Aκτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με Μυτιλήνη-Θεσσαλονίκη
Ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σμύρνη, στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου, είναι πιθανό να αποκτήσει προσεχώς η Θεσσαλονίκη, εάν τελεσφορήσει η σχετική πρόταση που έχει «πέσει στο τραπέζι» και συζητείται.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας (TURSAD) και έχει την υποστήριξη τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και του Επιμελητηρίου της Σμύρνης, ενώ διατυπώθηκε επίσημα στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κατά την επίσκεψή του στην τοπική Εκθεση τουρισμού.
Οπως αποκάλυψε ο κ. Γ. Μπουτάρης, το σχέδιο είναι να δρομολογηθεί ένα πλοίο μεταφορικής ικανότητας 600 οχημάτων, στη γραμμή Σμύρνη - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη - Σκιάθο - Σκόπελο - Σμύρνη, το οποίο αυτή τη στιγμή επιχειρεί στη γραμμή Μπρίντεζι?Μαυροβούνιο. «Απομένει να λυθούν ορισμένες τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες, προκειμένου το δρομολόγιο να ξεκινήσει και να άρει και την ακτοπλοϊκή απομόνωση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του βορείου Αιγαίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, για να διευκρινίσει ότι επί της ουσίας το ζήτημα που θέτει η τουρκική πλευρά για να προχωρήσει, είναι να αναλάβουν, όσοι έχουν συμφέρον στις δύο πόλεις, να καλύψουν (σε ποσοστό 50% έκαστοι) την επιδοματική λειτουργία της γραμμής τουλάχιστον στα δύο πρώτα χρόνια, μέχρι αυτή να γίνει γνωστή και να εδραιωθεί. «Δεν είναι μεγάλο το ποσό, πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη το όφελος που μπορεί να προκύψει, καθώς η Σμύρνη είναι μια πόλη με σχεδόν 4 εκατομμύρια κατοίκους», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και αποκάλυψε ότι ήδη ενημέρωσε τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης για το θέμα.
ΚΡOYAZIEΡA
Η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση, εξάλλου, δύναται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την προσέλκυση δρομολογίων κρουαζιέρας προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, αλλά κι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., έχει τις προϋποθέσεις να γίνει λιμάνι αφετηρίας ή ολοκλήρωσης (hope port) κρουαζιέρας.
«Η Θεσσαλονίκη με μια μικρή παρέμβαση στον υφιστάμενο επιβατικό σταθμό του λιμανιού είναι έτοιμη να λειτουργήσει σαν home port λιμάνι», εκτίμησε ο κ. Στ. Αγγελούδης, για να προσθέσει -επιβεβαιώνοντας και σχετικό δημοσίευμα της «Η»- ότι στις 30 Νοεμβρίου στέλεχος της AIDA βρέθηκε στον ΟΛΘ και γνωστοποίησε πως στις προθέσεις της εταιρείας είναι να διπλασιάσει τις προσεγγίσεις της στην πόλη για το 2012. «Αυτό σημαίνει 7 έως 10 προσεγγίσεις», διευκρίνισε ο κ. Αγγελούδης, ενώ για το 2013 όπως είπε, ο σχεδιασμός της AIDA είναι οι μισές αφίξεις της στη Θεσσαλονίκη να συνοδεύονται με διανυκτερεύσεις «που είναι το πρώτο βήμα για να γίνει ένα λιμάνι home port για κρουαζιέρα».
πηγη: ΗΜΕΡΗΣΙΑ