Skip to main content
|

Κοροναϊός στη Λέσβο και “θερμοκήπιο” παραγωγής ανασφάλειας - φόβου του λαού. Δήλωση Μαρίας Κομνηνάκα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Δήλωση Μαρίας Κομνηνάκα, Βουλευτή Νομού Λέσβου

Η εμφάνιση κρουσμάτων του “νέου κορονοϊού” και στη Λέσβο, επιβάλλει χωρίς άλλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης και τη θεραπεία των ασθενών. Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα όποια εξαγγελθέντα μέτρα πρόληψης της διάδοσης του ιού, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις, που υπάρχουν τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας του νησιού, γιατί οι ελλείψεις αυτές αποτελούν και το “θερμοκήπιο” παραγωγής ανασφάλειας και φόβου του λαού.

Η κυβέρνηση να σταματήσει να κωφεύει στην απαίτηση και την ανάγκη για την πλήρη κάλυψη όλων των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και σε υποδομές και ιατροφαρμακευτικό υλικό

1. Να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και κλάδων, με βάση και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στη Λέσβο. Η αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν στο νησί, δεν μπορεί να γίνει μόνο με την ανάκληση των αδειών του υγειονομικού προσωπικού, αφού ήδη οι εργαζόμενοι δουλεύουν επί μακρόν χωρίς άδειες και ρεπό, για να ανταποκριθούν στις ήδη τεράστιες ανάγκες περίθαλψης, τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών.

2. Να εξασφαλίσει την προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ), που σήμερα ελλείπουν, ιδίως από το ΚΥ Μυτιλήνης,  για την προστασία  των ασθενών και εργαζομένων.  

3. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

4. Με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, να εξασφαλίζεται η συνιστώμενη κατ’ οίκον επίσκεψη των ιατρών στις περιπτώσεις εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων.

5. Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης.

5. Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

6. Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής και υγιεινή διατροφή στους νηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες.

7. Να προχωρήσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, καθώς πέρα από τους άλλους λόγους, λόγω του υπερπληθυσμού αλλά και των άθλιων συνθηκών διαβίωσής τους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης πιθανών κρουσμάτων. Να παρθούν άμεσα και για όσο διάστημα παραμένουν οι πρόσφυγες στο νησί μέτρα ιατρικής παρακολούθησης και πρόληψης καθώς και επαρκούς διατροφής τους.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, αφού αυτή δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με μέτρα που βασίζονται αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των πολιτών, ούτε βέβαια να σταθμίζονται υπό το πρίσμα της αξιολόγησης “κόστους – οφέλους”, στη λογική των ελάχιστων κρατικών δαπανών.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία