Skip to main content
|

Έλλειψη σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων - Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων Λέσβου

Έλλειψη σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων - Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων Λέσβου
Έλλειψη σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων - Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Οικολόγοι Πράσινοι

Έλλειψη σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι Πολίτες θέλουν. Προτάσεις, τεχνογνωσία και λύσεις υπάρχουν. Θα ασχοληθούμε ποτέ σοβαρά;

«Η αμφιθεατρική τοποθέτηση των κάδων σε συνδυασμό με το ξεχείλισμα των σκουπιδιών, δένουν αρμόνικα με την αρχιτεκτονική των γύρω κτίριων και το φυσικό χρώμα και μυρωδιά της ελιάς. Το αεράκι που έχει παρασύρει τα ψιλά σκουπιδάκια γύρω-τριγύρω, δίνει την τελευταία πινελιά σε ένα πίνακα απαράμιλλης ομορφιάς, που κάθε χωριό στο νησί θα ζήλευε...» .....σημείωνε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ένας φίλος την περασμένη εβδομάδα, συνοδεύοντας με ποιητική διάθεση την φωτογραφία που είχε βγάλει στη γειτονιά του με κάδους απορριμμάτων να ξεχειλίζουν από σκουπίδια.

Εκτός από την ποιητική διάθεση ο Δήμος Λέσβου έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει τη οικολογική συνείδηση και διάθεση των πολιτών για μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν στο Σκαλοχώρι, καθώς το 2011 το απορριμματοφόρο πέρασε από εκεί 27 φορές, περίπου μια αφορά κάθε 15 ημέρες, οπότε αναγκαστικά οι πολίτες μπήκαν στη διαδικασία μείωσης των σκουπιδιών τους για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Παράλληλα για να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων τους έχουν έρθει οι ίδιοι σε επαφή με ιδιωτική εταιρία ανακύκλωσης ώστε να μαζεύει τα ανακυκλωμένα τους κάθε εβδομάδα, οπότε όλοι ξέρουν στο χωριό πότε θα τα αφήσουν σε συγκεκριμένο χώρο. Σημεία των καιρών....

«Ο Κακοκράτης φυσικά φταίει για όλα» και τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργήσει πρόβλημα η έλλειψη καυσίμων που δεν επιτρέπει στα απορριμματοφόρα να μεταφέρουν τα απορρίμματα στον κεντρικό ΧΥΤΑ. Παράλληλα οι «αρχές» κάνουν τα στραβά μάτια σε ημι-ανοικτές χωματερές που έπρεπε να είχαν σφραγιστεί (και ελπίζουμε να αποφύγουμε τα πρόστιμα της ΕΕ) ενώ η καλοκαιρινή πυρκαγιά της (κλειστής?) χωματερής του Πλωμαρίου επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς κατά δήλωση του κ Δημάρχου καταναλώθηκαν χιλιάδες λίτρα πετρελαίου για τη μεταφορά 180 φορτηγών με χώμα.

Οι Οικολόγοι πράσινοι έχουμε κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί μας και δυστυχώς για μια ακόμη φορά βλέπουμε ότι δεν γίνεται τίποτα για το σχεδιασμό της πολιτικής μας για τα απορρίμματα και η μόνη πολιτική που εφαρμόζεται από τη δημοτική αρχή είναι «πυροσβεστικά» να επεμβαίνει για την επίλυση των προβλημάτων χωρίς κανένα όραμα και προοπτική.

Τρία (3) χρόνια μετά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Η χωροθέτηση των ΣΜΑ έπρεπε να γίνει κατά το σχεδιασμό του ΧΥΤΑ, αντίθετα τόσα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου, λειτουργεί μόνο ο ΣΜΑ της Μυτιλήνης και ακόμα περιμένουμε τη λειτουργία των υπολοίπων. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η σπατάλη μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων για τη μεταφορά σκουπιδιών μέχρι και 60χλμ.

Την ίδια ώρα που σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα ξεκινάνε τη σύσταση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων για την εκμετάλλευση των απορριμμάτων εμείς εξακολουθούμε να γεμίζουμε το ΧΥΤΑ με πολύτιμα ανακυκλούμενα προϊόντα και ζυμώσιμα που θα έπρεπε να οδηγούνται σε κομποστοποίηση. Με αυτό τον τρόπο εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος και την εμπορική εκμετάλλευση των ανακυκλωμένων θα κερδίζαμε από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ (πληρώνει ο Δήμος 42/τόνο για την πόλη της Μυτιλήνης) ενώ θα κερδίζαμε και από την μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων.  Θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η υπάρχουσα νομοθεσία η οποία υποχρεώνει τους δήμους (άρθρο 8 του νόμου 2939) να έχουν εδώ και χρόνια αλλά και να υλοποιούν σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι μόνο των αποβλήτων συσκευασίας (χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί κα) αλλά και άλλων κατηγοριών αποβλήτων όπως τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα, μπαταρίες/συσσωρευτές, παλιά ελαστικά, παλιά αυτοκίνητα κα.

Επιπλέον παρόλο που προβλεπόταν από την αρχική μελέτη δεν έχει προχωρήσει καθόλου η ενεργειακή αξιοποίηση του μεθανίου και των άλλων αερίων που παράγονται από την αποδόμιση των απορριμμάτων στον κεντρικό ΧΥΤΑ, κάτι που εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος θα έφερνε και έσοδα στο Δήμο από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάνε δομημένη και δημόσια διαβούλευση και όχι αποσπασματικές κινήσεις στα θέματα που αφορούν στα απορρίμματα. Έχουμε προτείνει και στο παρελθόν ότι τα τέλη καθαριότητας που καταβάλουν οι δημότες πρέπει να υπολογίζονται με βάση την ποσότητα που πετάει κάθε δημότης και όχι με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου του και την περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο. Η εμπειρία εφαρμογής παρόμοιων συστημάτων “πληρώνω τέλη καθαριότητας με βάση τα σκουπίδια που πετάω” είναι τεράστια και όχι μόνο σε ευρωπαϊκές χώρες. Είναι γεγονός ότι ένα τέτοιο σύστημα πληρωμής για τα σκουπίδια, που ισχύει και για Δήμους και για πολίτες, που επιβαρύνει οικονομικά τις περιβαλλοντικά ανεύθυνες συμπεριφορές (μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων) και επιβραβεύει με χαμηλά τέλη όσους μειώνουν τα σκουπίδια τους, βοηθάει καθοριστικά στο να γίνουν όλοι οι δημότες μέρος της λύσης.

Εμπρός λοιπόν, οι προτάσεις, η τεχνογνωσία και οι λύσεις υπάρχουν, ας ασχοληθούμε σοβαρά με τη διαχείριση των απορριμμάτων για το καλό της υγείας,  του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της τσέπης μας.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία