ΔΗΜΑΡ Λέσβου κατά της διαδικασίας διαβούλευσης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Λέσβου
Δήμος Λέσβου: Η παρωδία της λειτουργίας των θεσμών και η έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής
Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ο Δήμος Λέσβου έφερε στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης –το πλέον αντιπροσωπευτικό θεσμό συμμετοχής των φορέων του νησιού στη λήψη των σημαντικότερων αποφάσεων που αφορούν το μέλλον του- τη πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 μαζί με τη πρόταση προϋπολογισμού. Η όλη διαδικασία απείχε πολύ από το τη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της ορθής λειτουργίας των θεσμών. Μια παρωδία με ευθύνη του «κακο-δήμαρχου».
Επί της ουσίας. Στην ανάλογη διαδικασία που έγινε κατά το πρώτο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής τον Μάϊο του 2012 γράφαμε τα παρακάτω: «Σε σχέση με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Λέσβου αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι το προτεινόμενο προς έγκριση πρόγραμμα είναι απλώς ένας μακροσκελής κατάλογος έργων, συνεχιζόμενων ή νέων, για τα οποία υπήρξε η ομολογία ότι ελάχιστα από αυτά θα πραγματοποιηθούν. Η προσέγγιση αυτή δείχνει σε μεγάλο βαθμό απουσία στρατηγικού σχεδιασμού. Στρατηγικού σχεδιασμού που επισημαίνει προβλήματα και θέτει προτεραιότητες ανάπτυξης του τόπου. Αν αυτή η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού συνεχισθεί, δεν θα υπάρξει αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του νησιού και θα γίνονται μόνο μπαλώματα σ’ ένα παντελόνι που τελικώς θα μένει πάντα τρύπιο.»
Σήμερα, παρά τις γνωστές περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Δήμου που μας έχει ανακοινώσει ο δήμαρχος, κοινοποιούν στους φορείς που συμμετέχουν στο όργανο έναν κατάλογο συνεχιζόμενων έργων πολλών εκατομμυρίων χωρίς τη παραμικρή πληροφορία σχετικά με ποιο τμήμα τους δεν αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του έτους, μαζί με έναν κατάλογο νέων έργων για το 2014. Ο κατάλογος αυτός δεν συνοδεύεται ούτε από τον απολογισμό των όσων έργων υλοποιήθηκαν στη διετία, ούτε των έργων που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα και δεν υλοποιήθηκαν και τους λόγους που αυτό δεν έγινε, ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξιοπιστία της πρότασης για το 2014.
Διατρέχοντας τον κατάλογο διαρωτηθήκαμε άραγε πως υλοποιείται ο στόχος «Λέσβος – γεωπάρκο του κόσμου» για τον οποίο ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει δεσμευθεί τόσες φορές σε δημόσιες εμφανίσεις του υπογραμμίζοντας τη σχετική επιτυχία που έγινε επί των ημερών του. Μια ακόμη υπόσχεση του που έμεινε στα δελτία τύπου και στις φωτογραφίες.
Πριν δύο χρόνια η Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου είχαμε προτείνει μαζί με άλλους «τη συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής από μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, εργαζόμενους του Δήμου και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για να θέσει σε προτεραιότητα εκείνα έργα που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου». Καμία ανταπόκριση.
Αν πριν ενάμιση χρόνο υπήρχε η δικαιολογία του «πρωτάρη» στις διαδικασίες του δημοκρατικού σχεδιασμού που θεσμοθέτησε ο Καλλικράτης, σήμερα αλήθεια τι μπορεί κανείς άραγε να απαντήσει; Ως Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου έχουμε επισημάνει πολλές φορές «την απαράδεκτη λειτουργία της παρούσας δημοτικής αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου γενικότερα και την αναγκαιότητα της ανατροπής της σημερινής νοσηρής κατάστασης που οφείλεται στην ανεπάρκεια του τοπικού πολιτικού προσωπικού που ανακυκλώνεται εδώ και τρεις δεκαετίες στην εξουσία ενδιαφερόμενο μόνο να κρατήσει τις καρέκλες του και όχι να υπηρετήσει τα συμφέροντα του νησιού». Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι η ευθύνη για ότι συμβαίνει στη Λέσβο ανήκει όλη στον «κακο-δήμαρχο» και τους «συν αυτώ».
Η Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου θέτει τις πολιτικές δυνάμεις του νησιού προ των ευθυνών τους τόσο για τη σημερινή κατάσταση αλλά και για διαφαινόμενη προσπάθεια για «επανάληψη» του ίδιου έργου με ανακύκλωση αποτυχημένων προσώπων και συνταγών. Ζητά τη συστράτευση των δυνάμεων εκείνων που βάζουν πάνω απ’όλα την ανατροπή της σημερινής νοσηρής κατάστασης και προτείνει εκλογική συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα του δημοκρατικού τόξου που θα έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων με βάση αρχές όπως:
(α) η ουσιαστική λειτουργία των θεσμών και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων με στόχο το δημόσιο συμφέρον και μακριά από κάθε είδους πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις από ποικιλώνυμα συμφέροντα,
(β) η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η χρηστή αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων –ανθρώπινων και χρηματικών- στη διοίκηση του Δήμου,
(γ) η αλλαγή της αναπτυξιακής στρατηγικής με αξιοποίηση των τοπικών πόρων και
(δ) η ενίσχυση της ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής απέναντι στην επιδοματική πελατειακή πολιτική.
Η ξεκάθαρη απόφαση για ρήξη με το παρελθόν, με νοοτροπίες, πρακτικές και πρόσωπα που μας οδήγησαν στο οδυνηρό σήμερα, αποτελεί προϋπόθεση για την όποια συνεργασία. Οι κωλυσιεργίες, οι υπεκφυγές και τα ψευδοδιλλήματα που χαϊδεύουν αυτιά, ανήκουν στο χτες. Εμείς θα τα πολεμήσουμε ανοιχτά. Εσείς με ποιους θα πάτε;