Ανακοίνωσε δημιουργία Επιτροπής και.... λύθηκαν τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου....
Στάχτη στα μάτια των ελαιοπαραγωγών έριξε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος με την ανακοίνωση δημιουργίας Επιστημονικής Επιτροπής που θα εξετάσει τα αίτια της ακαρπίας του λεσβιακού ελαιώνα και στην συνέχεια θα υποβάλει αίτημα ενίσχυσης στην ΕΕ. Παρόμοια διαδικασία πραγματοποίησε και ο κ. Βορίδης με την «Επιτροπή Αυγουλά» στην Κρήτη ( και την Μαγνησία) η οποία απορρίφθηκε από την ΕΕ και αραχνιάζει τώρα στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το πόρισμα της Επιτροπής, η οποία ασφαλώς και είναι σωστό να δημιουργηθεί, πρέπει να αναφέρει τα αίτια της ακαρπίας, να προτείνει τρόπους αντιμετώπισής της, να προσδιορίζει την φετινή ζημιά του ελαιώνα και αυτό, το πόρισμα, να χρησιμοποιηθεί στην τεκμηρίωση για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, είτε από το πρόγραμμα ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (Deminimis), είτε μέσω ΕΛΓΑ με το καθεστώς που θα αποζημιώσει καλλιέργειες φυλλοβόλων δέντρων στο προανθικό στάδιο, στην Μακεδονία, παρακάμπτοντας τον κανονισμό του Οργανισμού!
Βεβαίως υπάρχει και το καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) αλλά με δεδομένη την χρονοβόρα διαδικασία και την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών η ενίσχυση από αυτή την πηγή χρηματοδότησης πρέπει να παραμείνει ως ύστατη λύση και αφού αποκλειστούν όλες οι άλλες περιπτώσεις.
Επειδή η κλιματική κρίση δεν θα πάψει, στο μέλλον, να δημιουργεί ζημιογόνα αίτια στις καλλιέργειες ή να καταστρέφει τις υποδομές του αγροτικού μας τομέα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία, θωράκιση και ανθεκτικότητα του λεσβιακού ελαιώνα.
Ως απαραίτητα εργαλεία, μεταξύ άλλων, αντιμετώπισης των νέων περιβαλλοντικών συνθηκών και θωράκισης του λεσβιακού ελαιώνα θεωρούμε ότι πρέπει να είναι:
- Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησής του (η οποία είναι εφικτή μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια), ώστε να καλύπτει ζημιογόνα αίτια από την κλιματική αλλαγή.
- Η δημιουργία στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, που θα υποβάλει η χώρα μας στην ΕΕ, κατάλληλων προσαρμοσμένων εργαλείων διαχείρισης κινδύνων.
- Η εξέταση ένταξης των παραδοσιακών ελαιώνων της χώρας μας στα Οικολογικά Σχήματα της νέας ΚΑΠ.
-Η αύξηση των ενισχύσεων Deminimis όπως προβλέπει ο τροποποιημένος Κανονισμός (ΕΕ) 2019/316 της 21ης Φεβρουαρίου του 2019,
- η αντιμετώπιση όλων των αιτίων της ακαρπίας και υποβάθμισης του λεσβιακού ελαιώνα σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής.
-Αύξηση προϋπολογισμού των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και συντόμευση του χρόνου απόδοσής τους.
Όσο για το «Γραφείο ΕΛΓΑ» να μην τα ξαναλέμε. Με έδρα την Μυτιλήνη πρέπει να δημιουργήσει ο ΕΛΓΑ Υποκατάστημα Βορείου Αιγαίου με δικούς του υπαλλήλους που θα έχουν όλες τις αρμοδιότητες και κυρίως θα μπορούν να προβαίνουν σε αναγγελίες και εκτιμήσεις ζημιών. Το παρόν γραφείο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της κομματικής φιέστας του κ. Αθανασίου είναι υποστελεχωμένο, έχει προσωπικό χωρίς γνώση και εξειδίκευση και δεν θα προσφέρει τίποτα επί πλέον στους αγρότες από αυτά που προσφέρουν ήδη οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Αντιθέτως θα αυξήσει την γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος που σε κάθε περίπτωση θα πληρώνει η Περιφέρεια.
Καλούμε την Περιφέρεια, αντί να βάζει πλάτη στις φιέστες του κ. Αθανασίου και στις παρελκυστικές πολιτικές του κ. Λυκουρέντζου, να σταθεί δίπλα στους δοκιμαζόμενους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας διεκδικώντας για λογαριασμό τους τις ενισχύσεις και αποζημιώσεις που δικαιούνται.
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου
Τμήμα Αγροτικού