Skip to main content
|

Έκτακτα μέτρα για την δραματική κατάσταση στο προσφυγικό αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Μόρια_εξέγερση

Στην σκιά της τραγωδίας στη Μόρια συνεδριάζει σήμερα 30 Σεπτεμβρίου 2019 στις 10:30 το πρωί υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου με το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Αν και το υπουργικό ήταν ήδη προγραμματισμένο περιλαμβάνοντας στην ατζέντα το προσφυγικό και το νομοθέτημα για το άσυλο, η φωτιά στη Μόρια το βράδυ της Κυριακής (29/9/2019) κατέστησε βασικό θέμα τα έκτακτα μέτρα για τη δραματική κατάσταση στο προσφυγικό.
Στο σχέδιο νόμου για την κράτηση αλλά και την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων σε όλη την Ελλάδα που επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η δημιουργία κέντρων σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των ατόμων σε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης αλλά και με βασικό γνώμονα τα πολλά και πιο μικρά κέντρα να μπορούν να οργανωθούν και να φυλαχθούν με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας πολύ καλύτερα από τα μεγάλα, χαώδη κέντρα.
Σε κάθε περίπτωση, στο νομοσχέδιο για το άσυλο, οι αλλαγές θα περικλείονται σε τρεις άξονες και θα κινούνται με γνώμονα να μπει τέλος στις ατέρμονες διαδικασίες του ασυλου που εχουν ως αποτέλεσμα να «βαλτώνουν» οι αιτήσεις και να μπλοκάρουν με αυτό τον τρόπο οι επαναπροωθήσεις αλλοδαπών, όπως προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.


Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο.
Ενώ μέχρι σήμερα υπάρχουν τέσσερα στάδια στα οποια μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να καταθέσει ή να επιμείνει στο αίτημα ασύλου του, δύο διοικητικά και δύο δικαστικά, αυτά θα περιοριστούν στα τρία.
Άλλωστε, κάπως έτσι έμειναν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες περιμένοντας να περάσουν από την δεύτερη επιτροπή ενώ δεν μπορούσαν να πάνε στην ηπειρωτική Ελλάδα με αποτέλεσμα στη Μόρια από 3.000 να φτάσουν τις 13.000 οι πρόσφυγες που διαμένουν στις δομές.
Επιπροσθέτως, ενισχύονται οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου με πόρους και με προσωπικό ενώ θα τεθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και πλέον ενοποιούνται το διοικητικό πρωτοδικείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας που περιλαμβάνονταν στο δικαστικό στάδιο και ακολουθεί η εκδίκαση από μονομελές πρωτοδικείο.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ενίσχυση φύλαξης των συνόρων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να ανακοινωθεί η ενίσχυση των πλωτών μέσων στα σύνορά μας και  από το στρατό τα οποία θα χειρίζονται λιμενικοί αλλά και δυνάμεις του λιμενικού σώματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ήδη εδώ και μερικές μέρες έχει ενταθεί η λιμενική παρουσία.
Στον τρίτο άξονα του νομοσχεδίου για το άσυλο, περικλείονται οι νέες δομές στη χώρα στις οποίες θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι ήδη υπάρχουσες στα νησιά.
Ο νέος κανονισμός λειτουργίας σύμφωνα με πληροφορίες θα καταστήσει σαφές ότι και η κυβέρνηση θα έχει έλεγχο σε όλες τις δομές έτσι ώστε να μην είναι παραδομένες μόνον στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στην Ύπατη Αρμοστεία.
Μια σημαντική τομή, επίσης, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναμένεται να επισφραγιστεί και από το υπουργικό είναι ότι αρκετές από τις νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι κλειστές, προαναχωρησιακές δομές, για παράνομους μετανάστες.

 

φωτο ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία