Skip to main content
|

«Παρών» του INSULEUR και του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στην 1η διεθνή έκθεση ΜΙΤΕ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Το «παρών» στην 1η ΜΙΤΕ (Mediterranean International Tourism Exhibition) που φιλοξενήθηκε 19 -22 Οκτωβρίου  στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC  έδωσαν  INSULEUR και Ε.Ο.Α.Ε.Ν.


Τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση  που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και να εδραιωθεί μέσα στις πρώτες στον κόσμο  καθώς και κομβικό σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του Τουρισμού πλαισίωσαν περισσότεροι από 200 εκθέτες από Ελληνικούς και ξένους προορισμούς και εγκαινίασε στις 19  του μήνα η Υπουργός Τουρισμού  Έλενα Κουντουρά.


Τον Επιμελητηριακό  Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών και το δίκτυο INSULEUR , όπως και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, είχε  περίπτερο  στην ΜΙΤΕ εκπροσώπησαν στο  σημαντικό αυτό τουριστικό ραντεβού ο πρόεδρος Θράσος Καλογρίδης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μπαμιεδάκης όσο και ο  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων  Γιάννης Ρούσσος.
Την τελευταία ημέρα της Έκθεσης (22/10) διοργανώθηκε από το Δίκτυο Επιμελητηρίων των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαντικό Forum  με θέμα «Γαλάζια Ανάπτυξη: Διαχείριση προορισμών κρουαζιέρα» και στην εισήγηση του ο πρόεδρος του INSULEUR και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος  ανέφερε ότι «ο κλάδος της κρουαζιέρας θεωρείται ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος οικονομικής δραστηριότητας με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,55%  από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990, και οι  εταιρείες κρουαζιέρας επενδύουν  διαρκώς και σε μεγάλο βαθμό στο στόλο τους, και διαρκώς προστίθενται εύρος εναλλακτικών δραστηριοτήτων και παρεχόμενων υπηρεσιών εντός των κρουαζιερόπλοιων».  Για να προσθέσει : « Η κρουαζιέρα είναι προσανατολισμένη στην προσφορά αντί της ζήτησης καθώς η ανάπτυξη της βιομηχανίας εξαρτάται από την αύξηση της μεταφορικής  ικανότητας του στόλου και η  ανερχόμενη αντίληψη ότι η κρουαζιέρα είναι πηγή δημιουργίας εισοδήματος έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι προορισμοί να προσπαθούν να αναπτύξουν δραστηριότητες προώθησης αν και η οικονομική επίπτωση του κλάδου όμως δεν είναι ομοιόμορφη για όλους τους προορισμούς αλλά είναι συνάρτηση της δομής της οικονομίας και της εξειδίκευσης του κλάδου η ανάπτυξη του οποίου πρέπει να είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προορισμού καθώς και τη δομή της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η στρατηγική είναι αναγκαίο να εξειδικεύεται προκειμένου να ανταποκρίνεται τόσο στις δυνατότητες όσο και στις ανάγκες των προορισμών. Στο πλαίσιο αυτό η στρατηγική κρουαζιέρας είναι αναγκαίο να αναγνωρίζει:
•    την  ικανότητα εξυπηρέτησης  και διαχείρισης πλοίων και επιβατών
•    τις  δυνάμεις και αδυναμίες του προορισμού και
•    το τμήμα της αγοράς στο οποίο απευθύνεται και στο οποίο ανταποκρίνεται το προφίλ του προορισμού
•    Αξιολογείται το υφιστάμενο τουριστικό προϊόν αλλά και  οι παρεχόμενες εμπειρίες προκειμένου να ενισχυθούν τα υφιστάμενα προϊόντα και να αναπτυχτούν νέα.
•    Να υπάρξει πληροφόρηση και εκπαίδευση τόσο για τη νέα στρατηγική όσο και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία σε όρους υπηρεσιών.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν κ. Καλογρίδης Θράσος  τόνισε ότι « η ταχύτατα αναπτυσσόμενη μορφή του τουρισμού της κρουαζιέρας αποτελεί πλέον μία αναμφισβήτητη πηγή εισροής συναλλάγματος και νέο πόλο οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης για όλους τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς» ιδιαιτέρως στα νησιά  και για το λόγο αυτό αφενός μεν  πρέπει να ληφθεί υπόψιν η νησιωτικότητα της χώρας, να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για τον θαλάσσιο τουρισμό καθώς και αναβάθμιση και αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών και δημιουργία νέων μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο» δράσεις και στόχοι τους οποίους ο Όμιλος με ολοκληρωμένες προτάσεις  του προσπαθεί να προωθήσει αυτές για τα νησιά . Τέλος ο ΕΟΑΕΝ προωθεί την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας λιμανιών κρουαζιέρας για την προβολή αυτών και την προωθήσει  αυτών στην παγκόσμια αγορά.
Μετά πήρε το λόγο  η καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου Μαρία Λεκάκου και αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Θαλάσσιο & Παράκτιο τουρισμό: Προκλήσεις και ευκαιρίες , η ερευνήτρια ΕΔΙΝΑΛΕ Ευαγγελία Στεφανιδάκη στους Κρίσιμους Παράγοντες  στη διαμόρφωση στρατηγικής ανάπτυξης & διαχείρισης προορισμών κρουαζιέρας , ο Managing Director at “Ports and Shipping Advisory Δρ. Γιώργος Βαγγέλας στις σύγχρονες τάσεις & εξελίξεις στην ανάπτυξη λιμένων κρουαζιέρας  και τέλος το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Κώστας Μαρκουλιδάκης επεσήμανε : «Η δυσκολία πρόσβασης σε αξιόπιστες παροχές υγείας αποτελεί πρόβλημα καταρχήν για τους κατοίκους αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη και τελευταία αναπτύσσονται ραγδαία πλατφόρμες από διεθνείς ιδιωτικές  εταιρίες που δίνουν τη δυνατότητα στους φορείς του τουρισμού να παρέχουν μεμονωμένη κάλυψη σε τουρίστες που αισθάνονται την ανάγκη ότι χρειάζονται κάλυψη κατά τη διάρκεια  των διακοπών τους». Ακολούθησε συζήτηση και ακούστηκαν πολύ χρήσιμες τοποθετήσεις για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά.
Να σημειωθεί τέλος ότι στο πλαίσιο της Έκθεσης  υπήρξε παρουσία του προέδρου του Ε.Ο.Α.ΕΝ κ. Καλογρίδη  συνάντηση της Διευθύντριας του Γραφείου της Υπουργού Τουρισμού, κ. Αγγελικής Χονδροματίδου,  με  αντιπροσωπεία της TURSAB περιοχή Σμύρνης Τουρκίας  για δράσεις  που αφορούν την ανάπτυξη της  τουριστικής συνεργασία της  Ελλάδας  με τη Τουρκία  και άλλα σχετικά θέματα  .

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις