Πολιτική

13/09/2013 - 18:02

Κολυμβητήριο Μυτιλήνης: ακόμα συζητάμε...

yle="text-align: justify;">Της Μαρίας Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος όπως όλα δείχνουν μέχρι το Κολυμβητήριο της Μυτιλήνης να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του και να υποδεχθεί τους ναυταθλητικούς συλλόγους και τους αθλητές του υγρού στίβου.
Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα όλων όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη το βράδυ, όπου το θέμα της επισκευής του Κολυμβητηρίου της Μυτιλήνης, συζητήθηκε μετά από αίτημα 25 δημοτικών συμβούλων.

Η μεγάλη πληγή και το πικρό παράπονο όλων εκείνων που ασχολούνται με τον υγρό στίβο, είναι η έλλειψη προπονητικών χώρων και κολυμβητικών εγκαταστάσεων. Απ ό,τι φαίνεται η ευκαιρία να αποκτήσει η Μυτιλήνη ένα σύγχρονο, ολυμπιακών προδιαγραφών και κολυμβητήριο, χάθηκε για πάντα κι έτσι μικροί και μεγάλοι αθλητές συμβιβάζονται πλέον με τον υπάρχον αθλητικό χώρο, ο οποίος, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρά στατικά προβλήματα.
Η ιστορία της στατικής επάρκειας του Κολυμβητηρίου, των μελετών Σπυράκου, και της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για σφράγισμα των εγκαταστάσεων, είναι γνωστή και πολυειπωμένη.
Το τελευταίο επεισόδιο γράφτηκε πριν 1,5 μήνα περίπου, όταν ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες αθλητικές υποχρεώσεις των συλλόγων και ο χώρος σφραγίστηκε κατ εφαρμογή της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Κ. ΣΠΥΡΑΚΟΥ
Από τη μέρα εκείνη, ξεκίνησε μια ατέλειωτη φιλολογία και συζήτηση για το αν ο καθηγητής του ΕΜΠ Κ. Σπυράκος παρέδωσε τις μελέτες Κολυμβητηρίου και Γηπέδου, για τις οποίες σημειωτέον, το Δημοτικό Συμβούλιο πριν ένα μήνα είχε λάβει απόφαση να μην πληρωθούν.
Η «κολοκυθιά» συνεχίστηκε μέσα από δημοσιεύματα και δηλώσεις «ήξεις αφήξεις» των δημοτικών συμβούλων μέχρι τη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου αποδείχθηκε μετά από τοποθέτηση της προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, ότι ναι μεν ο Κ. Σπυράκος παρέδωσε το σύνολο των μελετών για το γήπεδο, όμως σε ό,τι αφορά το Κολυμβητήριο παρέλειψε να στείλει σημαντικά στοιχεία για την ερευνητική του εργασία, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπόνηση της τεχνικής μελέτης.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες για το Κολυμβητήριο, τέθηκε παράλληλα και το ζήτημα της πληρωμής του Πολυτεχνείου, για τις μελέτες στατικής επάρκειας που εκπόνησε ο καθηγητής Κ. Σπυράκος.

ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι προβληματισμοί και τα διλήμματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση, ήταν πολλά. Απ ό,τι φαίνεται, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποια παρέμβαση θα επιλεγεί για τη στατική ενίσχυση του αθλητικού χώρου. Υπάρχουν δύο επιλογές.
Η πρώτη, είναι η υποστύλωση με μεταλλική κατασκευή, που θα κοστίσει σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου 150.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη επιλογή είναι η ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας, που μπορεί να κοστίσει από 280 έως 400 χιλιάδες ευρώ. Το ακριβές ποσό, θα ξεκαθαρίσει αφού παραδοθούν όλα τα στοιχεία από τον Κ. Σπυράκο.
Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, ήταν το θέμα της ένταξης του έργου της αποκατάστασης της στατικής επάρκειας του Κολυμβητηρίου στα Αστικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, το οποίο, όμως, δεν προχώρησε εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων. Στο σημείο αυτό, εξάλλου, υπήρξε μικρή διένεξη Πατερέλλη Δημάρχου για το ποιος ευθύνεται που το έργο έμεινε εκτός προγράμματος.
Στο ξεκίνημα της συζήτησης τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, αφού για προσωπικούς λόγους απουσίαζε ο καθ ύλην αρμόδιος Κ. Αστυρακάκης, πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παιδείας Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Ο Γ. Βατός ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους περί πληρωμής του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ηθικό κι επιπλέον θα αποτελούσε σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην πρόοδο των μελετών.
«Ο Καθηγητής Σπυράκος, ενώ στην αρχή έστειλε όλες τις μελέτες για το γήπεδο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες, για το Κολυμβητήριο, μετά από όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, κράτησε πίσω κάποια στοιχεία. Ο ίδιος σε συζήτηση που είχα μαζί του δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για όσα συνέβησαν. Θεωρώ ότι σήμερα θα πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα και να αναλάβουμε τις ευθύνες, ώστε να πληρωθούν οι μελέτες και να προχωρήσουν τα έργα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κ. Σπυράκου, η συνολική επισκευή του Κολυμβητηρίου, δεν θα υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
Το μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθούν τα χρήματα, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες. Η αρχική εκτίμησή μας για υποστύλωση και εν συνεχεία ένταξη του έργου στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα, ώστε να γίνει συνολική αποκατάσταση της στατικής επάρκειάς του, δεν καρποφόρησε κι έτσι σήμερα έχουμε μπροστά μας τη λύση των 350.000 ευρώ».

ΓΡΗΓΟΡΑ
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης «Λέσβος Δημιουργική Πορεία» Παντελής Πατερέλλης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος είχε ζητήσει το διαχωρισμό των μελετών, ώστε να πληρωθεί ο Κ. Σπυράκος για το Κολυμβητήριο και την ερευνητική εργασία που εκπόνησε πάνω σ αυτό. Απ την άλλη, ο Π. Πατερέλλης έριξε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για το γεγονός ότι δεν εντάχθηκε το έργο του Κολυμβητηρίου στα Αστικά Ολοκληρωμένα.
«Θεωρώ ότι δύο χρόνια είναι πάρα πολλά, για να είμαστε σήμερα ακόμη στο στάδιο της παραλαβής των μελετών Σπυράκου.
Προτείνω να προχωρήσουμε άμεσα στην πληρωμή του Σπυράκου για το Κολυμβητήριο για την υποστύλωση και την αντιμετώπιση του στατικού προβλήματος, ώστε να μας δώσει τα υπόλοιπα απαραίτητα στοιχεία. Από εκεί και πέρα να προχωρήσει άμεσα η υποστύλωση, που είναι σχετικά εύκολο να γίνει. Το ζητούμενο είναι να ανοίξει γρήγορα το Κολυμβητήριο, γιατί όσο παραμένει κλειστό καταστρέφεται περισσότερο απ ό,τι όταν είναι ανοιχτό. Παράλληλα να προχωρήσει και το τοπογραφικό του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να γίνει κάποια στιγμή ολοκληρωμένη παρέμβαση στον αθλητικό αυτό χώρο».

ΑΣΥΜΦΟΡΟ
Παίρνοντας το λόγο ο μηχανικός του Δήμου Λέσβου Α. Παπαχριστοφόρου, μετά από παρέμβαση του Δημάρχου, προκειμένου να εξηγήσει τι συνέβη και το έργο του Κολυμβητηρίου δεν εντάχθηκε στα Ολοκληρωμένα, ο μηχανικός τόνισε ότι η ένταξη του έργου κρίθηκε ασύμφορη, αφού στην ουσία θα έπρεπε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος, να δαπανηθεί ένα τεράστιο ποσό για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, που ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο. Είπε χαρακτηριστικά: «Αποδείχθηκε ότι για να πάρουμε 350.000 ευρώ και να φτιάξουμε το Κολυμβητήριο θα έπρεπε να δαπανήσουμε συνολικά 3.000.000 ευρώ το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα χρησιμοποιούνταν για τον εξωτερικό χώρο. Κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο ήταν ασύμφορο και δαπανηρό».

ΧΑΘΗΚΑΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ
Ιδιαίτερα σκληρός και επικριτικός απέναντι στη Δημοτική Αρχή και τις ενέργειές της σε ότι αφορά το θέμα του Κολυμβητηρίου, ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Χατζηκομνηνός. Ο Α. Χατζηκομνηνός τόνισε ότι δύο χρόνια πέρασαν χωρίς να γίνει το παραμικρό, ενώ το μόνο που κάνει η Δημοτική Αρχή είναι να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι εκείνη ευθύνεται για την παρούσα κατάσταση.

ΥΠΟΣΤΥΛΩΣΗ
«Όσα χρήματα περισσεύουν από τη ΣΑΤΑ δώστε τα για να φτιαχτεί το Κολυμβητήριο. Να πάρουμε σήμερα μια απόφαση για να κάνουμε την υποστύλωση, την οποία κανονικά αν ενδιαφερόσασταν πραγματικά για το θέμα, θα έπρεπε να το έχετε προχωρήσει από μόνοι σας. Όταν κάνετε την υποστύλωση, θα δώσετε τη δυνατότητα στη Χρ. Καλογήρου να μην απορρίψει παντελώς το αίτημα περί συνέχισης λειτουργίας του Κολυμβητηρίου».
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Β. Παλαιολόγος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες που είναι σήμερα εδώ είναι τι θα κάνουμε για να λειτουργήσει επιτέλους το Κολυμβητήριο. Νομίζω ότι κατ αρχήν πρέπει να λυθεί το ζήτημα της πληρωμής του Πολυτεχνείου. Σε πρώτη φάση να γίνει η υποστύλωση και στη συνέχεια να βρεθούν χρήματα για την ολοκληρωμένη παρέμβαση στο πρόβλημα στατικής επάρκειας».
Εξηγώντας το λόγο για τον οποίο υπέγραψε να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Γ. Πάλλης επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας», τόνισε ότι αυτό που τον ώθησε να βάλει την υπογραφή του δεν ήταν οι δηλώσεις Αστυρακάκη περί ευθύνης της αντιπολίτευσης, αλλά η άθλια εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο αθλητικός αυτός χώρος.
«Το Κολυμβητήριο πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες ασφαλείας το συντομότερο δυνατό, με βάση τη μελέτη του Πολυτεχνείου και τις συμπληρώσεις που θα κάνει η υπηρεσία. Αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και το γήπεδο, αλλά και το Κολυμβητήριο και οι άνθρωποι που αθλούνται μέσα σε αυτό».
Η συζήτηση κύλησε σε έντονους ρυθμούς, με πολλές προτάσεις, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα είναι αρχικά να πληρωθεί για τη μελέτη του Κολυμβητηρίου ο Κ. Σπυράκος και στη συνέχεια η υπηρεσία αφού πάρει όλα τα στοιχεία να τα μελετήσει και σε διάστημα 2-3 εβδομάδων να δώσει ολοκληρωμένη εικόνα για το κόστος των παρεμβάσεων. Τα διαθέσιμα χρήματα από ΣΑΤΑ αυτή τη στιγμή είναι περίπου 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση που το έργο της ολικής αποκατάστασης προϋπολογισθεί από 350 έως 400 χιλιάδες ευρώ, τότε θα προχωρήσουν στη λύση της προσωρινής υποστύλωσης, που υπολογίζεται στις 120 150 χιλιάδες ευρώ. Αν, όμως, παρ ελπίδα το έργο της συνολικής αποκατάστασης έχει κόστος 280-300 χιλιάδες ευρώ τότε θα αναζητηθεί το ποσό που υπολείπεται των 200 χιλιάδων, που είναι ήδη διαθέσιμο και θα γίνει απευθείας η αποκατάσταση της στατικής επάρκειας, χωρίς να προηγηθεί πρόχειρη αναστύλωση με μεταλλικές κατασκευές.

ΞΑΝΑ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκληρωμένη μελέτη της υπηρεσίας το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Στην ίδια συζήτηση κατά πλειοψηφία και με αρκετές διαφωνίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που ομολογουμένως διχάστηκε, ψηφίστηκε οριακά και η πληρωμή του Πολυτεχνείου για τη μελέτη του γηπέδου. Η ψηφοφορία για το θέμα, προκάλεσε αρκετές εντάσεις, ενώ στην ουσία το αποτέλεσμα δεν έγινε ξεκάθαρο.

Μοιράσου το άρθρο!