Skip to main content
|

Εκλογές: συγκριτικά αποτελέσματα Λέσβου και Επικράτειας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
εκλογές_2015
Γράφει ο Στράτος Σαλαβός 
 
Ο κύβος ερρίφθη. Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπόρεσε χθες να εκλεγεί, όπως βέβαια αναμενόταν, κι έτσι στις 25 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Βουλής.
  • Θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις;
  • Θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να κλείσει την ψαλίδα και να κάνει την ανατροπή;
  • Θα υπάρξει αυτοδυναμία; Με ποια άλλα κόμματα θα συμπράξει ο νικητής, εφόσον βέβαια δεν έχει αυτοδυναμία;
  • Ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή και με τι ποσοστά;
  • Η δημοσκοπική δυναμική που έχει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, το Ποτάμι, θα αποτυπωθεί στις κάλπες;
  • Θα κάνει νέο κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου; Θα πέσει το ποσοστό της «Χρυσής Αυγής»;
 
Να μερικά από τα πολλά ερωτήματα που θα διατυπωθούν κατά την προεκλογική περίοδο, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή.
 
Κι αυτό, γιατί το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα πολωτικό, με δύο βασικά ερωτήματα που θα θέσουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση βέβαια με το μνημόνιο: Συνεχίζουμε την ίδια σχέση και την ίδια διαπραγματευτική τακτική με τους δανειστές ή ανατρέπουμε πλήρως τη συμφωνία;
Έτσι λοιπόν αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι εκλογές, οι οποίες κατά πολλούς θα είναι σταθμός για την πορεία της χώρας μας.
 
Τι έγινε προσφάτως;
Με δεδομένο λοιπόν το ενδιαφέρον αυτό, δημοσιεύουμε σήμερα τα συγκριτικά αποτελέσματα των τριών τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.
Δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2012 για την εκλογή βουλευτών και μία φέτος για τις ευρωεκλογές.
 
Στον Πίνακα 1, εμφανίζονται τα εκλογικά αποτελέσματα του Νομού Λέσβου, όπου και εκλέγονται τρεις βουλευτές. Εάν με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θεωρήσουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία θα πάρουν από μία έδρα, το ερώτημα είναι πού θα πάει η τρίτη έδρα. Στις διπλές εκλογές τού 2012, το Μάιο, τρίτο κόμμα ήρθε το Κ.Κ.Ε. και την έδρα πήρε ο Δημήτρης Καραγιάννης, ενώ στις εκλογές του Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ κατέκτησε την τρίτη θέση εκλέγοντας βουλευτή το Νίκο Σηφουνάκη.
 
Σε τούτες τις εκλογές, πέρα από τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και Κ.Κ.Ε. που θα διεκδικούν την έδρα, πιθανόν κι εφόσον αποτυπωθούν στην κάλπη της Λέσβου τα δημοσκοπικά ευρήματα, την τρίτη έδρα να διεκδικήσει και το Ποτάμι.
 
 
Στον Πίνακα 2 εμφανίζονται τα ποσοστά στην επικράτεια. Τις δύο βουλευτικές εκλογές κέρδισε η Νέα Δημοκρατία με δεύτερο το ΣΥΡΙΖΑ. Στις ευρωεκλογές, όμως, πρώτος αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με καθαρή διαφορά περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία.
 
Έκτοτε, όσες δημοσκοπήσεις γίνονται εμφανίζουν πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν μια μικρή τάση μείωσης της ψαλίδας και παράλληλα ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων.
 
Οι αναποφάσιστοι
Πού θα πάνε αυτοί οι αναποφάσιστοι; Δυστυχώς σε ελάχιστες δημοσκοπήσεις υπάρχει η ανάλυση για το από πού προέρχονται οι αναποφάσιστοι.
Κι αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, δεδομένου ότι (με τα φαινόμενα να δείχνουν ότι πάμε σε πόλωση) το μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί κυρίως στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία.
Τώρα, το ποιος θα καρπωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό θα φανεί κατά την προεκλογική περίοδο, όπου είναι βέβαιο ότι θα υπερισχύσει η αρνητική διαφήμιση. Θα περάσει το δίλημμα που έχει θέσει ο Αντώνης Σαμαράς ή η οργή από τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας θα το υπερκεράσουν;
Να σημειωθεί ότι το πρώτο κόμμα και ανεξαρτήτως διαφοράς από το δεύτερο, παίρνει αμέσως 50 έδρες. Από κει και πέρα, σημασία έχει όχι μόνο η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος για ενδεχόμενη αυτοδυναμία, αλλά πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, καθώς και το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.
Η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, συρρικνώνοντας ή και συνθλίβοντας τα ποσοστά των άλλων κομμάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά των κομμάτων θα παίξουν ρόλο στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας.
Όλα αυτά, βέβαια, θα καταγραφούν τις επόμενες ημέρες, που θα ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις, κυρίως στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Εμείς απλώς σήμερα από τη δική μας πλευρά ανοίξαμε την αυλαία της προεκλογικής περιόδου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία