Οι πρόσφατες κατολισθήσεις στο Μόλυβο που ευτυχώς έγιναν σε χρόνο που δεν υπήρχε κίνηση, ξαναφέρνουν στο φως την ανάγκη χρηματοδότησης έργων υποδομής στο τομέα προστασίας του πληθυσμού.
Το εδαφολογικό πρόβλημα της περιοχής ήταν γνωστό από παλαιότερες γεωλογικές μελέτες αντιστήριξης των βράχων. Ενδεχόμενα για την αποκόλλησα και κατάπτωση τους να έχει βοηθήσει και η προηγούμενη βροχόπτωση ή και η παράνομη παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. Ήταν όμως ένα φυσικό φαινόμενο με μεγάλη πιθανότητα να συμβεί. Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν και σε άλλες κατοικημένες περιοχές και σε πολλά σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αγροτικού δικτύου. Το πρόβλημα μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνο σε περίπτωση σεισμού.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Για το Βόρειο Αιγαίο και ειδικά για το νησί της Λέσβου, οι πολιτικές αντισεισμικής προστασίας και αντιστήριξης πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα για όλους τους τοπικούς θεσμούς και της Κεντρικής Διοίκησης.
Καλούμε τους κατοίκους της Λέσβου να διαμορφώσουν κριτήριο ψήφου και με βάση τις ευθύνες που έχουν τα κόμματα που στηρίζουν τις διάφορες Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις στο τεράστιο τούτο θέμα -θέμα ζωής για τους κατοίκους των νησιών μας.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αλλά και οι προηγηθείσες από αυτή αντίστοιχες Δημοτικές και Νομαρχιακές παρατάξεις δεκαετίες τώρα θέτουν τα θέματα αντισεισμικής θωράκισης και γενικά της προστασίας των κατοίκων από φυσικές καταστροφές.
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόσο στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όσο και στο Δήμο Λέσβου αυτά τα έργα αντιστήριξης πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας και επιλεξιμότητας σο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.