Πολιτική

03/06/2013 - 18:45

Κατηγορώ Δημήτρη Βουνάτσου στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και στην Κυβέρνηση

Κατηγορώ Δημήτρη Βουνάτσου στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.

Χ

ωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα για την επίλυση προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα Κατά γενική ομολογία  ο υπουργός εσωτερικών δεν έδωσε συγκεκριμένες υποσχέσεις ή λύσεις στα προβλήματα και τα αιτήματα που τέθηκαν.

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, συνοδευόμενος από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού κ. Χρήστο Κορδώνη, παρέστη στις εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου  της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), στα Ιωάννινα, με κύρια αντικείμενα τα οικονομικά, θεσμικά και κοινωνικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας.

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., ότι με την επαμφοτερίζουσα συμβιβαστική τακτική έναντι των Κυβερνήσεων και των αρμοδίων Υπουργών, δεν ακολούθησαν συνεπή αγωνιστική, διεκδικητική στάση, θέτοντας σ’ αυτούς «κόκκινη γραμμή», για τα στρατηγικής σημασίας προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να μην έχει επιλυθεί κανένα από αυτά, ενώ αντιθέτως είναι αλήθεια, ότι επέτυχε την επίλυση δευτερευόντων προβλημάτων μόνο, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η Δημοτική Αυτοδιοίκηση σε τραγικό αδιέξοδο από την Κυβερνητική μνημονιακή κυρίως πολιτική, η οποία μπορούσε και έπρεπε ανατραπεί αν είχε υιοθετηθεί μια πολιτική αγωνιστικής κινητοποίησης των Δημοτικών Αρχών, ενημέρωσης των δημοτών και μετωπικής ρήξης με την Κυβερνητική πρακτική. Και δήλωσε, τέλος, ότι ΔΕΝ ψηφίζει την απόφαση του Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., υπενθυμίζοντας ακόμη μια φορά τις προειδοποιήσεις του με τις ομιλίες του στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις των εκπροσώπων συνέδρων της Κ.Ε.Δ.Ε., που έχουν πραγματοποιηθεί ανά την επικράτεια, για την επιβαλλόμενη αλλαγή πορείας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε.

Επίσης, στο εν λόγω συνέδριο ο κ. Βουνάτσος, έθεσε επιτακτικά το μεγάλο πρόβλημα των παράνομων μεταναστών στη Λέσβο αλλά και γενικότερα στην Ελληνική επικράτεια, το οποίο και ζήτησε να απασχολήσει την Κ.Ε.Δ.Ε. σε ειδική συνεδρίαση της.           

Στη συνέχεια, ανέπτυξε και κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται κατεπείγουσες τροποποιήσεις στον «Καλλικράτη», καθώς και άλλες ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Και μέσα από το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά τις προτάσεις μας, πλέον ως δραματική έκκληση, για να αντιμετωπιστούν έστω μερικά από τα πολλαπλά οξύτατα προβλήματα που επιφέρουν στην «Τοπική» «Αυτοδιοίκηση», πνιγηρές μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις, πέραν των μεγάλων χρεών που κληρονομήσαμε από τους δέκα τρείς (13) πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, οι οποίοι  συνέθεσαν τον νέο Δήμο Λέσβου, δήμο-τέρας, τις διάφορες απίθανες αντιστάσεις συνδικαλιστικών φορέων των δημοτικών υπαλλήλων (απεργίες, κ.τ.λ.), των τρομερών δυσλειτουργιών που δημιουργήθηκαν από τον «ΚΑΚΟΚΡΑΤΗ», των εγκαταλειμμένων έργων, τα οποία αναστήσαμε,  μόνο εμείς και ο Θεός γνωρίζουμε, ώστε να μην απενταχθούν, τις τεράστιες ελλείψεις σε υπαλλήλους πάσης ειδικότητας, και τη διαθεσιμότητα δεκαεννέα (19) υπαλλήλων μας, με την οριζόντια ρύθμιση του τελευταίου μνημονίου, οι οποίοι μετατάχθηκαν σε άλλες κρατικές υπηρεσίες και διάφορους οργανισμούς, με άμεσο αποτέλεσμα, να διαλυθεί η οικονομική κυρίως υπηρεσία του Δήμου, και να μη μπορούμε να απορροφήσουμε τις πιστώσεις προς εξόφλησιν μέρους μόνον των παλαιών  χρεών, ληξιπρόθεσμων και απαιτητών του παρελθόντος, αφού όλες οι μέχρι σήμερα διεκδικήσεις μας, δεν εισακούσθηκαν.

