Skip to main content
|

Αυξάνεται η αντίθεση για την εγκατάσταση Γιγαντιαίων Αιολικών Πάρκων στο Βόρειο Αιγαίο

ΑΠΕ lesvosnews
Αυξάνεται η αντίθεση για την εγκατάσταση Γιγαντιαίων Αιολικών Πάρκων στο Βόρειο Αιγαίο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Σήμερα οι τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες Φίλοι της Πράσινης Λέσβου και Λέσβος Πάμε Πράσινο ένωσαν τη φωνή τους με τον Δήμο Λήμνου, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και άλλες τοπικές ομάδες της Λέσβου, της Χίου και της Λήμνου αντιτιθέμενες στο σχέδιο της Iberdrola-Ρόκας για τη δημιουργία γιγαντιαίων Αιολικών Πάρκων στα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Λέσβο.


Οι περιβαλλοντικές ομάδες θεωρούν ότι η μετατροπή της δυτικής πλευράς της Λέσβου από το Σκαλοχώρι μέχρι τον Μεσότοπο και την Ερεσσό σε βιομηχανικό πάρκο ανεμογεννητριών, θα καταστρέψει τη φυσική ομορφιά του νησιού και το περιβάλλον και θα περιορίσει σημαντικά την ανάπτυξη του «πράσινου» τουρισμού στη Λέσβο. Οι περισσότερες από τις ανεμογεννήτριες έχουν προγραμματιστεί να εγκατασταθούν εντός των περιοχών Natura 2000 πράγμα που παραβαίνει κάθε περιβαλλοντική νομοθεσία.

 Ο πρόεδρος των Φίλων της Πράσινης Λέσβου ο John Bowers, οικονομολόγος περιβάλλοντος και συνταξιούχος λέκτορας του Πανεπιστημίου του Leeds, δήλωσε: "Μια αειφόρος ενεργειακή πολιτική πρέπει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να βελτιώνει το περιβάλλον και την ποιότητας ζωής για των ανθρώπων. Αυτή η επένδυση δεν θα δημιουργήσει ουσιαστικές θέσεις εργασίας, θα καταστρέψει την «πράσινη» τουριστική βιομηχανία, θα βλάψει σοβαρά το φυσικό περιβάλλον και θα αντικαταστήσει την ομορφιά με την ασχήμια. "

 

Περισσότερες πληροφορίες, Καρολίνα Κρίστ, 22530-72196,  Γιωργής Λασκαρίδης, 22530-41205

 


 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο

Friends of Green Lesbos

acting on behalf of the environment and future generations

           Λέσβος Πάμε Πράσινο εθελοντική ομάδα βόρειας Λέσβου

 

7-8-2012

Πρός:  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δήμο Λέσβου, Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας , Περιβάλλοντος και Υποδομών, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (υ/ο κου Λεμονού), Συνήγορο του Πολίτη, Κύκλο Ποιότητας Ζωής (υ/ο κου Σαγιά), ΥΠΕΚΑ, Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (υ/ο κου Γιαβή)

Από: Φίλοι της Πράσινης Λέσβου; Λέσβος Πάμε Πράσινο

Θέμα: Αντίθεση στην πρόταση της Iberdrola-Ρόκας για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην Λέσβο

Κοιν : Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού; Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία; Ανεμόεσσα

Δήλωση  αντίρρησης για την προτεινόμενη ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Λέσβο

Ως περιβαλλοντολόγοι  στηρίζουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ενεργειακός χάρτης πορείας τη Ε.Ε. προτείνει την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ευρωπαϊκή παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας χρησιμοποιώντας τους πόρους της Λέσβου και άλλων νησιών του Αιγαίου. Η πρόταση αυτή σημαίνει ότι τα νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να συνδεθούν με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ενδοχώρας. Υποστηρίζεται ότι αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να ωφελήσει τον τοπικό πληθυσμό και το περιβάλλον.

Παρά το γεγονός της υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα θέλαμε η ανάπτυξη να είναι αναλόγου μεγέθους και να είναι ένα μείγμα πηγών έτσι που να:


• είναι σε αρμονία με την τεράστια περιβαλλοντική σημασία της Λέσβου και να μην βλάπτει τα μοναδικά οικοσυστήματα και την άγρια πανίδα και χλωρίδα της.


• είναι οικονομικά και κοινωνικά επωφελής για το νησί και τον πληθυσμός του, και


• να μην απειλεί τη σπουδαιότητα της ως τουριστικού προορισμού που προσελκύει μεγάλο αριθμό οικοτουριστών.


Η παρούσα πρόταση της Iberdrola-Ρόκας, κατά τη γνώμη μας, δεν πληρεί αυτά τα κριτήρια. Κατά συνέπεια έχουμε σοβαρότατες αντιρρήσεις για τα για την πρόταση ανάπτυξης των αιολικών πάρκων για τους ακόλουθους λόγους:


Κλίμακα


• Ο αριθμός των αιολικών πάρκων είναι εξαιρετικά υψηλός και είναι ιδιαίτερα ακατάλληλος για ένα νησί με σημαντική τουριστική βιομηχανία καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της είναι οικοτουρισμός.


• Ένας τέτοιος όγκος αιολικών πάρκων θα ήταν άκρως επιζήμιος για ένα τόσο σημαντικό τοπίο και παραβαίνει την συμφωνίας της Ε.Ε. για το Τοπίο, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα.


• Η επένδυση αυτή αναπτύσσετε κατά κύριο λόγο σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές. Το μέγεθος της επένδυσης και οι σχετικές καταστροφές στα οικοσυστήματα από την κατασκευή των ανεμογεννητριών και των οδών πρόσβασης στις περιοχές εγκατάστασης  θα προκαλέσει ζημιά σε προστατευόμενη χλωρίδα και πανίδα. Πολλά από τα προτεινόμενα αιολικά πάρκα θα είναι στην, μοναδική στη Ευρώπη, περιοχή αναπαραγωγής του Σμυρνοτσίχλονου (Emberiza cineracea).


• Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πουλιά, ιδιαίτερα τα αρπακτικά πουλιά. Έχει αποδειχθεί ότι οι πληθυσμοί των αρπακτικών πουλιών μειώνονται, αν στις περιοχές της αναπαραγωγής τους υπάρχουν αιολικά πάρκα. Στις προτεινόμενες περιοχές υπάρχουν σημαντικοί πληθυσμοί Αετογερακίνας (Buteo rufinus), Μαυροπετρίτη (Falco eleanorae), και Φιδαετού (Circaetus gallicus).


• Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το ότι η Λέσβος είναι ένα σημαντικό πέρασμα, κατά την μετανάστευση, για πολλά είδη αρπακτικών πουλιών, τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο. Μελέτες ετών έχουν αποδείξει ότι αρκετές εκατοντάδες πουλιά την ημέρα, περνούν από εδώ.


• Στην δυτική Λέσβο θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω ο οικοτουρισμός.  Μια τέτοιου τεράστιου μεγέθους βιομηχανική ανάπτυξη θα βλάψει τις παρούσες και τις μελλοντικές δυνατότητες «πράσινου» τουρισμού.

 

Ισορροπία


• Η αειφόρος ανάπτυξη απαιτεί ένα συνδυασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, με ηλιακούς συλλέκτες τοποθετημένους σε κατοικίες και βιομηχανικά κτίρια, και ίσως παραγωγή ενέργειας από τα οικιακά απόβλητα. Στην πρόταση της Iberdrola - Ρόκας δίνετε πολύ μεγάλο βάρος στην αιολική ενέργεια.
• Δεν τηρείτε η ισορροπία, καθώς η όλη επένδυση γίνεται από μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, αποκλείοντας έτσι μικρούς, εγχώριους επενδυτές.


Τοποθεσία


• Αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να εγκατασταθούν κάποιες ανεμογεννήτριες σε περιοχή  Natura 2000 και υπάρχουν Οδηγίες της Ε.Ε. για την αξιολόγηση τέτοιων εγκαταστάσεων. Στην παρούσα πρόταση όμως, πάνω από το 90% των αιολικών πάρκων βρίσκονται σε περιοχές Natura 2000. Ένα αποδεκτό σχέδιο θα πρέπει να περιέχει πολύ λιγότερα αιολικά πάρκα και αυτά σε πολύ μικρή έκταση εντός περιοχών Natura. Η συγκεκριμένη πρόταση κυριαρχείται από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα εις βάρος του περιβάλλοντος, του «πράσινου» τουρισμού και τα ευρύτερα συμφέροντα των τοπικών κοινοτήτων.


• Η πρόταση περιλαμβάνει 6 αιολικά πάρκα στην πιο σημαντική περιοχή της Λέσβου, αυτή του Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, που είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο της Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δεν πρέπει να υπάρχουν ανεμογεννήτριες στο Πάρκο. Παρά την ύπαρξη κάποιων ανεμογεννητριών στην περιοχή, η εγκατάσταση νέων πρέπει να απαγορευθεί.

  
• Η συγκέντρωση των αιολικών πάρκων, στις κορυφογραμμές στο κέντρο της Λέσβου θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αισθητική θέα των κοινοτήτων που θα τις βλέπουν και θα βλάψει τις προοπτικές τους για την προσέλκυση τουριστών.


• Η πρόταση της Iberdrola-Ρόκας, έτσι όπως έχει σχεδιασθεί, αποτελεί παραβίαση της Natura 2000.


Βιώσιμη απασχόληση


Εκτός από τις προσωρινές θέσεις εργασίας, ανειδικεύτων, για την κατασκευή των  δρόμων πρόσβασης και των τσιμεντένιων βάσεων στήριξης των ανεμογεννητριών, η παρούσα πρόταση δεν θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας μόνιμης απασχόλησης. Εμείς θα θέλαμε να δούμε μια στρατηγική ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα βασίζεται στην τοπική βιομηχανία και της οποίας τα οφέλη θα διανέμονται στις τοπικές κοινωνίες.

 

Η αλήθεια για τα αιολικά πάρκα

 

Κανένα αιολικό πάρκο δεν μπορεί να είναι αυτόνομο. Λειτουργεί πάντα συμπληρωματικά ή ενισχυτικά. Λόγω της αστάθειας και της παροδικότητας του ανέμου, πρέπει πάντα να υπάρχει, αντίστοιχης δυναμικότητας θερμικό, υδροηλεκτρικό, ή πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.  Μην περιμένουμε λοιπόν ότι θα πάψει να υπάρχει το θερμικό εργοστάσιο της ΔΕΗ.


Διαβούλευση με το κοινό


Τέλος σημειώνουμε ότι κάποιες από τις αντιρρήσεις μας θα είχαν ξεπεραστεί αν είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση κατά τη διαμόρφωση του έργου. Η μη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, που επηρεάζονται άμεσα από το έργο και έχουν πλήρη άγνοια των συνεπειών του, ίσως και λανθασμένη πληροφόρηση, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί θετικά.

 

Μετά τιμής,

 

Οι φίλοι της Πράσινης Λέσβου

 

John Bowers, πρόεδρος

6 Ashwood Terrace

Leeds LS6 2EH

England UK   Email: j.k.bowers@o2.co.uk

 

Καρολίνα Κρίστ, αντιπρόεδρος

Μόλυβος Λέσβου, 81108   Email: cpc@otenet.gr;

 

Λέσβος Πάμε Πράσινο

 

Γιωργής Λασκαρίδης

Πέτρα Λέσβου, 81109  Email: pegiorgi@otenet.gr

 



 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία