Πολιτική

01/02/2013 - 05:39

20 εκατ. ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα λόγω ανικανότητας! - Καταγγελία Π. Πατερέλλη

20 εκατ. ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα λόγω ανικανότητας! - Καταγγελία Π. Πατερέλλη

 

Δημοτική Παράταξη:

ΛΕΣΒΟΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Ειδικά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η παράταξή μας, μολονότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση, γίνεται συχνά δέκτης εντονότατων  παραπόνων δημοτών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις συναλλαγές τους με τον Δήμο Λέσβο. Στη προσπάθεια να βοηθήσουμε και να προτείνουμε στη συνέχεια λύσεις ήλθαμε σε επαφή με άλλους Δήμους (Ρόδος , Χίος κ.α.) και ζητήσαμε ενημέρωση από τις δικές μας Δημοτικές Υπηρεσίες (Λογιστήριο, Ταμείο κλπ), πως έχει η όλη κατάσταση.

Διαπιστώσαμε λοιπόν πως σήμερα στη διάθεση του Δήμου Λέσβου, υπάρχουν διαθέσιμα γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, που δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητα, εξ αιτίας της ανικανότητας και της ολιγωρίας της Δημοτικής Αρχής. Τα 12,5 εκατ. αφορούν στην χρήση της τωρινής Δημοτικής Αρχής. Τα άλλα,  7,5 εκατ. ευρώ, αφορούν υποχρεώσεις των 13 «Καποδιστριακών» Δήμων του νησιού, πριν την αναγκαστική συνένωση με τον νόμο του «Καλλικράτη». Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) έδωσε σκληρό αγώνα για να διαθέσει η Κυβέρνηση τα ποσά αυτά, ώστε να διευκολυνθούν οι σημερινοί (Καλλικρατικοί) Δήμοι που επωμίστηκαν και τα χρέη των πρώην  (Καποδιστριακών) Δήμων. Στους άλλους Δήμους σήμερα οι πιστώσεις αυτές αξιοποιηθήκαν ήδη  μέσα στον μήνα Ιανουάριο 2013 και εξοφληθήκαν πολλά παλιά χρέη, δίνοντας μάλιστα «ανάσα» στις τοπικές κοινωνίες, που υποφέρουν απ’ την γενικευμένη οικονομική δυσπραγία.

Εδώ στη Λέσβο, ο Δήμαρχος επικαλούμενος την «καραμέλα του Κακο-κράτη», για να καλύψει την ανικανότητα του και την αδυναμία συντονισμού των Δημοτικών Υπηρεσιών, περιορίζεται στην τυπολατρία και στην μακαριότητα, μολονότι βάσει των διατάξεων του νόμου θα μπορούσε να γίνει εξόφληση μεγάλου αριθμού ενταλμάτων χωρίς την έγκριση του προϋπολογισμού.

Ενδεικτικά επισημαίνουμε ότι σήμερα στο Λογιστήριο του Δήμου Λέσβου (εξυπηρέτηση όλου του νησιού) απασχολούνται έξη (6) εργαζόμενοι στη στιγμή που στον πρώην Δήμο Μυτιλήνης υπηρετούσαν οκτώ (8) υπάλληλοι! Οι απασχολούμενοι με την ταμειακή – λογιστική υπηρεσία στους τέως Δήμους της υπαίθρου, παραμένουν ανενεργοί στις έδρες τους !  Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε φανερή πια αδυναμία να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της και να συντονίσει το έργο των υπαλλήλων.

Η τελευταία εμπλοκή με τα του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, προβλήθηκε ως ένα ακόμη «άλλοθι» για την αδράνεια της Δημοτική Αρχής.

Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όλος ο μήνας Ιανουάριος. Μάταια περιμένουν υπάλληλοι, προμηθευτές, εργολάβοι, καθώς και οι Λέσβιοι αγρότες την συντήρηση του αγροτικού δικτύου του νησιού (παρόλο που υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις).

Ας το κατανοήσει επιτέλους ο κ. Βουνάτσος, ότι τα καθήκοντά του δεν εξαντλούνται στο να κόβει βασιλόπιτες και να περιδιαβαίνει στις εκδηλώσεις. Δική του ήταν η απόφαση να διεκδικήσει και να κατακτήσει (όπως τα κατέκτησε ) τα καθήκοντα του Δημάρχου Λέσβου, δεν του το επέβαλλε κανείς, δεν τον υποχρέωσε κανείς! Αν σήμερα αισθάνεται ότι δεν ταιριάζουν στην προσωπικότητά του  ή ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί, ας παραδώσει την «καρέκλα» σε κάποιον άλλον ικανότερο συνεργάτη του, ο οποίος τουλάχιστον  θα έχει την διάθεση να εργασθεί παραγωγικά και να ασχοληθεί ουσιαστικά με την διαχείριση του Δήμου.

 

 

Ο Επικεφαλής της παράταξης

Παντελής Πατερέλλης

Μοιράσου το άρθρο!