Πολιτική

05/03/2013 - 14:03

Επιστολή - παρέμβαση Ν.Σηφουνάκη για το φόρο στο κλάδο αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών

Επιστολή - παρέμβαση Ν.Σηφουνάκη για το φόρο στο κλάδο αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών

Επιστολή Ν. Σηφουνάκη προς τους Υπουργούς κκ. Ι. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη και Χ. Σταϊκούρα σχετικά με τη μείωση του Ε.Φ.Κ. στον κλάδο αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών και άλλα θέματα του κλάδου.

Να τεθεί το θέμα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στον κλάδο αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών ζητά με επιστολή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς κκ. Ι. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη και Χ. Σταϊκούρα, ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σηφουνάκης, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικα  για τη μείωση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης και τη μείωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανση.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Σηφουνάκης, είναι αναγκαίο να δοθεί εύλογη παράταση για την καταβολή του Ε.Φ.Κ., ώστε να παραμείνουν συνεπείς οι επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν και να προωθηθούν μία σειρά από πάγια αιτήματα που θέτει ο κλάδος, όπως: α) μέτρα ώστε να μπει τέλος στο λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση, που όχι μόνο πλήττει τον κλάδο αλλά μειώνει και τα κρατικά έσοδα, β) χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου το ταχύτερο δυνατό και γ) επιτάχυνση των διαδικασιών καταβολής των επιδοτήσεων από αναπτυξιακά προγράμματα για επιχειρήσεις-δικαιούχους του κλάδου.

Επισημαίνεται ότι ο κλάδος αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών είναι από τους δυναμικότερους και πιο εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας, με περισσότερο από το 50% της ετήσιας εθνικής κατανάλωσης να καλύπτεται από επιχειρήσεις παραγωγής ούζου της Λέσβου, οι οποίες εξάγουν σε πάνω από 30 χώρες ανά τον κόσμο. Τόσο η μείωση του Ε.Φ.Κ., όσο και η επαναφοράς του κλάδου εστίασης στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, θα δώσει μία σημαντική «ανάσα» στις επιχειρήσεις του κλάδου, στην τοπική οικονομία του ακριτικού νησιού αλλά και συνολικά στην οικονομία της χώρας.

Μοιράσου το άρθρο!