Περιβάλλον

06/06/2019 - 18:11

Διασταύρωση προς Πυργί: Το Σάββατο 8 Ιουνίου η μεγάλη στιγμή για τον «Γλαύκο»

Το Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας (Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θα βρίσκεται αυτό το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 στις 19:00, στον κόμβο ΕΟ Μυτιλήνης – Καλλονής και Πυργίου (στη διασταύρωση προς Πυργί) για την απελευθέρωση ενός ενήλικου ατόμου, Τυτούς ή Πεπλόγλαυκας(«λευκής κουκουβάγιας» με το επιστημονικό όνομα Tyto alba).

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και αξίζει να βρεθούμε σ αυτή την εκδήλωση που αφορά την  επανένταξη αυτού του νυχτόβιου αρπακτικού στη φύση, εορτάζοντας ταυτόχρονα την Ημέρα Περιβάλλοντος 2019!

Ο «Γλαύκος», όπως βαφτίστηκε, βρέθηκε από ευαισθητοποιημένο συμπολίτη μας στις 27 Μαΐου 2019 χτυπημένο από αυτοκίνητο στην ανωτέρω περιοχή. Μεταφέρθηκε και παρέμεινε για ένα βράδυ σε κτηνιατρείο της πόλης και στη συνέχεια ανέλαβαν την περίθαλψή του οι κκ. Στέλιος Ζαννέτος και Γιάννης Ζευγώλης, υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Περιβάλλοντος, με τη βοήθεια Τριαντάφυλλου Ακριώτη, καθηγητή στον Τομέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων του Τμήματος. Στο εργαστήριο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και τροφική υποστήριξη. Ευτυχώς τα τραύματα φαίνεται να μην ήταν σοβαρά καθώς ο Γλαύκος δυνάμωσε γρήγορα και πλέον φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

Η Τυτώ είναι μια μεσαίου μεγέθους γλαύκα με μήκος που φτάνει τα 39 εκατοστά, βάρος τα 460 γραμμάρια και άνοιγμα φτερών περίπου 90 εκατοστά. Το πρόσωπό της είναι πολύ χαρακτηριστικό καθώς έχει λευκό χρώμα σε σχήμα καρδιάς. Απαντάται σε ανοικτές εκτάσεις με μικρά δάση, χωράφια, συστάδες δέντρων, υγροτόπους αλλά πολύ συχνά μπορεί να βρεθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, αγροτικούς οικισμούς και χωριά. Δραστηριοποιείται τη νύχτα και τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά (ποντίκια, αρουραίους, σκαπτοποντικούς). Για αυτό το λόγο θεωρείται ο μεγαλύτερος σύμμαχος των αγροτών καθώς κάθε άτομο μπορεί να φάει ένα ή και περισσότερα τρωκτικά ανά νύχτα, ενώ όταν φωλιάζει, οι γονείς μαζί με τους νεοσσούς μπορεί να καταναλώσουν πάνω από 1.000 τρωκτικά ετησίως.

Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ συχνό θύμα στους αυτοκινητόδρομους και εκατοντάδες σκοτώνονται κάθε χρόνο από τα αυτοκίνητα.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι οδηγοί  του νησιού μας κατά τις βραδινές ώρες ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές και δρόμους με χαμηλό φωτισμό.

Σε κάθε περίπτωση αν βρείτε κάποιο τραυματισμένο άγριο πτηνό (λχ. κουκουβάγια) ή και θηλαστικό (λχ. αλεπού) να επικοινωνούμε άμεσα με τις αρχές.

Μοιράσου το άρθρο!