Περιβάλλον

20/11/2014 - 08:12

Nα σου θυμίσω (δεν) είχε παλιόκαιρο

yle="text-align: justify;">Μας είχαν τρελάνει τις τελευταίες μέρες. Έρχεται χαλασμός κυρίου με καταιγίδες, καταρρακτώδεις βροχές, αστραπές και οι ανάλογες βέβαια προειδοποιήσεις. Χώρια που ο Αρνιακός στον Αντένα και ο Κολυβάς στο Μέγκα «έδιναν τα ρέστα τους»…. Ήρθε και τέλειωσε  το κρίσιμο χρονικό διάστημα και εάν εξαιρέσει κανείς μια δυνατή βροχή κατά της διάρκεια της βραδιάς, δεν είχαμε κάτι το αξιόλογο. Μάλλον περάσαμε μια ζεστή, για την εποχή, μέρα. Με λίγα λόγια έπεσαν έξω! Και δεν νομίζω να είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα. Παρά το γεγονός ότι οι μετεωρολόγοι μας έχουν στη διάθεση τους σύγχρονα εργαλεία ανάλυσης του καιρού, είτε αυτά δεν ανταποκρίνονται είτε δεν διαβάζονται σωστά.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά. Ο κακός καιρός πουλάει. Και σε μια τηλεοπτική εποχή, κακές προγνώσεις ωθούν τον κόσμο στην ….πληροφόρηση!  Ειδικά μάλιστα όταν κάποια ξεσπάσματα του καιρού οδηγούν σε μεγάλες καταστροφές, κυρίως στις πόλεις. Αλλά, ειδικά οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, αυτοί που δεν «γαλουχήθηκαν’ από την τηλεόραση, τα ξεσπάσματα του καιρού τα θεωρούν λογικά ενώ δύσκολα κατανοούν τις εκρήξεις τηλεοπτικής ενημέρωσης. Πάντα υπήρχαν οι κακοκαιρίες, οι κατακλυσμοί, οι καταστροφές, οι έντονες χιονοπτώσεις μόνο που από τη μια ο άνθρωπος είχε συμβιβαστεί με τις εκάστοτε αγριάδες της φύσης και από την άλλη δεν υπήρχε βέβαια η τηλεόραση όπου μας υποβάλλει στο μαρτύριο της …ενημέρωσης του καιρού.  Να μην λησμονούμε επίασης τις  αλλοιώσεις του εδάφους στο πλαίσιο της δημιουργίας  μεγάλων πόλεων όπου ο άνθρωπος «βίασε» το χώμα με τσιμέντο!
Θα μου πείτε τώρα η μετεωρολογία έχει προχωρήσει. Βεβαίως και είναι χρήσιμες οι πληροφορίες που δίνει καθημερινά. Πληροφορίες στις οποίες καταφεύγουν χιλιάδες άνθρωποι, ο καθένας για το δικό του λόγο. Όμως η υπερβολή και η όξυνση που δημιουργείται από το διάβασμα του καιρού, είναι αυτή που οδηγεί ασυνείδητα στην τηλεοπτική παραπληροφόρηση. Και σ΄ αυτό θα πρέπει νομίζω να συμβάλλουν οι ίδιοι μετεωρολόγοι δίνοντας στον κόσμο, αλλά και στα κανάλια που εργάζονται ν΄ αντιληφθούν ότι ο «καιρός έχει γυρίσματα». Και μ΄ αυτά θα πρέπει να συμβιβαστεί ο άνθρωπος δείχνοντας παράλληλα και τον ανάλογο σεβασμό στη φύση.
ΕΡΜΗΣ

 

( ο τίτλος παράφραση του γνωστού άσματος "Να σου θυμήθω είχε παλιόκαριο")

Μοιράσου το άρθρο!