Πολιτική

27/09/2010 - 13:15

«ΕΞΥΠΝΟ ΝΗΣΙ» για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Παύλος Βογιατζής - Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Οι νέες τεχνολογίες έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στη ζωή μας. Η διείσδυση του internet και της κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και καθιστά απαραίτητη τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο τρένο των εξελίξεων που, πλέον, κινείται με μεγάλες ταχύτητες.

Το 2007 στη Νομαρχία Λέσβου ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου να προωθούμε την πρωτοβουλία για την Ηλεκτρονική Λέσβο (E – Lesvos) που στόχευε στην υλοποίηση σειράς δράσεων, με στόχο να είναι ο νομός Λέσβου στην τροχιά της νέας ευρυζωνικής εποχής. Εν μέρει το πετύχαμε υλοποιώντας σειρά έργων εξωστρεφών τα οποία και σήμερα παρουσιάζονται από το web site της Νομαρχίας.

Σήμερα, ο στόχος αυτός διευρύνεται και καταλαμβάνει όλη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ένα και μοναδικό στόχο:

Οι νέες τεχνολογίες να εξυπηρετήσουν και να βελτιώσουν την καθημερινότητα του νησιώτη, είτε κατοικεί στον Άι Στράτη, είτε στην Ικαρία. Για τους παραπάνω λόφους προωθούμε την πρωτοβουλία «έξυπνο νησί», μία ολοκληρωμένη δράση, κατά την οποία θα επιλεγεί ένα νησί του Βορείου Αιγαίου όπου θα υλοποιηθεί σειρά έργων πληροφορικής, με απώτερο σκοπό να κάνουμε τη ζωή των ακριτών μας καλύτερη και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μαζί! Η δράση αυτή θα γίνει σε πρώτη φάση σε ένα από τα μικρά νησιά και σε δεύτερη φάση θα την επεκτείνουμε σε όλο το νησιωτικό χώρο του Βορείου Αιγαίου.

Χαρακτηριστικά και υπηρεσίες της δράσης αυτής περιλαμβάνουν:

  1. Επέκταση ασυρμάτων επικοινωνιών (Διαδίκτυο επόμενης γενιάς – next generation internet) κυρίως σε μικρά νησιά.
  2. Υπηρεσίες Περιφέρειας μέσω διαδικτύου στο σπίτι (εκτός ΚΕΠ) (πιστοποιητικά κλπ).
  3. Δημιουργία δομών ηλεκτρονικής δημοκρατίας (διαβούλευση μέσω διαδικτύου, ενδεικτική ψηφοφορία κρισίμων αποφάσεων) για τα νησιά μας.
  4. Ανάπτυξη ανοικτών γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών για υποβοήθηση πολεοδομίας και χωροταξίας νησιών.
  5. Αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και διαχείρισης κρίσεων σε θέματα ασφάλειας.
  6. Δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης για ΑΜΕΑ με χρήση Η/Υ και δουλειά στο σπίτι.
  7. Κέντρα καινοτομίας στα νησιά, ανάλογα με τις τοπικές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
  8. Υπηρεσίες υγείας και υποστήριξης τρίτης ηλικίας (επέκταση της «βοήθειας στο σπίτι») μέσω διαδικτύου.
  9. Υπηρεσίες έγκαιρης προειδοποίησης αναχωρήσεων και αφίξεων στα νησιά.

Ο στόχος μας δεν είναι απλώς η καινοτομία και η βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των νησιωτών ή η μετάβαση του Βορείου Αιγαίου στην Κοινωνία της Γνώσης και της Καινοτομίας.

Στόχος μας είναι η ψηφιακή πρωτοπορία σε Ελλάδα και Ευρώπη, η μετατροπή των νέων τεχνολογιών σε μοχλό μετατροπής της νησιωτικής μας Περιφέρειας σε φιλική, βιώσιμη και πάνω από όλα Περιφέρεια «πιλότο» για την ανάπτυξη της χώρας.

 

Στρατης ΖαφειρηςΚυρατζήςΣυνανης

Μοιράσου το άρθρο!