Skip to main content
|

Η περιπλάνηση ενός φλαμίνγκο....Νορβηγία-Μυτιλήνη-Νιγηρία-Χανιά-Σενεγάλη...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Διήνυσε χιλιάδες χιλιόμετρα πετώντας πάνω από ξηρά, ποτάμια, λίμνες και θάλασσες. Στο πόδι του είχε πάντοτε το δαχτυλίδι που του «φόρεσαν» οι επιστήμονες για να καταγράφουν την πορεία του.

Περιπλανήθηκε για 21 (!) χρόνια στη Μεσόγειο. Διήνυσε χιλιάδες χιλιόμετρα, πάνω από λίμνες, ποτάμια, θάλασσες, χέρσες εκτάσεις. Πέρασε χώρες και χώρες για να βρεθεί πριν από μερικές μέρες στη λιμνοθάλασσα Δράνα, στις εκβολές του ποταμού Εβρου. Το εντυπωσιακό φλαμίνγκο δακτυλιώθηκε στις 4 Αυγούστου του 1990 στη Γαλλία και οι επιστήμονες που το εντόπισαν στον Εβρο διαπίστωσαν ότι έχει περάσει και είχε κάνει στάσεις σε Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία.

Την ίδια μέρα που εντοπίστηκε το φλαμίνγκο-«ταξιδευτής» της Μεσογείου, οι ερευνητές βρήκαν άλλα 13 δακτυλιωμένα πουλιά στη λιμνοθάλασσα Δράνα. Από αυτά, τα 7 δακτυλιώθηκαν στην Τουρκία, τα 3 στη Γαλλία, τα 2 στην Ιταλία και το ένα στην Ισπανία.

Λίγο νωρίτερα, τον Ιούλιο, ένας αιγαιόγλαρος που δακτυλιώθηκε σε βραχονησίδα της Σύμης τον Ιούνιο του 1999, βρέθηκε να φωλιάζει σε μία νησίδα στη χερσόνησο Ντάτκα της Τουρκίας, σε απόσταση μόλις 24 χιλιομέτρων από εκεί όπου γεννήθηκε και αποτυπώθηκε από τον φακό Τούρκου φωτογράφου.

Οι αποστάσεις αυτές θεωρούνται πολύ κοντινές, σε σχέση με τα χιλιόμετρα που διήνυσε ένας λευκός πελαργός, ο οποίος δακτυλιώθηκε στην Καρδίτσα και βρέθηκε στη Νότιο Αφρική, ή με αυτά που κάλυψε ένα μαυρογλάρονο, το οποίο δακτυλιώθηκε στο Δέλτα του Εβρου και βρέθηκε στη Ναμίμπια.

Επιπλέον, ένας μαυροπετρίτης που δακτυλιώθηκε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βρέθηκε στη Μαδαγασκάρη, έχοντας καλύψει χιλιάδες χιλιόμετρα, και ένας αρτέμης που φόρεσε δαχτυλίδι στην Παξιμάδα, μία νησίδα στις βορειοανατολικές ακτές της Κρήτης, βρέθηκε στη Σενεγάλη.

Κάποια από τα είδη των πουλιών αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Ενας μαυροσκούφης που δακτυλιώθηκε στη Νορβηγία, βρέθηκε έπειτα από 7 μέρες στη Μυτιλήνη, ενώ μία κιτρινοσουσουράδα που δακτυλιώθηκε στη Νιγηρία, εντοπίστηκε ύστερα από 8 μέρες στο Κολυμπάρι Χανίων.

«Η δακτυλίωση είναι μια πολύ παλιά μέθοδος για τη μελέτη των άγριων πουλιών. Τοποθετώντας ένα δαχτυλίδι με μοναδικό αριθμό στο πόδι του πουλιού, μπορούμε να γνωρίζουμε κάθε πουλί ατομικά. Το δαχτυλίδι έχει επίσης χαραγμένη τη διεύθυνση του κέντρου δακτυλίωσης της χώρας όπου περάστηκε το δαχτυλίδι.

Αυτός που θα το βρει, μπορεί να γράψει σε αυτήν τη διεύθυνση και να μάθει πού και πότε δακτυλιώθηκε το πουλί», είπε στο «Εθνος» ο υπεύθυνος δακτυλιώσεων στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων της Ορνιθολογικής Εταιρείας Χρήστος Μπαρμπούτης.

Από τον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων περνά κάθε χρόνο ένας τεράστιος αριθμός πουλιών κυρίως κατά τις δύο μεταναστευτικές περιόδους, το φθινόπωρο και την άνοιξη.

ΜετανάστευσηΚόμβος τα Αντικύθηρα

Η επιλογή του νησιού των Αντικυθήρων μόνο τυχαία δεν είναι. Το νησί αποτελεί σημαντικό σημείο μετανάστευσης με 200 είδη πουλιών να περνούν από εκεί, ενώ επιπλέον είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί με τη μεγαλύτερη αποικία μαυροπετρίτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα Αντικύθηρα είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία στον ελλαδικό χώρο που μπορεί κανείς να παρατηρήσει 28 είδη αρπακτικών και 4-5 υποείδη.

Κάποια από αυτά, όπως ο καλαμόκιρκος και ο σφηκιάρης παρατηρούνται σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις που αριθμούν χιλιάδες πουλιά. Κάθε άνοιξη το νησί δέχεται πουλιά είτε από τη δυτική Κρήτη, είτε απευθείας από τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου εκατομμύρια μικρά έχουν περάσει από τις ακτές του, ενώ στη φθινοπωρινή μετανάστευση τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού τότε τα πουλιά έρχονται από το εσωτερικό της Ευρώπης.

----------------- πηγη: ΕΘΝΟΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία