Επίσκεψη του Ηλία Γιαννίρη(Οικολογικός Άνεμος) στο Πανεπιστημίο Αιγαίου
Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου πραγματοποίησε κλιμάκιο του Οικολογικού Ανέμου αποτελούμενο από τον περιφερειακό σύμβουλο Ηλία Γιαννίρη, και τα μέλη του, Μιχάλη Μπάκα και Καρολίνα Κριστ. Συναντηθήκαμε με τον Αντιπρύτανη του Παν. Αιγαίου κ. Ν. Σουλακέλλη και τον Πρόεδρο του Τμ. Γεωγραφίας κ. Ν. Ζούρο για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου και τις απαραίτητες συνέργειες που πρέπει να προωθηθούν. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε από όλους η σημασία του Παν. Αιγαίου στην οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή των νησιών μας και ο ρόλος που πρέπει να παίξει η Περιφέρεια στη μέγιστη αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού υψηλής επιστημονικής αξίας που διαθέτει το Πανεπιστήμιο.
Στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου τέθηκαν για συζήτηση τα εξής θέματα:
1. Ακτοπλοϊκό ζήτημα-νησιωτικότητα: Ο Οικολογικός Άνεμος υπογράμμισε το φόβο να υποβαθμιστούν συνολικά οι ακτοπλοϊκές μεταφορές σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, όπως έγινε με τη γραμμή Πειραιάς-Ικαρία-Φούρνοι-Σάμος, όπου μειώθηκαν τα δρομολόγια και δρομολογήθηκε το υπέργηρο πλοίο ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ αντί του ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ. Συνέδεσε το θέμα με τη διαφαινόμενη απαράδεκτη πρόθεση για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά και τις ειδικές φοροαπαλλαγές στα μικρά νησιά (Φούρνοι, Αη Στράτης, Ψαρά, Οινούσες). Υπογράμμισε ότι στο μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας-Πανεπιστημίου έχει ζητηθεί από το συνδυασμό μας να προστεθεί και το θέμα της νησιωτικότητας, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Η νησιωτικότητα αποτελεί ομπρέλα για εξειδικευμένες πολιτικές και μέτρα χρηματοδότησης για το μεταφορικό ισοδύναμο και την ισότιμη μεταχείριση σε θέματα υγείας, παιδείας, κλπ . Στόχος θα πρέπει να είναι η ύπαρξη ειδικής χρηματοδοτικής πρόβλεψης για τη νησιωτικότητα στο χρηματοδοτικό μέσο 2014-2020 το οποίο συγκροτείται αυτή την περίοδο. Το Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι είναι σε ετοιμότητα να συνεργαστεί με την Περιφέρεια, με βάση την πολύ σημαντική και εξειδικευμένη δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα.
2. Αξιοποίηση της έρευνας για τους σεισμούς στο Βόρειο Αιγαίο. Με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς στην περιοχή μας, αναφέρθηκε η μεγάλη προσπάθεια που είχε γίνει για την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας των νησιών μας, που είναι εξαιρετικά σημαντικό να αξιοποιηθεί για τα δημόσια έργα, τις επεκτάσεις οικισμών και την ασφάλεια των δημοσίων κτηρίων (σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες κλπ). Το Πανεπιστήμιο εγκατέστησε σεισμογράφο στη Λέσβο, μας γνωστοποίησε ότι η έρευνα είναι διαθέσιμη στον κάθε ενδιαφερόμενο και ότι είναι ανάγκη να γίνεται συνεχής επικαιροποίηση, την οποία το Πανεπιστήμιο μπορεί να κάνει με ελάχιστη χρηματοδότηση. Διαφορετικά θα απαξιωθεί όλο το έργο. Στα πλαίσια αυτά προτάθηκε να δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο σεισμικής δραστηριότητας στο Βόρειο Αιγαίο.
3. Προστατευόμενες περιοχές. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών αποτελεί ένα σημαντικό θέμα που αφορά στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία των νησιών μας. Οι πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχής της Καλλονής αποτελούν άλλο ένα σύμπτωμα της κακοδιαχείρησης του φυσικού περιβάλλοντος. Προτάθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καλώντας σε ανοικτή διαβούλευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους δήμους, το πανεπιστήμιο και τα επιμελητήρια, κυνηγούς αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις για να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να οριστικοποιηθεί το βέλτιστο σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών όλης της Περιφέρειας.
4. Ενεργειακός σχεδιασμός της Περιφέρειας. Συζητήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μορφών ΑΠΕ (γεωθερμία, άνεμος, ήλιος) και ιδιαίτερα η αξιοποίηση τους γεωθερμικού πεδίου των νησιών μας και η εφαρμογή προγραμμάτων τηλεθέρμανσης (π.χ. Μυτιλήνη, Μαραθόκαμπος, Άγιος Κήρυκος) που θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη οικονομική ανάσα για τους πολίτες, σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και μια επικερδή δραστηριότητα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τέτοια έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η πρόταση του Οικολογικού ανέμου για την ίδρυση συμμετοχικών εταιριών ευρείας μετοχικής βάσης στα νησιά μας με πρωτοβουλία των Δήμων και την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δήλωσε ότι μπορεί να υποστηρίξει προτάσεις για ένταξη έργων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και τη δυνατότητά του να συμπράξει σε τέτοια σχήματα προσφέροντας επιστημονική υποστήριξη και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του.
Ο Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης, δεσμεύτηκε να εισηγηθεί συγκεκριμένες προτάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο και δήλωσε την πρόθεσή του να τεθούν στο άμεσο μέλλον και άλλα θέματα κοινής συνεργασίας, όπως η διαχείριση απορριμμάτων-ανακύκλωση, κομποστοποίηση (ΠΕΣΔΑ), η βιώσιμη αλιεία, η διασυνοριακή συνεργασία και η ποιοτική αγροτική ανάπτυξη.