Πολιτική

19/01/2021 - 08:23

“Έτος ανάκτησης του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης ήταν το 2020.”

Aναλυτικά στοιχεία

Με δραστική μείωση αφίξεων και διαμενόντων σε όλες τις δομές της χώρας, σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου, αύξηση επιστροφών, απελάσεων και μετεγκαταστάσεων και δραματική επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, έκλεισε το 2020. Μέσα σε ένα χρόνο, όλοι οι δείκτες καταγραφής της κατάστασης σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού κλείνουν με θετικό πρόσημο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά και το μετέπειτα διάστημα λόγω Covid 19.  

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που παρατίθενται στο Ενημερωτικό Σημείωμα, μέσα στους 12 μήνες του 2020 σημειώθηκε δραστική μείωση αφίξεων (-80%) και διαμενόντων σε όλες τις δομές της χώρας (-63%), μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου (-60%), σημαντική αύξηση επιστροφών-απελάσεων-μετεγκαταστάσεων (11.304 αποχωρήσεις), μεταφορών (+56%), επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου (+64%) και μείωση των εκκρεμοτήτων της Υπηρεσίας (-43%).  

Πλέον οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο σε όλες κάθε τύπου δομές ανέρχονται σε 64.756 όταν τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν 92.383 (μείωση 30%., κατά 28 χιλιάδες διαμένοντες). Ο στόχος της Κυβέρνησης για ίση και δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες της Περιφέρειες της χώρας - με εξαίρεση τις πύλες εισόδου- έγινε πράξη καθώς σε όλη την Ελλάδα οι διαμένοντες δεν ξεπερνούν το όριο του 1% σε αναλογία με το πληθυσμό των περιοχών με σταθερή μείωση ανά μήνα.  Στο Βόρειο Αιγαίο η μείωση είναι μεγάλη, καθώς από 34.665 διαμένοντες τον Δεκέμβριο του 2019 πλέον ζουν 15.277, μείωση  56%. 

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε: 

 

Το 2020 καταγράφηκε ως χρονιά - ορόσημο στο μεταναστευτικό καθώς συντελέστηκε δραστική αλλαγή και ουσιαστική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Ήταν έτος ανάκτησης του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης. 

Μειώσαμε τις ροές κατά 80%, εφαρμόζοντας μια συνολική πολιτική με απτά αποτελέσματα.  

Μειώσαμε κατά 28 χιλιάδες τους διαμένοντες σε όλη τη χώρα, κλείνοντας μέσα στο 2020 57 δομές φιλοξενίας, ενώ δημιουργήθηκαν μόλις 3 νέες δομές αιτούντων άσυλο. Πλέον μειώνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. 

Η αποσυμφόρηση στο Βόρειο Αιγαίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς, καθώς από 34 χιλιάδες διαμένοντες στην αρχή του έτους, σήμερα παραμένουν 15 χιλιάδες, δηλαδή μείωση 60%. Υποσχεθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση που δημιουργήθηκε από το 2015 στα νησιά μας και το πραγματοποιούμε. 

 Μειώσαμε κατά 43% τις εκκρεμότητες εξέτασης αιτημάτων ασύλου και επιταχύναμε κατά 65% την έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων ασύλου. Ώστε να μην υπάρχει συμφόρηση στις δομές και ώστε να επιταχύνουμε τις επιστροφές & τις απελάσεις. Ζητώντας ήδη στις αρχές του ‘21 την επιστροφή 1450 παράτυπων μεταναστών, έχοντας πραγματοποιήσει 11 χιλιάδες αποχωρήσεις το 2020.    

Θεωρώ κρίσιμο σταθμό την αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μόρια μετά τον εμπρησμό και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε και ελέγξαμε την πανδημία. Η ολοκλήρωση εντός 2021 όλων των κλειστών / ελεγχόμενων κέντρων στα σημεία εισόδου της χώρας, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας όλων και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης. 

Τέλος είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της διάταξης - ντροπή για την κράτηση ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα, ενώ παράλληλα μεταφέραμε από τις δομές των νησιών, τα ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές της ενδοχώρας ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Και το 2021, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα με στόχο την οριστική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας».  

 

Επισυνάπτονται τα δύο Ετήσια Ενημερωτικά Δελτία  

Δείτε βίντεο 

Δείτε πίνακες

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Ενημερωτικό 1 502.69 KB
Ενημερωτικό 2 373 KB

Μοιράσου το άρθρο!