΕ θα εκπαιδευτούν για έξι μήνες χωρίς οποιοδήποτε κριτήριο επιλογής και μόνο παρακολουθώντας βίντεο!

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις