Skip to main content
|

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών έργων για τη μείωση του πλημμυρικού και κατολισθητικού κινδύνου στη Λέσβο και τη Χίο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
9'

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασαν σήμερα τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων για τη μείωση του πλημμυρικού και κατολισθητικού κινδύνου στη Λέσβο και τη Χίο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου και με τηλεδιάσκεψη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χίου.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι κάτωθι:

 

Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ε.Κ.Π.Α.,

Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α.,

Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, με θέμα: «Φυσικές καταστροφές, ένα σύγχρονο παγκόσμιο πρόβλημα».

 

Νικόλαος Βούλγαρης, Καθηγητής Σεισμολογίας & Τεχνικής Σεισμολογίας Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Ο σεισμός της Λέσβου της 12ης Ιουνίου 2017».

 

Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογίας Η/Υ MSc, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Βιομηχανίας, με θέμα: «Η συμβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές & στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις υποδομές».

 

Στυλιανός Λόζιος, Επίκουρος Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Κατολισθητικά φαινόμενα σε σεισμόπληκτες περιοχές της Νήσου Λέσβου. Μέτρα αντιμετώπισης για τη μείωση του κατολισθητικού κινδύνου».

 

Μιχάλης Διακάκης, Δρ. Γεωλόγος Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου στη Λέσβο και τη Χίο».

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων είπε:

 

«Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, ιδίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν εξειδικευμένη έρευνα, καθόσον η τυπική διαδικασία εκπόνησης μελετών δεν επαρκεί πια.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χίο, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Λέσβο και το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο, προέκυψαν επιτακτικές ανάγκες για την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Σε σύντομο και πιεστικό χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν οι τρεις εξειδικευμένες έρευνες τις οποίες παρουσιάζουμε σήμερα και μέσα από τις οποίες προτείνονται έργα αποκατάστασης που δεν διαταράσσουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά εναρμονίζονται πλήρως στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος.

Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές. Αυτό που μπορούμε και σε αυτό άλλωστε στοχεύουμε, είναι να τον μειώσουμε προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα και έχοντας σύμμαχό μας την επιστήμη και την εξειδικευμένη έρευνα».

 

Εκτεταμένη παρουσίαση των ενεργειών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις υποδομές, έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών έργων, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας κ. Θεόδωρος Βαλασμίδης.

 

------------

 

Εισήγηση:

 

 

Την αποτελέσματα της Κλιματικής Αλλαγής γίνονται όσο περνάνε τα χρόνια και πιο ορατά. Οι ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες, οι παρατεταμένες ξηρασίες και οι δασικές πυρκαγιές έχουν οδηγήσει κατά την περίοδο 1980-2016 σε όλη την Ευρώπη σε συνολικές οικονομικές απώλειες πάνω από 450 δισ. Ευρώ, ενώ προκάλεσαν απώλειες 89.873 ανθρώπων με βάση τα στοιχεία της νέας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση των καταστροφών, η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά αποκαλυπτικά.

 

Τα δεδομένα αυτά έχουν οδηγήσει τις ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια στην ανάγκη να αναπτύξουν σχεδιασμό, δράσεις & έργα για την πρόληψη & την μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

 

Όταν πριν από 3 χρόνια είχαμε την τιμή να αναλάβουμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προβληματιστήκαμε σοβαρά για τις ενέργειες που θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε προκειμένου να μειώσουμε τους κινδύνους στα νησιά μας.

 

Γιατί τον κίνδυνο κατά την άποψη μας δεν μπορείς να τον αποτρέψεις, μπορείς όμως να προετοιμαστείς για να μειώσεις τα δυσάρεστα αποτελέσματα όταν ένα φαινόμενο εκδηλωθεί.

 

Ένα έργο δύσκολο, δεδομένου ότι υπήρχαν συσσωρευμένα προβλήματα στις υποδομές, τα οποία επιβαρύνθηκαν από τις πυρκαγιές στο νησί της Χίου και τα πλημμυρικά φαινόμενα στο νησί της Λέσβου στα τέλη του 2016. Έτσι προχωρήσαμε:

 

Α. Στον προγραμματισμό & την υλοποίηση έργων που μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Γιατί το πρώτο στοιχειώδες αντιπλημμυρικό έργο σε μια περιοχή, είναι ο καθαρός χείμαρρος.

 

Β. Στην διερεύνηση των αναγκών σε περιοχές των νησιών μας που έχουν παρουσιαστεί τα σοβαρότερα προβλήματα κατά το παρελθόν, με στόχο την δρομολόγηση έργων που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών αυτών.

 

Για την υλοποίηση έργων που μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, εξασφαλίσαμε πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το 2016 για έργα καθαρισμού χειμάρρων και αποκατάστασης της λειτουργίας αντιπλημμυρικών έργων και προχωρήσαμε στη υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων σε χειμάρρους των νησιών, ενώ υπάρχουν και έργα σε εξέλιξη, καθώς και άλλα που έχουν προγραμματιστεί σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση η οποία έχει και την βασική αρμοδιότητα για τον καθαρισμό & την αστυνόμευση των χειμάρρων με βάση την περ. θ παρ. 2 Άρθρο 209 του Νόμου 3852/2010.

 

Στο νησί της Λέσβου:

 

  • Υλοποιήθηκαν στοχευμένες παρεμβάσεις για τον καθαρισμό χειμάρρων με 4 έργα συνολικού Π/Υ 1 εκ. ευρώ και με χωματουργικά μηχανήματα της Δ/νσης Τεχνικών Έργων
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται 1 έργο στην Νότια Λέσβο συνολικού Π/Υ 250 χιλ. ευρώ
  • Έχουν προγραμματιστεί για το 2018 δύο νέα έργα συνολικού Π/Υ 1 εκ. ευρώ σε περιοχές που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα παρεμβάσεις, καθώς επίσης και σε περιοχές με υψηλό πλημμυρικό κίνδυνο.

 

Τα συμπεράσματα από την όλη προσπάθεια είναι πολύτιμα. Χείμαρροι που είχαν δεκαετίες να καθαριστούν, προβλήματα συσσωρευμένα, τα ποτάμια είναι ο πιο πρόσφορος αποδέκτης για αδρανή και απορρίμματα, τεχνικά έργα χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές και αρκετές αυθαιρεσίες.

 

Υπάρχουν όμως και ιδιαιτερότητες τις οποίες θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, όπως για παράδειγμα οι περιοχές Natura και τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Με την συνεργασία των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου & Δ/νση ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ.) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (Δ/νση ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ. & Δνση Δασών Ν/ Λέσβου) καταφέραμε να βρούμε λύσεις, να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις και να προχωρήσουμε σε σημαντικές παρεμβάσεις για την κοπή βλάστησης που ήταν συσσωρευμένη στην κοίτη των χειμάρρων Τσικνιά & Ποταμιά. Παρεμβάσεις που δεν λύνουν οριστικά προβλήματα, βελτιώνουν όμως σημαντικά την κατάσταση που είχε οδηγήσει κατά το παρελθόν σε πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Και τέλος οι άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των αναχωμάτων σε χειμάρρους που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών.

 

Στο νησί της Χίου τις παρεμβάσεις για τον καθαρισμό χειμάρρων υλοποιούσε κατά κύριο λόγο μέχρι σήμερα ο Δήμος Χίου. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων:

 

  • Δημοπρατήθηκαν 5 έργα καθαρισμού χειμάρρων, συνολικού Π/Υ 300 χιλ. ευρώ (Χρηματοδότηση ΠΔΕ)
  • Έχουν προγραμματιστεί 3 νέα έργα καθαρισμού χειμάρρων, συνολικού Π/Υ 1,2 εκ. ευρώ (Χρηματοδότηση ΠΔΕ)
  • Υλοποιούνται 2 αντιπλημμυρικά έργα συνολικού Π/Υ 1,2 εκ. ευρώ στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές την Νότιας Χίου (Χρηματοδότηση ΕΣΠΑ – Ε.Π. Βόρειο Αιγαίο)
  • Χρηματοδοτείται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης το Δήμο Χίου για την εκπόνηση της μελέτης διευθέτησης - αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής του Φραγκοβουνίου στον Κάμπο της Χίου, συνολικού Π/Υ 163 χιλ. ευρώ (Χρηματοδότηση ΚΑΠ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου)

 

 

 

Στο νησί της Σάμου:

 

  • Υλοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις για τον καθαρισμό χειμάρρων με 2 έργα συνολικού Π/Υ 900 χιλ. ευρώ και με χωματουργικά μηχανήματα της Δ/νσης Τεχνικών Έργων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Στο νησί της Ικαρίας:

 

  • Υλοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις για τον καθαρισμό χειμάρρων με 1 έργο συνολικού Π/Υ 390 χιλ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Για την δρομολόγηση παρεμβάσεων & έργων που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση καταρχήν των περιοχών σε Λέσβο και Χίο που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του 2016 αντίστοιχα, προχωρήσαμε στη συνεργασία μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και υλοποιήθηκαν 2 σημαντικές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται σήμερα:

 

  1. «Ενέργειες Αποκατάστασης ζημιών από τις πυρκαγιές της 25ης Ιουλίου 2016 και της 26ης Αυγούστου στη Χίο και εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την περιβαλλοντική προστασία και την πρόληψη φυσικών καταστροφών», με στόχευση στις περιοχές που πλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2016 στο νησί της Χίου.
  2. «Εκτίμηση υδρομετεωρολογικών κινδύνων σε περιοχές με ιδιόμορφο γεωδυναμικό & γεωπεριβαλλοντικό καθεστώς, η περίπτωση της Ν. Λέσβου», με στόχευση την εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής & της Κεντρικής Λέσβου, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2016.

 

Τα αποτελέσματα αξιοποιούνται ήδη από τις Υπηρεσίες μας στα έργα που υλοποιούνται και σε αυτά που προγραμματίζονται:

 

  • Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στις πληγείσες περιοχές της Νότιας & Δυτικής Χίου, καθώς και για τον καθαρισμό χειμάρρων στις ίδιες περιοχές.
  • Για τον καθαρισμό & την αποκατάσταση των αναχωμάτων των χειμάρρων στην Κεντρική & Δυτική Λέσβο, στις περιοχές επλήγησαν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2017.
  • Για τον προσδιορισμό των προβλημάτων & των αστοχιών σε τεχνικά έργα και τις παρεμβάσεις που αυθαίρετα έχουν πραγματοποιηθεί σε χειμάρρους της Κεντρικής & Δυτικής Λέσβου.

 

Τα στοιχεία των ερευνών έχουν αποσταλεί στην Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προκειμένου να ενσωματωθούν στον Εθνικό Σχεδιασμό και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

 

Επίσης, με βάση τις εν λόγω έρευνες και τις παρεμβάσεις που προτείνονται, έχουμε προγραμματίσει για το 2018 την ανάθεση μελετών για την εξασφάλιση και των απαραίτητων αδειοδοτήσεων για αντιπλημμυρικά έργα που μπορούν να θωρακίσουν τις περιοχές που έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα.

 

Έτσι έχουμε προγραμματίσει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018:

 

Λέσβος

 

  • ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ, Π/Υ 200.000 €

         (Δεδομένου ότι η έρευνα του ΕΚΠΑ προκρίνει το σενάριο αυτό για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου Καλλονής)

  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΕ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, Π/Υ 130.000 €

          (Με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχή του χειμάρρου Τσικνιά, η οποία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και ιδιαιτερότητες λόγω της Natura & της Ζ.Ε.Π.)

  • ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ, Π/Υ 300.000 €

         (Με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία σε περιοχές της Δυτικής Λέσβου που έχουν πληγεί στο παρελθόν π.χ. Μεσότοπος, Ερεσός κλπ)

 

Χίος

  • ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΙΕΥΘΕΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2012 & 2016 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ, Π/Υ 300.000 €

(Με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία σε περιοχές της Νότιας & Δυτικής Χίου που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από τις πυρκαγιές)

  • ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΧΙΟΥ, Π/Υ 200.000 €

(Με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία σε περιοχές της Κεντρικής Χίου που έχουν εκδηλωθεί πλημμυρικά φαινόμενα κατά το παρελθόν)

 

Οι μελέτες αυτές θα δημοπρατηθούν και αναμένεται να οδηγήσουν σε τεχνικές μελέτες αντιπλημμυρικών έργων & στην εξασφάλιση όλων των απαραίτητων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και την δρομολόγηση των απαραίτητων έργων.

 

Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και το 2018 στο νησί της Σάμου, προκειμένου να διερευνηθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος στην ευρύτερη περιοχή του Ηραίου Σάμου, μια περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν υποστεί σοβαρές ζημιές από πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Τέλος, σε ότι αφορά τις υποδομές του εθνικού & επαρχιακού οδικού δικτύου:

 

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν έργα συντήρησης του εθνικού & επαρχιακού οδικού δικτύου σε όλα τα νησιά.

 

Σε επίπεδο πρόληψης, το στοιχειώδες, αλλά και απολύτως απαραίτητο είναι να είναι συντηρημένο το οδικό δίκτυο και κυρίως με καθαρά τεχνικά έργα & τάφρους για την απορροή των όμβριων υδάτων.

 

 

Με τις παρεμβάσεις αυτές βελτιώνεται ουσιαστικά η οδική ασφάλεια και μειώνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων όταν εκδηλώνεται μια έντονη βροχόπτωση, μια καταιγίδα.

 

Με παρεμβάσεις για την διαμόρφωση των πρανών, με μεταλλικά πλέγματα για την συγκράτηση τους, με τοίχους αντιστήριξης, βραχοπαγίδες και άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις από πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας.

 

Ειδικότερα, μετά τον σεισμό της 12ης Ιουνίου στο νησί της Λέσβου προχωρήσαμε στη συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υλοποιήθηκε η “Εφαρμοσμένη έρευνα για την αντιμετώπιση του κατολισθητικού φαινομένου σε σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου” προκειμένου να ερευνηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στο οδικό δίκτυο Πλωμαρίου - Μελίντας - Παλαιοχωρίου, στον οικισμό Αγίου Ισιδώρου, στην έξοδο Ακρασίου προς Πλωμάρι και στην περιοχη του Μεσοτόπου.

 

Η έρευνα εντόπισε τα προβλήματα και προτείνει λύσεις, οι οποίες αξιοποιήθηκαν από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και έτσι ήδη έχει έχουν συνταχθεί μελέτες και δημοπρατήθηκαν τα έργα:

 

  • Εργασίες άρσης επικινδυνότητας βραχώδους πρανούς από σεισμικά φαινόμενα στην 15η Επαρχιακή Οδό Άγρας – Μεσοτόπου, Π/Υ 386.100 €
  • Άρση επικινδυνότητας – αποκατάσταση ζημιών στην Επαρχιακή Οδό Πλωμαρίου – Μελίντας, Π/Υ 367.000 €

 

Ενώ έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση για το έργο:

 

  • Άρση επικινδυνότητας – αποκατάσταση ζημιών στην Επαρχιακή Οδό Πλωμαρίου – Μελίντας, Π/Υ 4.000.000 €

 

Για την ολοκλήρωση της μελέτης και την δημοπράτηση του έργου, η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας αξιοποιεί ήδη τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει εκπονηθεί.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι πρωτεργάτες όλης αυτής της προσπάθειας είναι τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπό το συντονισμό του Γενικού Δ/ντη κ. Γ. Σπανέλλη και τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια και να επισημάνω ότι παρότι τις σοβαρές ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

 

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κ.κ. Ευθύμιο Λέκκα, κ. Νίκο Βούλγαρη και όλη την επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ για την πολύτιμη βοήθεια τους, την εξαιρετική συνεργασία και κυρίως γιατί είναι πάντα πρόθυμοι για να μας δίνουν την επιστημονική τους γνώμη όποια στιγμή την χρειαστούμε και αυτό για εμάς είναι πραγματικά πολύτιμη βοήθεια.

 

Σας ευχαριστώ πολύ !!

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις