Παράξενα

29/02/2016 - 07:21

Σεούλ: Γιατί οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μιλούν ασταμάτητα εδώ και πέντε ημέρες

Υ

πόδειγμα (ας πούμε) κοινοβουλευτικής λειτουργίας έχει γίνει εδώ και ένα πενθήμερο η Βουλή της Νοτίου Κορέας: Τις τελευταίες πέντε ημέρες, ομιλητές τής αντιπολίτευσης εναλλάσσονται στο βήμα μιλώντας ακαταπαύστα για να μπλοκάρουν διαδικαστικά αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο.

 

Στην ανάγκη, επειδή θα έπρεπε να μιλούν μέχρι τις 10 Μαρτίου, καταφεύγουν και στη λογοτεχνία...



Το επίμαχο νομοσχέδιο διευρύνει τις αρμοδιότητες της NIS, της κεντρικής νοτιοκορεατικής υπηρεσίας πληροφοριών, στη συλλογή πληροφοριών για ιδιώτες και ομάδες. Το κυβερνών κόμμα Σαενούρι, με φόντο και την ένταση με τη Βόρειο Κορέα, θα το υπερψηφίσει.

Η αντιπολίτευση έτσι, στην οποία δεν φτάνουν τα κουκιά, κατέφυγε στην τακτική της κωλυσιεργίας της διαδικασίας (filibuster): Σκοπεύει να μιλά μέχρι την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου στις 10 Μαρτίου ώστε, στο τέλος, να διακοπεί χωρίς ψηφοφορία. Οι εκλογές είναι στις 13 Απριλίου.

Η 10η Μαρτίου δεν είναι πολύ μακριά. Οι βουλευτές έρχονται με αθλητικά παπούτσια για να αντέξουν την αγόρευση και αποφεύγουν να πίνουν νερό για να μην χρειαστούν τουαλέτα.

Μέχρι στιγμής, το ρεκόρ ομιλίας το έχει ο βουλευτής Τζουνγκ Τσέονγκ Ραέ (ήταν ο 18ος ομιλητής στη σειρά το Σάββατο) που μίλησε για 12 ώρες.

Η συνολική απόπειρα έχει ήδη γίνει παγκόσμιο ρεκόρ: Με 90 ώρες το Σάββατο, το νοτικορεατικό filibuster είναι κιόλας το μεγαλής διάρκειας στην Ιστορία (το ρεκόρ είχε ο Καναδάς το 2011).

Τι λένε τόση ώρα οι βουλευτές -μπροστά σε συνήθως άδεια έδρανα; Μετά την επιχειρηματολογία τους, διαβάζουν ειδήσεις σχετικές με το νομοσχέδιο ή γενικά την παρακολούθηση ενώ ένας βουλευτής έβγαλε το 1984 του Τζορτζ Όργουελ (που επίσης μιλά και για κρατική παρακολούθηση) και διάβασε εκτενή αποσπάσματα...

 

in.gr

Μοιράσου το άρθρο!