ΘΕΣΜΙΚΑ:

1.      Μεταξύ των πολλών προβλημάτων που δημιούργησε  η εφαρμογή του Καλλικράτη, ίσως τα πιο δυσεπίλυτα είναι αυτά των τριών Νησιωτικών Μεγαδήμων, Λέσβου, Κέρκυρας, Ρόδου, όπως τα διαχώρισε και η Ε.Ε.Τ.Α.Α., στις μελετητικές προγνώσεις της.

Πρώτος Δήμος της χώρας σε έκταση, είναι ο Δήμος Λέσβου με 1.636 τετραγωνικά  χιλιόμετρα, με ακτογραμμή 382 χιλιόμετρα, με 73 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, με 13 Δημοτικές Ενότητες.

 

·       Πάνδημο αίτημα και απόλυτα επιβεβλημένο μέτρο, είναι η κατάργηση του ενιαίου Δήμου και η δημιουργία πέντε Δήμων στην Λέσβο, όπως προέβλεπε η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, βάσει επιστημονικών δεδομένων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χιλιάδες καθημερινά προβλήματα συνθηκών ζωής των συντοπιτών μας αφενός, και τα αντίστοιχα προβλήματα, διοικητικά, λειτουργικά και ευρύτερα διοικητικά, τα οποία μας έχουν οδηγήσει στο δυσδιοίκητο, έως αδιοίκητο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε με άμεση παράλυση στην λειτουργία μας.

2.      Παρ’ όλες τις συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις για τα πάγια έσοδα των Δήμων και την άσκηση των νέων μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, η κατάσταση απανωτών περικοπών, καθιστά την προσφορά των αναγκαίων καθημερινών υπηρεσιών προς τους Δημότες, ιδιαιτέρως  προβληματική και επιδεινούμενη, ενώ την άσκηση νέων αρμοδιοτήτων, αδύνατη.

Η συνταγματική θέσπιση για την άσκηση νέων αλλά και παλαιών αποκλειστικών ή συντρεχουσών αρμοδιοτήτων, με απόδοση στους Δήμους αντίστοιχων πόρων και μέσων, δυστυχώς καταστρατηγείται ολοένα και περισσότερο.

Επομένως, στην Τροποποίηση του «Καλλικράτη» που προωθεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, πρέπει να επαναβεβαιωθούν τα απολύτως αναγκαία και αυτονόητα οικονομικά μέσα των Δήμων.

      Το πλέγμα των διοικητικών απαγορεύσεων και οι έλεγχοι σκοπιμότητας, δένουν τα χέρια των Δημοτικών Αρχών αφού στο όνομα μέτρων διαφάνειας ο «Καλλικράτης» οδηγεί στο άλλο άκρο της ασφυκτικής γραφειοκρατικής διαδικασίας που δεν επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων.

3.      Στα  άρθρα  81 έως 84 του «Καλλικράτη» αναφέρονται κάποιες αρμοδιότητες, για τα  Συμβούλια και τους Προέδρους Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, παράλληλα, με κάποια αόριστη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια και στους Δημάρχους, να αναθέτουν και άλλες αρμοδιότητες αντιστοίχως στα Συμβούλια και στους Προέδρους, αλλά, η απολύτως συγκεντρωτική διαχείριση των πενιχρών οικονομικών μέσων και ο ασφυκτικός γραφειοκρατικός έλεγχος που επιβάλει ο «Καλλικράτης», ματαιώνουν στην πράξη την άσκηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από τις Δημοτικές-Τοπικές Κοινότητες.

Επομένως, απαιτούνται επαρκείς οικονομικοί  πόροι και νόμιμη δυνατότητα διαχείρισης πόρων από τις Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες.

4.      Η επείγουσα απογραφή των Δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ. για νέες καταργήσεις και απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, πρέπει να διακοπεί άμεσα.

Ήδη με τον «Καλλικράτη» τα υπάρχοντα Δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ. συγχωνεύτηκαν σε ελάχιστα,  (2 το πολύ ανά Δήμο), με τεράστια έκταση υποχρεώσεων, λειτουργίας παιδικών σταθμών, πολιτιστικών και αθλητικών χώρων, ΚΑΠΗ, προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» και πλήθος άλλων.

Νέες καταργήσεις Νομικών Προσώπων είναι αδύνατες και απλώς θα επιταχύνουν τη διακοπή λειτουργίας των Δήμων.

 

 

 

5.      Τα νέα Δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ. στερούνται προσωπικού και οι προσλήψεις απαγορεύονται. Επομένως, θα πρέπει να απλουστευτεί η δυνατότητα ανάθεσης εργασιών, απολύτως αναγκαίων για τη λειτουργία πολιτιστικών, αθλητικών χώρων, Σχολείων, ΚΑΠΗ, κ.τ.λ.

6.      Ιδιαίτερα οι παιδικοί σταθμοί, θα πρέπει άμεσα να εξαιρεθούν από την απαγόρευση προσλήψεων, που δημιουργεί θλιβερές και απάνθρωπες καταστάσεις.

7.      Επιτέλους πρέπει να λήξει η ομηρία ηλικιωμένων-εργαζομένων και Δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ., με την καρκινοβασία των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι», με την θεσμοθέτηση της μόνιμης εφαρμογής του, και την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

8.      Με την αναγκαστική δημιουργία ενιαίων Δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ. στο Δήμο Λέσβου συστήθηκαν ένα Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, ένα Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, και Παιδείας, μία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μια Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κάθε ένα από τα Νομικά Πρόσωπα διαχειρίζεται εκατοντάδες Πολιτιστικούς Χώρους, Σχολεία, Προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», Παιδικούς Σταθμούς, Θέατρα, Μουσεία, κ.τ.λ., που μόνο η στοιχειώδης λειτουργία τους απαιτεί την ολοήμερη παρουσία των  Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών αυτών Προσώπων. Όπου οι προαναφερόμενοι Πρόεδροι είναι εκπαιδευτικοί δημόσιοι υπάλληλοι (και στην περίπτωση του Δήμου μας συμβαίνει οι τρείς να είναι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), θα πρέπει να έχουν δικαίωμα απόσπασης από την Υπηρεσία τους, όσο διαρκεί η θητεία τους, τουλάχιστον στους μεγάλους Νησιωτικούς Δήμους. Γιατί, η πράξη έδειξε, ότι ΔΕΝ μπορούν να διοικήσουν τα Νομικά αυτά Πρόσωπα, των οποίων προΐστανται, και να επιλύσουν τα σωρευμένα ογκώδη καθημερινά προβλήματα.

Παράλληλα πρέπει να θεσμοθετηθεί η αντιμισθία των Προέδρων των Δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ., τουλάχιστον για Δήμους με μεγάλη έκταση ή μεγάλο πληθυσμό.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των 13 πρώην Δήμων της Λέσβου τις διοικούσαν 700 περίπου άτομα (Εκπαιδευτικοί-Δημοτικοί Σύμβουλοι-Γονείς), ενώ σήμερα 11 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Ενιαίας πλέον Σχολικής Επιτροπής καλούνται να λύσουν σωρεία προβλημάτων με μειωμένες λειτουργικές επιχορηγήσεις, κατά 40% από το 2010.

9.      Η τήρηση του δύσχρηστου Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, επιφορτίζει ιδιαίτερα τις απογυμνωμένες από υπαλλήλους υπηρεσίες των Δήμων, ενώ, δεν είναι αναγκαία η τήρησή τους για τα έργα του ΕΣΠΑ που είναι καταχωρημένα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.

10. Η τήρηση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης είναι ασφυκτική και η αξιόπιστη εφαρμογή τους είναι αδύνατη, λόγω των πολλών Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην εκτέλεση και χρηματοδότηση  έργων. Επομένως, αποβαίνει εις βάρος της εκτέλεσης αναγκαίων έργων και αντίστοιχης  απορρόφησης χρηματοδοτήσεων. Πέραν όλων αυτών, το Πρόγραμμα είναι τεχνικά ανεπαρκές, με αποτέλεσμα να γίνεται και αδύνατη η τήρησή του.

11. Η διαχείριση των χώρων αιγιαλού και παραλίας, πρέπει να δοθεί μόνιμα στους Δήμους, ώστε εγκαίρως να προχωρούν στις σχετικές δημοπρασίες για ενοικίαση σε επιχειρήσεις υπηρεσιών παραλιών κολύμβησης.

12. Αναφορικά με τους Αντιδημάρχους, οι οποίοι τυγχάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, ή αγρότες, ζητούμε να καλύπτονται επιπλέον οι ασφαλιστικές τους εισφορές από την αντιμισθία τους ως αντιδημάρχων, διότι, με όσα μέχρι σήμερα ισχύουν, αφενός  απέχουν από τις ιδιωτικές τους εργασίες, αφετέρου, καταβάλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ, η αντιμισθία τους, είναι μειωμένη.

13. Στις διατάξεις για την Μεταναστευτική Πολιτική, θα πρέπει να περιληφθεί διάταξη, που να επιτρέπει τουλάχιστον στους μεγάλους ως άνω Νησιωτικούς Δήμους να λειτουργούν από 3 έως 5 γραφεία εξυπηρέτησης Οικονομικών Μεταναστών. Με το ένα γραφείο εξυπηρέτησης σε κάθε Νησί, όπως έχει νομοθετηθεί, δημιουργήθηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα λειτουργίας, με ταλαιπωρία μεταναστών και εργαζομένων, με μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων, απώλειες ημερομισθίων, κ.τ.λ., και με συγκρούσεις ακόμη, που απήτησαν την  εμπλοκή και της Αστυνομίας, προς αποκατάστασην της τάξεως.

14. Σε αρκετούς (αλλά όχι σε όλους) πρώην Δήμους είχε ενταχθεί η σύνταξη ΣΧΟΟΑΠ, αλλά με τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους, υπάρχουν ακάλυπτες περιοχές και σύνταξη μελετών για όμορες περιοχές με διαφορετικές χρήσεις γης. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η σύνταξη ενιαίων ΣΧΟΟΑΠ για όλη τη διοικητική Περιφέρεια των νέων Δήμων, βάσει κοινών αρχών χωροταξικού σχεδιασμού, με σύμπτυξη των επί μέρους συντασσομένων ΣΧΟΟΑΠ, σε μερικές Δημοτικές Ενότητες, χωρίς βέβαια να διακοπεί η διαδικασία σύνταξής τους.

15. Σχετικά με τις άδειες πλανοδίων μικροπωλητών, να επιτραπεί η παράταση όσων επέβαλλαν εκπρόθεσμα αίτηση ανανέωσης έως να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση κατάλληλων χώρων.

16. Θα πρέπει να επανακαθορισθούν οι  αρμοδιότητες (και οι πόροι άσκησής τους) σχετικά με τα αδέσποτα ζώα, διότι, ενώ όλοι διαμαρτύρονται στο Δήμο, μέχρι σήμερα, η μόνη δυνατότητα είναι η στείρωσή τους.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

1.      Να νομιμοποιηθούν οι δαπάνες απολύτως αναγκαίων εργασιών καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, δημοτικού φωτισμού, κ.τ.λ., που έγιναν το 2011, πριν συγκροτηθούν πλήρως οι υπηρεσίες των νέων Δήμων και προωθηθούν νέες εργολαβίες. Ακόμα να νομιμοποιηθούν δαπάνες των πρώην Δήμων (έως 31-12-2010) που έγιναν με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, ιδιαίτερα όσων δεν υπαγόταν σε προληπτικό έλεγχο, με αυξημένη πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Έτσι κι αλλιώς, ο Δήμος τα πληρώνει πολλαπλάσια με Δικαστικές Διαταγές πληρωμής.

2.      Η δέσμευση αποπληρωμής όλων των πάγιων οφειλών μικροέργων, δένει τα χέρια των Δημοτικών Αρχών. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η αποπληρωμή κατά 70% πάγιων οφειλών και κατά 30% διάθεση πιστώσεων ΣΑΤΑ, για νέα απολύτως αναγκαία μικρά έργα.

3.      Πρέπει να απλουστευθεί η διαδικασία προμήθειας καυσίμων σε έκτακτες περιπτώσεις, με πρόχειρο διαγωνισμό τριών προσφορών, αφού έτσι κι αλλιώς, τα περιθώρια κέρδους είναι 4% και οι αντίστοιχες εκπτώσεις, έχουν ελάχιστα περιθώρια.

4.      Οι δαπάνες που δεν έχουν προγενέστερη ανάληψη υποχρέωσης, να νομιμοποιούνται με αυξημένη πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

5.      Τα προς δημοπράτηση έργα να μην χρήζουν ανάληψης υποχρέωσης, αλλά η πράξη ένταξης να ενέχει θέση ανάληψης υποχρέωσης, με δεδομένο ότι η υποχρέωση αυτή καλύπτεται από το πρόγραμμα ένταξης, διότι πολλές φορές η χρηματοδότηση για δημοσιονομικούς λόγους καθυστερεί με αποτέλεσμα οι τόκοι υπερημερίας να επιβαρύνουν τους   ΟΤΑ, που δεν ευθύνονται.

6.      Οι ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ που αναλογούν για αξιοπρεπή λειτουργία παιδικών  σταθμών, σχολείων, αθλητικών και πολιτιστικών χώρων, να αποδίδεται απευθείας από το κράτος στα Δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ., με αντικειμενικά κριτήρια και επαρκείς επιχορηγήσεις, ώστε να μην επιφορτίζονται οι Δημότες και οι Δήμοι με κρατικές υποχρεώσεις στοιχειωδών κοινωνικών υπηρεσιών.

