Πολιτική

11/04/2013 - 06:35

Ερώτηση Ν. Σηφουνάκη σχετικά με την πολιτική αντισεισμικής πρόληψης και θωράκισης της χώρας

 

 

Θέμα: «Ερώτηση σχετικά με τη θέση της Κυβέρνησης για το ρόλος και τη σημασία του ΟΑΣΠ για την πολιτική αντισεισμικής πρόληψης και θωράκισης της χώρας»

 

Ερώτηση σχετικά με τη θέση της Κυβέρνησης για το ρόλος και τη σημασία του ΟΑΣΠ για την πολιτική αντισεισμικής πρόληψης και θωράκισης της χώρας κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Σηφουνάκης, προς τους αρμόδιους υπουργούς κκ. Κ. Χατζηδάκη και Α. Μανιτάκη.

 

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του ο κ. Σηφουνάκης, ο ΟΑΣΠ αποτελεί τον πλέον κρίσιμο φορέα αντισεισμικής προστασίας της χώρας, καθώς αφενός παρέχει την αναγκαία πληροφόρηση και τεκμηρίωση προς την Πολιτεία προκειμένου να διαμορφώσει την απαραίτητη για τη χώρα αντισεισμική πολιτική, αφετέρου παράγει κρίσιμο, υψηλού επιπέδου και σημαντικό ερευνητικό έργο, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τον σχεδιασμό κάθε σοβαρής εθνικής πολιτικής αντισεισμικής προστασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τια ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. 

Καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο – με βάση εισήγηση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – να καταργηθεί ο Ο.Α.Σ.Π. και να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του σε γενική διεύθυνση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (ΥΠ.ΑΝ.ΥΠ.), ο κ. Σηφουνάκης καλεί τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει για το ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία του Ο.Α.Σ.Π. και εάν προτίθεται να διασφαλίσει την αυτόνομη λειτουργία.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,

Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη

 

Προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και

Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Α. Μανιτάκη

 

Θέμα: «Ο ρόλος και η σημασία του ΟΑΣΠ για την πολιτική αντισεισμικής πρόληψης και θωράκισης της χώρας»

 

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σεισμοί που πλήττουν τη χώρα μας είναι συχνά πολύ ισχυροί, με αποτέλεσμα να προκαλούν επιπτώσεις τόσο  στον άνθρωπο όσο  και στο δομημένο περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, ιδρύθηκε το 1983 ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας. Πρόκειται για τον πλέον κρίσιμο Οργανισμό στον τομέα αυτό, καθώς αφενός παρέχει την αναγκαία πληροφόρηση και τεκμηρίωση προς την Πολιτεία προκειμένου να διαμορφώσει την απαραίτητη για τη χώρα αντισεισμική πολιτική, αφετέρου παράγει κρίσιμο, υψηλού επιπέδου και σημαντικό ερευνητικό έργο, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τον σχεδιασμό κάθε σοβαρής εθνικής πολιτικής αντισεισμικής προστασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τια ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. 

  

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο – με βάση εισήγηση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – να καταργηθεί ο Ο.Α.Σ.Π. και να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του σε γενική διεύθυνση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (ΥΠ.ΑΝ.ΥΠ.). Προτού ληφθεί οποιαδήποτε οριστική απόφαση, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κάτωθι:

 

·         Ο Ο.Α.Σ.Π., ύστερα από ενδελεχή αξιολόγηση της λειτουργίας τους, ενέταξε στους κόλπους του, τον Αύγουστο του 2011 με το άρθρο 57 του Νόμου 4002 (ΦΕΚ 180 22/8/2011), το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (Ι.Τ.Σ.Α.Κ.), το οποίο και καταργήθηκε ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο. Μετά τη συγχώνευση, όλες οι υπηρεσιακές μονάδες του Ι.Τ.Σ.Α.Κ μεταφέρθηκαν στον Ο.Α.Σ.Π. και οι αρμοδιότητές του ασκούνται πλέον από τον Ο.Α.Σ.Π.

·         Η ένταξη των εξειδικευμένων δομών και λειτουργιών του ΟΑΣΠ στις υπηρεσίες του υπουργείου, ενδεχομένως να προκαλέσει δυσλειτουργίες και αναποτελεσματικότητες στο έργο που επιτελείται. Υπενθυμίζεται ότι βασικές λειτουργίες που, μεταξύ άλλων, επιτελεί ο ΟΑΣΠ είναι α). η συντήρηση και παρακολούθηση σε καθημερινή 24ωρη βάση αναβαθμισμένου δικτύου 230 οργάνων καταγραφής ισχυρής σεισμικής κίνησης, β) η ανάπτυξη και λειτουργία ειδικών δικτύων επιταχυνσιογράφων και σεισμογράφων παροχής δεδομένων μετασεισμική απόκριση και κλιμακίων ειδικά εκπαιδευμένων επιστημόνων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε πληγείσες περιοχές, γ) η σύνταξη και επικαιροποίηση όλων των σχετικών με την αντισεισμική προστασία Εθνικών Κανονισμών και προδιαγραφών και δ). η λειτουργία κρίσιμων μόνιμων επιτροπών (π.χ. Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, Ειδική Επιτροπή Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης της Σεισμικότητας, Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης).

·         Η συνοχή και ευελιξία του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του ΟΑΣΠ, ενδεχομένως διαταραχθεί εάν μεταφερθεί στις δομές του υπουργείου, καθώς σήμερα του επιτρέπει επιστημονικής συνεργασίας, πλήρη ετοιμότητα για τη διαχείριση σεισμικών συμβάντων, και υποστήριξη πολύμορφων δράσεών καθώς και διεθνείς εκπροσωπήσεις.

·         Τέλος, το δημοσιονομικό όφελος από τυχόν κατάργηση του Ο.Α.Σ.Π. θα είναι σχετικά περιορισμένο, καθώς τα 2/3 της ετήσιας επιχορήγησής του (περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ) αφορούν δαπάνες μισθοδοσίας, δηλαδή ανελαστικές δαπάνες οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα συνεχίζουν να υφίστανται με τη μετάταξη του προσωπικού.  

Κατόπιν αυτών:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κκ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1.      Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία του Ο.Α.Σ.Π.; Προτίθεται να διασφαλίσει την αυτόνομη λειτουργία του ή πρόκειται να προχωρήσει την κατάργησή του και μεταφορά των λειτουργιών του στο ΥΠ.ΑΝ.ΥΠ. (με βάση ποια τεκμηρίωση και ποια συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία );

2.      Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν παραπάνω όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής αντισεισμικής πρόληψης και προστασίας, εάν προχωρήσει στην κατάργηση του ΟΑΣΠ;

 

 

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

 

 

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!