Skip to main content
|

Ερώτηση Γ. Ζερδελή για τη μεταφορά των προσφύγων στη Μυτιλήνη - Σύκεψη και άμεση λύση

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Γιάννης Ζερδελής

Ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής ν. Λέσβου Γιάννης Ζερδελής, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μεταναστών και προσφύγων από τα σημεία άφιξής τους προς τη Μυτιλήνη, ενώ προέβη σχετικά και στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ως πύλες εισόδου προς την Ευρώπη καλούνται να διαχειριστούν τις αυξημένες προσφυγικές ροές σε μία εντελώς νέα κατεύθυνση. Με γνώμονα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, η σημερινή κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να κρύψουν κάτω από το χαλί κατασπαταλώντας σε επιχειρήσεις καταστολής τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχαν διατεθεί στη χώρα μας για τη δημιουργία υποδομών υποδοχής. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει στην εξεύρεση εμβαλωματικών λύσεων κυριολεκτικά αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα τη φορά. Με αυτό το δεδομένο, κατέθεσα ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να δοθεί μία διέξοδος στη μεταφορά των μεταναστών από τα σημεία άφιξης προς τη Μυτιλήνη και να μην ξαναδούμε ταλαιπωρημένους ανθρώπους να περπατάνε χιλιόμετρα προκειμένου να συλληφθούν ή να παραμένουν για ώρες και μέρες χωρίς στοιχειώδη φροντίδα στα χωριά και την ύπαιθρο. Τις επόμενες μέρες επίκειται σύσκεψη με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικότερα η κατάσταση. Παρόλο που η παρουσία τόσων πολλών ανθρώπων που έρχονται στο νησί μας δημιουργεί αντικειμενικά προβλήματα που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε, είναι πολύ σημαντικό ότι οι πολίτες της Λέσβου δείχνουν ένα υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης που δεν επιτρέπει την εμφάνιση προσβλητικών για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ποινικώς κολάσιμων φαινομένων ρατσιστικής βίας.»

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη

Οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν λάβει διαστάσεις τέτοιες που οι υπάρχουσες δομές και το προσωπικό Αστυνομίας και Λιμενικού δεν επαρκεί. Οι μετανάστες και πρόσφυγες αναγκάζονται για το λόγο αυτό να διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο και να κινούνται σε ομάδες πεζοπορώντας χωρίς συνοδό και προστασία προς αναζήτηση των αρχών προκειμένου να συλληφθούν.

Τα μέσα που έχει στη διάθεσή του το Λιμενικό και η Αστυνομία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μεταφοράς εξαιτίας των εκατοντάδων αφίξεων σε καθημερινή βάση. Από τις περιοχές που οι πρόσφυγες φτάνουν στο νησί της Λέσβου μέχρι τη Μυτιλήνη ο δρόμος είναι μακρύς και ο κίνδυνος ατυχήματος δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθώς οι άνθρωποι που περπατούν τόσα χιλιόμετρα κοιμούνται κατά τη μακρά τους πορεία εξαντλημένοι στα οδοστρώματα.

Λόγοι στοιχειώδους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας των προσφύγων και μεταναστών που έχουν ήδη υποφέρει στο δρόμο τους προς την Ευρώπη επιβάλλουν την άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της μεταφοράς τους στη Μυτιλήνη.

Στην κατεύθυνση αυτοί μπορούν να συμβάλλουν οι εθελοντικές οργανώσεις σε περιπτώσεις επείγουσας μεταφοράς (ασθενείς, έγκυες, μικρά παιδιά, ευάλωτες ηλικίες). Για να διευκολυνθεί το έργο των εθελοντών στην ανακούφιση του προβλήματος, είναι αναγκαίο να μην ασκείται εναντίον τους ποινική δίωξη συμφώνως προς τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4251/2014 και εφόσον μεταφέρουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αμισθί.

Εκτός, όμως, από τους εθελοντές, που μέχρι τώρα σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος στην περίθαλψη των προσφύγων με ίδια μέσα και πόρους, είναι ανάγκη ο κρατικός μηχανισμός να συντονίσει και να εντατικοποιήσει τη δράση του.

Το ρόλο της μεταφοράς στη Λέσβο μπορούν επομένως να αναλάβουν εκτός από το Δήμο (που το κάνει ήδη με ίδια μέσα), η Περιφέρεια κατά το πρότυπο της μεταφοράς μαθητών (όπως είχα προτείνει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία στον Υπουργό κ. Βούτση προ ημερών) και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΚΤΕΛ - ιδιώτες λεωφορειούχοι, ταξί) με τα ισχύοντα κόμιστρα και χωρίς καμία άλλη χρηματική επιβάρυνση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει και σε ποιο χρονικό ορίζοντα, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών από τα σημεία άφιξης στη Μόρια;
  2. Θα άρει την απαγόρευση μεταφοράς των μεταναστών και προσφύγων με τα ΜΜΜ;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Ζερδελής

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία