Περιβάλλον

04/01/2013 - 12:25

Εκτός ο βιολογικός νότιας Μυτιλήνης - Απένταξη απ’ το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Εκτός ο βιολογικός νότιας Μυτιλήνης - Απένταξη απ’ το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Π

ίσω παπά τα στέφανα για ένα απ’ τα μεγαλύτερα έργα περιβάλλοντος που αφορούν στη Λέσβο, το βιολογικό της νότιας Μυτιλήνης, λέει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που προχώρησε στην απένταξή του απ’ το αντίστοιχο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Παρ’ ότι απ’ την πλευρά του Δήμου Λέσβου και της ΔΕΥΑΛ τονίζεται πως θα δοθεί μάχη για να μη χαθούν οι πολύτιμοι πόροι των 15 εκατ. ευρώ που αφορούσαν στο έργο, όλα δείχνουν ότι η απόφαση δεν είναι αναστρέψιμη.

Απ’ τις ίδιες όμως εξελίξεις προκύπτει και κάτι ακόμη, ότι εσκεμμένα όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν μια σειρά από παλινωδίες σε σχέση με τα έργα περιβάλλοντος (ποιος θα τα υλοποιήσει, οι δήμοι ή οι ΔΕΥΑ, με ή χωρίς ιδία συμμετοχή, ποιος θα επιβαρυνθεί το Φ.Π.Α.), αφού είχαν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) πολύ περισσότερα έργα απ’ όσα «σήκωνε» και άντεχε να χρηματοδοτήσει. Ή, όπως λένε τα νούμερα, η υπερδέσμευση (overbooking) του προγράμματος έφτανε το 213%!!!
 
Πριν από τρεις μήνες περίπου είχαμε αναφερθεί πρωτοσέλιδα στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έγινε απ’ το Σύλλογο της Αγριλιάς κατά της χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στην Κουτσουμπάρα, προβάλλοντας τον κίνδυνο να ματαιωθεί το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης. Η προσφυγή πολιτών της περιοχής είχε ως αίτημα την αλλαγή της χωροθέτησης ώστε να μην είναι ορατή απ’ τα τελευταία σπίτια του οικισμού της Αγριλιάς η μονάδα του βιολογικού. Όμως ούτε η προσφυγή, ούτε το «πάγωμα» της εξέλιξης των έργων περιβάλλοντος που αντιμετωπίστηκε πλέον με τη ρύθμιση για τις ΔΕΥΑ, είναι εκείνα που θα εμποδίσουν την υλοποίηση του έργου, για την οποία και «φρόντισε» το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που διαχειρίζεται το ΕΠΠΕΡΑΑ.
 
Απένταξη
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου, Σωκράτη Αλεξιάδη, και προκειμένου - όπως αναφέρεται - να εκπληρωθεί «ο βασικός στόχος του προγράμματος, που είναι η συνδρομή του στην εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής και εξ αυτού στην κάλυψη των ανελαστικών υποχρεώσεων της χώρας με βάση το πλαίσιο για το περιβάλλον, αλλά και με σκοπό την ορθολογική διαχείριση των υπερδεσμεύσεων και την εξυγίανση του προγράμματος ώστε να μην επιβαρυνθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας με αμιγώς εθνικούς πόρους», ανακαλούνται οι αποφάσεις ένταξης 27 συνολικά έργων δήμων και ΔΕΥΑ της χώρας που αφορούσαν σε κατασκευή βιολογικών και δικτύων αποχέτευσης. Το πρώτο απ’ αυτά ενταγμένο προ τριετίας περίπου στο πρόγραμμα, με 15 εκατ. ευρώ, ήταν ο βιολογικός καθαρισμός της νότιας Μυτιλήνης.
Ως αιτία της ανάκλησης των αποφάσεων ένταξης αναφέρεται στην απόφαση του κ. Αλεξιάδη πως τα έργα αυτά αφενός δεν είναι απαραίτητα με βάση τις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας στον τομέα του περιβάλλοντος, αφού δεν αφορούν σε οικισμούς πρώτης προτεραιότητας, αφετέρου δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες υλοποίησής τους, δεν έχουν λάβει προέγκριση δημοπράτησης.
 
Η πρόταση για το βιολογικό της νότιας πόλης αφορούσε στην εξυπηρέτηση πληθυσμού 3.000 κατοίκων που σε περίοδο αιχμής φτάνει τις 5.500 και είχε ενταχθεί με το σκεπτικό ότι επιβάλλεται η προστασία των ακτών, αφού η νότια πόλη επεκτείνεται σε παραλιακή ζώνη.
«Θα υπάρξει άμεσα αντίδραση απ’ την πλευρά μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, αφού το έργο, αν κι έχει φορέα υλοποίησης το Δήμο Λέσβου, το «τρέχει» η ΔΕΥΑΛ. «Θεωρώ πως η νότια πόλη έχει ανάγκη ένα σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα και θα πρέπει να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο να παραμείνει το έργο και να χρηματοδοτηθεί απ’ το ΕΣΠΑ», συνέχισε ο κ. Μαρινάτος, προσθέτοντας πως θα γίνει κάθε προσπάθεια για να ανατραπεί η απόφαση απένταξης.
 
πηγη: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ / Μαρίνα Πολλάτου

Μοιράσου το άρθρο!