Skip to main content
|

Είδαμε και θα δούμε Φλαμίνγκο, Αργυροτσικνιά, Σταχτοτσικνιά, Βαρβάρες και Καστανόπαπιες, Λασποσκαλίδρες, γλάρους κ.ά.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν την προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου και διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία  των κατοίκων και των επισκεπτών για τους υγροτόπους και τους χειμερινούς φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου, που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Η τελευταία μας εξόρμηση έγινε το πρωινό της περασμένης Κυριακής (13/2) στην Σκάλα Πολυχνίτου. Εκεί γνωρίσαμε τον υγρότοπο της Αλυκής Πολυχνίτου και τη θαλάσσια περιοχή κοντά στο στόμιο του Κόλπου της Καλλονής.

 

Η Αλυκή Πολυχνίτου, αν και είναι η μισή σε έκταση από αυτή της Καλλονής αποτελεί πολύ σημαντικό υγρότοπο του νησιού μας και εξαιρετικό μέρος για παρατήρηση πουλιών όλο το χρόνο. Ακολουθήσαμε το χωματόδρομο περιμετρικά της Αλυκής και κάναμε τέσσερεις στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος. Είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από (πολύ κοντά!) Φλαμίνγκο, Αργυροτσικνιά, Σταχτοτσικνιά, Βαρβάρες και Καστανόπαπιες, Λασποσκαλίδρες, γλάρους κ.ά.

 

Το πιο συναρπαστικό κομμάτι της εξόρμησης, όμως, αφορούσε τα πουλιά στη θάλασσα. Τα πρώτα κοπάδια από Μύχους έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στον Κόλπο Καλλονής. Τα είδαμε σε κοντινή σχετικά απόσταση να πετάνε και να βουτάνε ασταμάτητα για να πιάσουν ψαράκια του αφρού. Ο Μύχος είναι ένα απειλούμενο είδος θαλασσοπουλιού, πουλί του ανοιχτού πελάγους, που εξαπλώνεται στη Μεσόγειο και γεννάει σε νησίδες του Αιγαίου. Αυτό τον καιρό κατευθυνόμενο προς τις θέσεις όπου βρίσκονται οι αποικίες του χρησιμοποιεί τον Κόλπο της Καλλονής ως ένα σημαντικό σταθμό για να τραφεί και προετοιμαστεί για την αναπαραγωγή. Επίσης παρατηρήσαμε ένα τεράστιο κοπάδι από Σκουφοβουτηχτάρια (περίπου 200 πουλιά), μαζί με άλλα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν ακόμα στον Κόλπο μας όπως Κορμοράνους και Χειμωνογλάρονα.

'

Οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου είναι μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν πρέπει να χάσει καμιά οικογένεια ή παρέα με παιδιά! Βρισκόμαστε στη φύση, σε περιοχές με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον, και μέσα από μια διασκεδαστική εκδρομή μικροί και μεγάλοι εξερευνούν, ανακαλύπτουν και αγαπούν τη φύση του τόπου μας.

 

Την επόμενη Κυριακή (20/2) ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τα πουλιά του Χειμώνα στο έλος Ντίπι- Λάρσος κατά τις ώρες 8:00-11:00, σε εξόρμηση δακτυλίωσης πουλιών. Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή σε δύο ομάδες, στις 08:00 ή στις 09:30.

Οι ομάδες με τις οποίες θα γίνει η παρατήρηση πουλιών/επίδειξη δακτυλίωσης δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα (για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Covid-19) και για τη συμμετοχή σε αυτές θα πρέπει να προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.

Η δακτυλίωση, και αυτή τη φορά, συνδιοργανώνεται με επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π). Οι δακτυλιωτές, προκειμένου να παγιδεύουν με δίχτυα και να χειρίζονται πουλιά, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από το ΕΚΔΠ και κατόπιν άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία