Skip to main content
|

8 μήνες φυλάκιση στον Αλέκο Γιαζιτζόγλου για την πυρήνα!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

- Αιφνιδίασε η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης την διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που ανέμενε αθώωση, εφόσον το πυρηνελαιουργείο της Σκάλας Παμφίλων εξυπηρετεί τους Συνεταιρισμούς ώστε να αποτρέπεται η ρύπανση στα χωριά

- Το δικαστήριο έμεινε στην ουσία της υπόθεσης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ελαφρυντικά για τις προσπάθειες περιορισμού του προβλήματος  από την ΕΑΣΛ

του Στρατή Σαμιώτη / εφημερία Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Απρόσμενη ήταν η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης για τη διοίκηση και τα στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, καθώς το δικαστήριο επέβαλε στον Πρόεδρο της Συνεταιριστικής Οργάνωσης, Αλέκο Γιαζιτζόγλου 8 μήνες φυλάκιση για ρύπανση του περιβάλλοντος από την λειτουργία του πυρηνελαιουργείου  στη Σκάλα Παμφίλων. Πρόκειται για την δίωξη που είχε ασκηθεί μετά από καταγγελίες κατοίκων της Σκάλας Παμφίλων την περίοδο του 2009, όταν η Ένωση Συνεταιρισμών είχε βρεθεί τότε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για την λειτουργία του εργοστασίου της και μαζί της και οι Συνεταιρισμοί του νησιού μας, καθώς δεν μπορούσαν να διαθέσουν  την πυρήνα από την έκθλιψη του ελαιόκαρπου. 

Η ποινή φυλάκισης έχει ανασταλτικό χαρακτήρα αν και ο κ. Γιαζιτζόγλου άσκησε το δικαίωμά του καταθέτοντας έφεση, ώστε η υπόθεση να επανεξετασθεί σε δεύτερο βαθμό από τη Δικαιοσύνη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο,  κατεβάζοντας την ποινή στους 8 μήνες από τον 1 χρόνο που θα επιβαλλόταν σε διαφορετική περίπτωση. Το δικαστήριο αναγνώρισε τις ιδιαίτερες συνθήκες αλλά και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την αποκατάσταση προβλημάτων από την ρύπανση, αλλά και τις αιτίες που την προκαλούσαν.

 

Η απολογία Γιαζιτζόγλου

Κατά την απολογία του, ο κ. Γιαζιτζόγλου ανέφερε ότι η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων πυρήνας στο εργοστάσιο οφειλόταν στην καθυστέρηση έκδοσης Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία της μονάδας. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης, οι Συνεταιρισμοί έπρεπε να διαθέσουν την πυρήνα από την έκθλιψη του ελαιόκαρπου, με συνέπεια για ένα μεγάλο διάστημα η ΕΑΣΛ να παραλαμβάνει πυρήνα χωρίς να μπορεί να προχωρήσει στην εκχύλιση, οπότε όταν αυτό επιτράπηκε, κλήθηκε να διαχειριστεί μεγάλες ποσότητες σε μικρό διάστημα.

Να σημειωθεί πως για την άσκηση της δίωξης, εκτός από τις καταγγελίες μεμονωμένων πολιτών, ο Εισαγγελέας εκείνη την περίοδο είχε στη διάθεσή του και στοιχεία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παμφίλων, η διοίκηση του οποίου είχε "σηκώσει" το όλο θέμα.

Η καταδίκη του Προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών θορύβησε την Οργάνωση, καθώς εκτιμούσαν πως η απόφαση της Δικαιοσύνης θα ήταν αθωωτική, δεδομένου πως το πυρηνελαιουργείο στη Σκάλα Παμφίλων εξυπηρετεί τις ανάγκες των Συνεταιρισμών του νησιού μας απορροφώντας την πυρήνα, ώστε να αποφευχθούν άλλα προβλήματα ρύπανσης στα χωριά από την ανεξέλεγκτη απόρριψή της. Αυτό άλλωστε είχε καταγραφεί κατά το διάστημα που η Ένωση Συνεταιρισμών δεν παραλάμβανε για ένα διάστημα ποσότητες πυρήνα, οπότε και είχαμε φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάθεσης αυτού του υλικού σε αγροτικούς δρόμους, παλιά νταμάρια και ρέματα της Λέσβου.

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η Ένωση περίμενε την επιείκεια του δικαστηρίου είναι η άμεση σύνδεση του εργοστασίου της στη Σκάλα Παμφίλων με την τοπική οικονομία, λόγω ελαιοπαραγωγής. Ωστόσο το δικαστήριο στάθηκε στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή την ρύπανση της μονάδας, για την οποία επέβαλε την ποινή των 8 μηνών κατά του Προέδρου της Ένωσης.

 

Νέα δεδομένα

Η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα στη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου της Ένωσης, όχι τόσο για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο κατά την οποία έτσι κι αλλιώς δεν αναμένεται μεγάλη ελαιοπαραγωγή στο νησί μας, αλλά για επόμενες παραγωγικές περιόδους. Είναι προφανές ότι το εργοστάσιο της Ένωσης δεν θα μπορεί να δέχεται πολύ μεγάλες ποσότητες πυρήνα, αλλά η τροφοδοσία θα γίνεται ανάλογα με την ροη της εκχύλισης.

Κανονικά το εργοστάσιο στη Σκάλα Παμφίλων θα έπρεπε να είχε ήδη μετεγκατασταθεί,  αλλά παρά τις πρωτοβουλίες που είχαν ληφθεί στο παρελθόν από τον Πρόεδρο της Ένωσης με την εταιρεία "Pieralisi", η προσπάθεια δεν προχώρησε μέχρι το 2009, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση που επηρέασε μαζί με άλλες εταιρείες και την Ένωση. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η μετεγκατάσταση του εργοστασίου θεωρείται σχεδόν αδύνατη, καθώς η Ένωση βιώνει μία δύσκολη οικονομική συγκυρία,  η οποία την ωθεί στο να εξαντλήσει το περιθώριο παραμονής της στη Σκάλα Παμφίλων μέχρι το 2019, οπότε και αναμένεται να κληθεί (κατά την εξάντληση του δεκαετούς περιθωρίου που δίνει ο νομοθέτης) να βάλει λουκέτο ή να μεταφέρει αλλού το εργοστάσιό της, εφόσον οι χρήσεις γης στη συγκεκριμένη περιοχή δεν προβλέπουν τη λειτουργία τέτοιων μονάδων. 

Ο Χ. Λαμπριανού

Σχολιάζοντας την υπόθεση ο δικηγόρος της Ένωσης Συνεταιρισμών, συνεταιριστής και ο ίδιος Χαράλαμπος Λαμπριανού, σημείωσε ότι «από πλευράς μας είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση της Δικαιοσύνης». Και συνέχισε μιλώντας για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο για τη λειτουργία της μονάδας. «Αν τότε δεν παραλάμβανε τις ποσότητες πυρήνα η Ένωση Συνεταιρισμών δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα ελαιοτριβεία στη Λέσβο, καθώς για την αδειοδότησή τους προϋπόθεση είναι να δηλώνουν και πού θα διαθέτουν την πυρήνα», είπε ο δικηγόρος διευκρινίζοντας ότι: «Όταν μιλάμε για ρύπανση από το πυρηνελαιουργείο, δεν μιλάμε για ουσιαστική ρύπανση στο περιβάλλον αλλά για οπτική ρύπανση, καθώς ο καπνός που καταγγέλλουν ότι βγαίνει από τα φουγάρα δεν είναι τίποτα άλλο από υδρατμούς και λάβετε υπόψη ότι από τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου και την επεξεργασία της πυρήνας γίνεται απορρύπανση και όχι ρύπανση», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Λαμπριανού. 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις