Περιβάλλον

04/04/2011 - 13:38

Η Λέσβος του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου,μας πεισμώνει περισσότερο για να παλέψουμε για την προστασία του τόπου μας

Από το Μιχάλη Μπάκα Η Λέσβος του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου, ο τόπος που γέννησε τις επιστήμες της βιολογίας και της οικολογίας, ο τόπος που σήμερα μας πληγώνει και μας πεισμώνει περισσότερο για να παλέψουμε για την προστασία του

Ένα χρόνο μετά την προβολή του από το BBC το ντοκιμαντέρ «Aristotle’s Lagoon» («Η Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη»), τις τελευταίες ημέρες γνωρίζει μια δεύτερη «καριέρα» μετά το ανέβασμα του στο διαδίκτυο, όπου ο καθένας από εμάς μπορεί να παρακολουθήσει. Όλοι πλέον έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτό το ντοκιμαντέρ – ωδή προς τo νησί της Λέσβου, που αναδεικνύει σημαντικά - και άγνωστα μέχρι σήμερα στους περισσότερους - ιστορικά στοιχεία για τη δράση που είχε αναπτύξει στη Λέσβο ο Αριστοτέλης, θεμελιώνοντας ουσιαστικά την επιστήμη της βιολογίας. Αφορά sτο βιβλίο του Αριστοτέλη «Περί τα Ζώα Ιστορίαι» όπου ο μεγάλος φιλόσοφος και «πατέρας» της βιολογίας έγραψε κατά τη διετή του παραμονή στη Λέσβο, διαβαίνοντας το νησί μας με τον Ερέσσιο  μαθητή του Θεόφραστο, πραγματοποιώντας έρευνες στην περιοχή του κόλπου της Καλλονής, ταξινομώντας πάνω από 150 είδη ψαριών και ζώων. Στα γυρίσματα συνέβαλαν επιστήμονες από τα τμήματα Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και επιστημών της Θάλασσας αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη σημασία του πανεπιστημίου Αιγαίου για τα νησιά μας καθώς σε επιστημονικό επίπεδο υπάρχει ένα θησαυρός που εν πολλοίς παραμένει αναξιοποίητος από τις τοπικές κοινωνίες..

Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη διαφήμιση για τη Λέσβο και τη φύση της αλλά και την ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού στη Λέσβο. Σε οποιαδήποτε άλλο τόπο και με υποτυπώδη πολιτική τουριστικής ανάπτυξης θα προέβαλαν τη Λέσβο ως το νησί που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τον Αριστοτέλη, για να διατυπώσει τις αρχές της βιολογίας, όπως τα νησιά Γκαλαπάγκος ενέπνευσαν τον Δαρβίνο για να διατυπώσει τη θεωρία της εξέλιξης και χιλιάδες τουρίστες τα επισκέπτονται ακολουθώντας τα βήματα τους μεγάλου Δαρβίνου. Η διαφήμιση προϋποθέτει βέβαια ότι έχουμε αναγνωρίσει, σεβαστεί και προστατέψει το φυσικό περιβάλλον μας, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στη περίπτωση μας. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Περιφ. Βορείου Αιγαίου για τη λειτουργία του κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης της Καλλονής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά δυστυχώς την ίδια ώρα αναγκαζόμαστε να καταγγείλουμε για μια ακόμη φορά ενέργειες που μειώνουν τον φυσικό μας πλούτο. Η Πολιτική κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων κατήγγειλε στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και το ΥΠΕΚΑ, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας κατά τη κατασκευή της ΕΟ Μυτιλήνης Καλλονής, ιδιαίτερα στην περιοχή των αλυκών και των Μέσσων.

Μετά την καταγγελία μας τον περασμένο Σεπτέμβριο, δυστυχώς 7 μήνες μετά ακόμα δεν έχουμε εικόνα της νομιμότητας ή μη όλων όσων γίνονται στην περιοχή αυτή. Το έργο προχωράει, με προφανείς παράνομες ενέργειες και δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα μέτρο για το σταμάτημα τους. Η παρακολούθηση του έργου δεν γινόταν από τη Νομαρχία Λέσβου αλλά από το ΥΠΕΚΑ και ακόμα δεν έχουμε κάτι νεότερο καθώς είναι προφανές ότι δεν είναι εύκολο να παρακολουθείς ένα έργο εξ αποστάσεως. Έτσι στα πλαίσια της γενικευμένης ανομίας στις 15 Φεβρουαρίου άγνωστοι ενήργησαν μέσα στη νύκτα κόβοντας 12 περίπου δέντρα στην περιοχή των Μέσων με επαγγελματικό-χειρουργικό τρόπο. Η Δνση δασών Λέσβου προχωράει από την πλευρά της στην διερεύνηση της κατάστασης και αναμένουμε τις εξελίξεις χωρίς να έχουμε κάποια ελπίδα να βρεθούν οι δράστες της ενέργειας αυτής. Σας κοινοποιούμε φωτογραφίες από τον δρόμο που δημιουργήθηκε στην καρδιά της περιοχής Νατούρα, καθώς τώρα πλέον έχει πέσει και τσιμέντο. Όπως είχαμε καταγγείλει και τον περασμένο Σεπτέμβριο το συγκεκριμένο σημείο είχε υψηλή οικολογική αξία καθώς σχηματίζονταν λίμνες γλυκού νερού από τις απορροές ανάντι του δρόμου και για αυτό το λόγο αποτελούσε πλούσιο καταφύγιο για τα πουλιά ιδιαίτερα για αβοκέτες και καλαμοκανάδες. Στο ίδιο σημείο σχεδιάζεται η δημιουργία νέου παρατηρητήριου ορνιθοπανίδας αλλά μάλλον θα χρησιμεύσει περισσότερο ως παρατηρητήριο αυτοκινητοδρόμου. Επίσης θα δείτε πρόσφατες φωτογραφίες όπου φαίνεται η απόθεση χωματουργικών υλικών στις εκβολές ποταμού της περιοχής στη διασταύρωση της Αχλαδερής πάνω και κάτω από το δρόμο, όπου είναι προφανής η βλάβη που προκαλείται στους υγροτόπους από τα έργα αυτά μέσα στην περιοχή Natura. Συνεχίζουμε να παίζουμε με την φωτιά, αναζητώντας τις αντοχές του φυσικού περιβάλλοντος και δεν ξέρουμε που θα καταλήξουμε. Σε δήλωση του ο Συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Μπάκας τονίζει: «Οι φυσικοί πόροι δεν μας λείπουν, το φυσικό περιβάλλον αποτελεί κεφάλαιο για την πρόοδο του νησιού μας, ιδιαίτερα στη περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάμε. Φτάνει να το βλέπουμε αυτό και να μην το αντιμετωπίζουμε ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση του πολίτη και του ελληνικού κράτους με το φυσικό περιβάλλον ως δημόσια περιουσία όλων μας και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στη χρήση του και δέσμευση στην υποχρέωσή του κράτους να το προστατεύει. Από την πλευρά μας θα εξακολουθήσουμε με πείσμα να είμαστε αρωγοί σε κάθε ενέργεια προστασίας της δημόσιας περιουσίας μας και πολέμιοι κάθε ενέργειας που θα επιβουλεύεται την προστασία του φυσικού μας πλούτου»

Μοιράσου το άρθρο!