Skip to main content
|

Αποχαιρετισμός στον Αλέξανδρο Τομπάζη - Τι αναφέρει ο Ν. Σηφουνάκης για την προσφορά του στο νησί μας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
1'
Λέξεις Κλειδιά :
Νίκος Σηφουνάκης

«Αποχαιρετήσαμε χθες στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών έναν από τους μεγαλύτερους Αρχιτέκτονες που ανέδειξε μεταπολεμικά η πατρίδα μας, τον Αλέξανδρο ΤΟΜΠΑΖΗ.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του σε διάφορες περιόδους.

Το 1985 Νομάρχης Λέσβου, του ανέθεσα την ευθύνη της επίβλεψης και τελικής έγκρισης της εκπόνησης της μελέτης για το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, των συνεργαζόμενων γραφείων Σ. Πάντου και Σ. Φράγκου.

Δεκάδες οι συναντήσεις μας από το στάδιο σύνταξης κτιριολογικού προγράμματος, της προμελέτης, της οριστικής μελέτης.

Η προσδιορισθείσα αμοιβή του σύμφωνα με σχετική σύμβαση που συνυπέγραψα μαζί του 500.000 δραχμών, δεν του κατεβλήθει ποτέ γιατί ο ίδιος αρνείτο.

‘’Είναι η προσφορά μου στο νησί της Λέσβου μου έλεγε, με την ευχή να επιβιώσει και να υπάρχει αυτό το μοναδικό θεματικό Μουσείο.’’

Πέραν των κατά καιρούς επισκέψεών του επί τόπου στο έργο, ήταν παρόν και στα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου, και για ένα τριήμερο περιηγήθηκε στο νησί, και τον ξενάγησα στα τότε Ελαιοτριβεία – Πολύκεντρα, της Αγίας Παρασκευής και του Μανταμάδου.

Στην ειδική μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο του Μουσείου στο Σίγρι, αναγράφεται το όνομά του και θα τιμάται η μνήμη και το έργο του πάντα.

Είχα όμως και μετέπειτα κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Πολιτισμού συνεργαστεί μαζί του, οπότε και του ανατέθηκαν:

- Η επέκταση & ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών,

- Η επέκταση & ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης, που αποτελούν δύο από τα πολύ σημαντικά του έργα.

Αποχαιρετώντας τον, όσοι τον γνωρίσαμε θα θυμόμαστε πάντα την ευγένεια, την πραότητα, και καλοσύνη που εξέπεμπε το πρόσωπό του»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία