Πολιτική

07/02/2020 - 09:51

Ετοιμάζουν τη νέα Μόρια... με "πορτιέρη"!

Aπόψεις και εμπειρίες για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος αντάλλαξαν κατά τη διάρκειας δύο ωρών συνάντησή τους, που έγινε «σε καλό κλίμα», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν οι πρώην υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτές, Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας, η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπουρνούς και Γιώργος Ψυχογιός. 

  Από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν εκτός από τους δύο υπουργούς, ο γενικός γραμματέας, Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο ειδικός γραμματέας, Μάνος Λογοθέτης. Στη συνάντηση, που έγινε έπειτα από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, όπως η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές, τα κλειστά κέντρα κράτησης, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι θέσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει της εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης. 

Πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισήμανε: «Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για τη μεταναστευτική κρίση, που αφορά όλη τη χώρα, να υπάρχει μέγιστη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων». Εξέφρασε τη χαρά του που στη συνάντηση συμμετείχαν και οι προκάτοχοί του, Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας, «οι οποίοι έχουν έντονη προσωπική εμπειρία από τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης».

 Ο κ. Μηταράκης συμπλήρωσε ότι ο στόχος του είναι μια ουσιαστική συζήτηση, προκειμένου «να παρουσιάσουμε τη δική μας στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ελπίζω πάνω σε αυτή τη στρατηγική να βρούμε σημεία συμφωνίας». Στο τέλος της συνάντησης οι υπουργοί, κ. Μηταράκης και κ. Κουμουτσάκος δεν έκαναν δηλώσεις. Σύμφωνα πάντως, με πηγές του υπουργείου, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σημείο σύγκλισης υπήρξε γύρω από την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, μέσω μεταφορών στην ενδοχώρα και μέσω επιστροφών. «Υπάρχουν πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, αλλά υπήρξαν και σημεία σύμπτωσης», παρατήρησαν οι ίδιες πηγές. 

 Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, αμέσως μετά τη συνάντηση επιβεβαίωσε ότι ήταν μια «πολύ παραγωγική και χρήσιμη συζήτηση» σε «πολύ καλό κλίμα». «Κατατέθηκε το πού συμφωνούμε, κατατέθηκε το πού διαφωνούμε, ωστόσο ήταν πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή και της εμπειρίας της διαχείρισης που είχαμε εμείς σε σχέση με τα σχέδια που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση». 

Ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, εξήγησε ότι ο λόγος της συνάντησης είναι «ότι ανησυχούμε πάρα πολύ με την κατάσταση που διαμορφώνεται και η οποία έχει οδηγήσει σε ένα φοβερό υπερπληθυσμό στα νησιά, όπου από τη μια πλευρά ταλαιπωρούνται οι αιτούντες άσυλο και από την άλλη οι νησιώτες και πρέπει να βρούμε λύσεις».Ο ίδιος παρατήρησε εξάλλου ότι «είμαστε παρόντες, να βοηθήσουμε στα ζητήματα της επίλυσης του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος, διαχείρισης στην ουσία». «Όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα από μόνη της δεν πρόκειται να λύσει το μεταναστευτικό- προσφυγικό, αλλά μπορούμε και τα ανθρώπινα δικαιώματα να υπηρετήσουμε, και των προσφύγων και μεταναστών και των Ελλήνων και Ελληνίδων, και συγχρόνως να καταπολεμήσουμε ξανά το κεφάλι του φιδιού που ξαναπετάχτηκε από το αβγό, με τις μικρές ομάδες δήθεν περιφρούρησης και δήθεν τάξης». Τέλος, ο πρώην υπουργός κάλεσε την αστυνομία να συλλάβει τις ομάδες αυτές. 

Ο Βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς λίγο μετά τη συνάντηση σε ανάρτησή του αναφέρει: 

Από τη  συνάντησή μας, ως αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου (κ.κ. Μηταράκη και Κουμουτσάκο) βγήκα με ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες απ'όσες είχα μπαίνοντας.

- Ρώτησα ποιό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Λέσβο.
Απάντηση δεν έλαβα, πλην της επιβεβαίωσης ότι θα κάνουν νέα δομή και ότι αυτή έχει ήδη χωροθετηθεί (σε μη ανακοινώσιμη τοποθεσία).

- Ρώτησα αν θα προβούν στην αναγκαία, άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας.
Απάντηση δεν έλαβα, παρότι τους είπαμε ότι στη Λέσβο υπάρχουν ήδη 3500 πρόσφυγες με άρση γεωγραφικού περιορισμού και άλλοι 500 με καθεστώς ευαλωτότητας (δηλαδή 4000 άτομα που με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να φύγουν άμεσα για δομές της ενδοχώρας).

- Έθιξα το ζήτημα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας και της απαράδεκτης είδησης ότι για φέτος έχουν προβλεφθεί 2 (!!!) μεταθέσεις για τη Λέσβο.
Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι κάποια στιγμή θα έρθουν Ειδικοί Φρουροί-συνοριοφύλακες (προσοχή: όχι αστυνομικοί-απόφοιτοι της πανεπιστημιακής Σχολής της Αστυνομίας, αλλά Ειδικοί Φρουροί, δηλαδή άνθρωποι με ολιγόμηνη εκπαίδευση, που θα κληθούν να εργαστούν κάτω από τόσο πιεστικές συνθήκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

- Απηύθυνα έκκληση στην κυβέρνηση για την ανάγκη αντιμετώπισης της επιθετικής επανεμφάνισης των γνωστών - ολιγομελών, αλλά επικίνδυνων - ακροδεξιών ομάδων, που παραβιάζουν το νόμο και παρακινούν τους συμπολίτες μας να προβούν σε πράξεις βίας.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί δήλωσαν άγνοια, παρότι τα σχετικά βίντεο έχουν βγει στη δημοσιότητα από προχθές...

Από αυτή τη συνάντηση έλαβα μόνο δύο θετικές απαντήσεις:

1) Μετα την πολύμηνη πίεσή μας με ερωτήσεις στη Βουλή (ανάμεσά τους και δική μου ερώτηση στις 22/11/19), χθες μπήκαν οι τελευταίες υπογραφές των συναρμόδιων Υπουργών για την 4μηνη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στο ΚΥΤ από τον Β' και Γ' κύκλο των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

2) Όταν έθιξα το θέμα του προβλήματος στα ATM των τραπεζών στην πόλη της Μυτιλήνης, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα τοποθετηθούν ATM στο ΚΥΤ Μόριας, ώστε να τελειώσει ο μεγάλος συνωστισμός μέσα στην πόλη.

Πέραν τούτων, μηδέν από την κυβέρνηση της ιδεοληπτικής ΝΔ.

Καμία επί της ουσίας δέσμευση για αποσυμφόρηση και μια ανένδοτη στάση για τη δημιουργία νέας δομής, που θα περιλαμβάνει 1) ΚΥΤ με ελεγχόμενη είσοδο-έξοδο 2) ΠΡΟΚΕΚΑ (κέντρο κράτησης παραβατικών και υπό απέλαση ατόμων) και 3) ειδικό χώρο για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Δηλαδή, άλλη μια Μόρια, απλώς με "πορτιέρη".

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για άμεση αποσυμφόρηση, για τη μη δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο, για το σεβασμό των δικαιωμάτων προσφύγων και ντόπιων. Ενωτικά, δημοκρατικά, ειρηνικά, μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των Μυτιληνιών, κόντρα στο διχασμό και το δηλητήριο που σπέρνουν οι ελάχιστοι θρασύδειλοι ακροδεξιοί.

 

φωτο Παντελής Σαίτας/ ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Μοιράσου το άρθρο!