Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου έγιναν αποδέκτες νέων καταγγελιών από ενεργούς πολίτες για μπαζώματα στον υγρότοπο του έλους Περάματος της Γέρας, στην περιοχή δίπλα και πίσω από το παλιό εργοστάσιο του Σουρλάγκα.
Συγκεκριμένα μετά από αντίστοιχες περσινές κινήσεις με λύπη μας παρατηρούμε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται μπαζώματα στον υγρότοπο της περιοχής, ο οποίος περιλαμβάνεται πλέον στο ειδικό καθεστώς προστασίας που ισχύει για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους σύμφωνα με το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 229/19.06.2012). Σύμφωνα με το ΠΔ, στους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους του καταλόγου δεν επιτρέπεται η δόμηση, οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις και οι επιχωματώσεις (μπάζωμα), οι εξορύξεις, η συλλογή των οργανισμών και οι παρεμβάσεις στο υδρολογικό δίκτυο (π.χ. γεωτρήσεις) και στο τοπίο.
Σε σημερινή μας επίσκεψη στην περιοχή του έλους Περάματος παρατηρήσαμε μεγάλες ποσότητες χωμάτων που έχουν πεταχτεί ανατολικά του υγρότοπου. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από κατοίκους της περιοχής τα χώματα προέρχονται από δημόσιο έργο, από τις εργασίες που πραγματοποιούνται παραπλεύρως για το δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής της Γέρας. Όπως βλέπεται και στις φωτογραφίες που σας κοινοποιούμε είναι προφανές ότι τα μπάζα είναι σημερινά, καθώς είναι ακόμα υγρά. Λιγότερες ποσότητες μπάζων υπάρχουν και στα δυτικά του υγροτόπου, στο σημείο που σας σημειώνουμε στην αεροφωτογραφία (με γαλάζιο πλαίσιο η προστατευόμενη περιοχή).
Με αναφορά που καταθέσαμε σήμερα στις αρμόδιες υπηρεσίες καλούμε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και το Δήμο Λέσβου να παρέμβουν αρμοδίως για την παύση των εργασιών, την αποκατάσταση του χώρου και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Μπάζα και σκουπίδια παντού, σε μια περίοδο που όλοι εγκωμιάζουν την ποιότητα του περιβάλλοντος στο νησί μας, λίγες μέρες μετά την ανακήρυξη όλου του νησιού της Λέσβου σε Γεωπάρκο. Από την πλευρά μας ζητάμε την κινητοποίηση των αρμοδίων δημοσιών υπηρεσιών που αντί να κάνουν τα στραβά μάτια σε παράνομες ενέργειες ακόμα και κατά την εκτέλεση δημοσίων έργων, να αναλάβουν το ρόλο τους ουσιαστικά για την περιβαλλοντική προστασία του νησιού. Μόνο έτσι ο κάθε ένας από εμάς θα μπορέσει να εμπιστευτεί την Πολιτεία και θα σταθεί υπεύθυνος πολίτης, φρουρός και προστάτης της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς Γιατί όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν αν χάσουμε την ποιότητα του περιβάλλοντος του νησιού μας, όταν τελειώσει η κρίση, θα είμαστε δυο φορές φτωχοί.