7.      Λειτουργία Σχολείων χωρίς θέρμανση δεν γίνεται. Για την σχολική χρονιά που αρχίζει, η τιμή θα είναι τουλάχιστον 1,4 € το λίτρο, γεγονός που επιβάλλει θεσμοθέτηση επαρκών επιχορηγήσεων για λειτουργικές και επισκευαστικές δαπάνες των σχολείων.

8.      Να νομοθετηθεί για οφειλές ιδιωτών προς τους Δήμους, η ρύθμιση εξόφλησης με πολλές δόσεις, όπως πρόσφατα έγινε για οφειλές προς το Δημόσιο. Το μέτρο αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, ώστε  να αποδεσμευθούν φορολογικές ενημερότητες πολλών μικροεπιχειρήσεων, που αδυνατούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους προς τους Δήμους, αλλά και θα αυξήσει τα έσοδα των Δήμων από παλιές ανείσπρακτες οφειλές.

9.      Χωρίς χρηματοδοτήσεις για ωρίμανση μελετών (που συντάσσονται) κανένα νέο έργο δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αφού οι ίδιοι πόροι έχουν περικοπεί.

10. Σε έκτακτες περιπτώσεις έργων πολιτικής προστασίας, να γίνεται διάθεση πιστώσεων από την Οικονομική Επιτροπή, με αυξημένη πλειοψηφία.

11. Σχετικά με τις οφειλές των παιδικών σταθμών και των αθλητικών χώρων έως τις 31-12-2010, θα πρέπει να καλυφθούν από το Κράτος, αφού δεν τηρήθηκε η συνταγματική επιταγή μεταφοράς πόρων και μέσων, για την άσκηση νέων αρμοδιοτήτων, ή αποπληρωμή τους δε, καθιστά πνιγηρή τη λειτουργία των νέων Δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ.

12. Η κατάσχεση εις χείρας τρίτων (τράπεζες, Τ.Π. και Δ, κ.τ.λ.) να διενεργείται  εις βάρος των ΟΤΑ, ΜΟΝΟ αν διασφαλίζονται οι μισθοδοσίες δύο μηνών από τα διαθέσιμα στην κατηγορία των τακτικών εσόδων. Διότι με την περικοπή κατά 22% των ΚΑΠ ΤΟ 2011, και την περικοπή κατά 30% για το 2012, δεν εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των Δήμων, που οδηγούνται σε καθολική στάση πληρωμών.

13. Να διευκρινισθεί η νομοθεσία, ώστε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στους τουριστικούς Δήμους, να μη διεκδικούν εποχιακή επιβολή δημοτικών τελών, με κίνδυνο απώλειας σημαντικότατων ποσών εσόδων.

14. Να εξασφαλιστεί επιτέλους η έγκαιρη εκταμίευση των πόρων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», διότι τα Δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ., επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά προστίμων καθυστέρησης εισφορών και φορολογιών.

15. Η κεντρική διενέργεια ενός ενιαίου διαγωνισμού προμηθειών σε κάθε Δήμο καθιστά ανενεργές απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες Δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ., με αποτέλεσμα να διακόπτεται για παράδειγμα η σίτιση των παιδιών σε παιδικούς ή βρεφικούς σταθμούς ή  η σίτιση απόρων  στα κέντρα σίτισής τους.

16. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί για τους οποίους το Κράτος ενέκρινε χρηματοδοτήσεις για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην Δήμων, θα πρέπει άμεσα να νομοθετηθεί η θεώρηση τιμολογίων με αυξημένη πλειοψηφία από τα Δημοτικά Συμβούλια για μη αμφισβητούμενες δαπάνες που στερούνται κάποιων δικαιολογητικών (όπως αποφάσεων οργάνων που πλέον δεν υφίσταται), ώστε να μπορέσουν να ενταλματοποιηθούν και να αποφευχθούν χρεοκοπίες πολλών επιχειρήσεων.

 

Η προηγούμενη αναφορά μας, ότι αν συνεχισθεί η καθημερινή επιβολή πνιγηρών ρυθμίσεων και δεν αποκατασταθούν με νομοθετικά μέτρα στοιχειώδης λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα σημάνει το θάνατο του Θεσμού της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης στη Λέσβο, δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε απειλή. Είναι κραυγή απόγνωσης που απηχεί τη θλιβερή κατάσταση που επιβλήθηκε στη λειτουργία των Δήμων από την ασκούμενη Μνημονιακή πολιτική και το  παρελθόν που κληρονομήσαμε, παρά τις προσπάθειές μας, που καταβάλλουμε νυχθημερόν, με άμεσο κίνδυνο της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Γιατί είναι άνισος ο αγώνας!

Μοιράσου το άρθρο!