Skip to main content
|

Μ. Κομνηνάκα: Η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου οδηγεί ασθενείς στους ιδιώτες (VIDEO)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Μαρία Κομνηνάκα

Να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου Δυτικής Λέσβου με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις και μπαλώματα ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε στην κάλυψη των κενών από ιδιώτες - γιατρούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας με βάση και τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης που ανοίγει την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να κερδοσκοπεί σε βάρος του δημόσιου.

Συγκεκριμένα, η Μ. Κομνηνάκα κατήγγειλε ότι οι εγκληματικές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Υγεία αναδείχθηκαν με τον χειρότερο τρόπο όταν ένα βρέφος μεταφέρθηκε νεκρό με ιδιωτικό μέσο στο ΚΥ Πολιχνίτου, αφού δεν υπήρχε ασθενοφόρο στην περιοχή και το ΕΚΑΒ έπρεπε να πάει από τη Μυτιλήνη. Επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η αναγκαιότητα της πλήρους στελέχωσης με οδηγούς και διασώστες στα ασθενοφόρα ώστε να μπορούν να καλύπτονται με επάρκεια και ασφάλεια όλες οι βάρδιες.

Οι 5 συνολικά οδηγοί που υπηρετούν, από τους οποίους μόνο ένας είναι μόνιμος και ένας έχει έρθει με μετακίνηση από το ΚΥ Πλωμαρίου, δεν επαρκούν για την 24ωρη κάλυψη των βαρδιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σταθερά ακάλυπτες βάρδιες κάθε μήνα και να έχουν συσσωρευτεί αδιάθετες άδειες 2 ετών για τους εργαζόμενους. Επίσης δεν υπάρχουν διασώστες ώστε να μπορούν άμεσα να συνδράμουν στα περιστατικά.

Υπογράμμισε πως οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι τεράστιοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΚΥ Πολιχνίτου εξυπηρετεί και τα 5 χωριά της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου, μίας περιοχής άνω των 4.500 κατοίκων, που διπλασιάζονται σχεδόν το καλοκαίρι.

Μάλιστα, ενώ είναι μια περιοχή όπου λειτουργούν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία καθώς και Γυμνάσιο - Λύκειο, με αντίστοιχες αθλητικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται από τα παιδιά, μεταξύ των πολλών ειδικοτήτων που λείπουν είναι εκείνη του παιδιάτρου που μπαλώνεται με επίσκεψη παιδιάτρου από το ΚΥ Πλωμαρίου μία μόνο φορά το μήνα. Μια μόνο φορά το μήνα επισκέπτεται το ΚΥ επίσης γυναικολόγος και ορθοπεδικός.

Κατήγγειλε πως σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στους παθολόγους αφού με το υπάρχον προσωπικό δεν καλύπτονται πλήρως και με ασφάλεια οι βάρδιες. Ταυτόχρονα σε αχρησία παραμένουν τα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα λόγω της έλλειψης ακτινολόγου, ενώ τραγικά υποστελεχωμένο είναι και το Μικροβιολογικό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κυνικά παρέπεμψε στην κάλυψη των κενών από ιδιώτες - γιατρούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας με βάση και τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης που ανοίγει την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να κερδοσκοπεί σε βάρος του δημόσιου. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πρακτική των μπαλωμάτων με τις μετακινήσεις προσωπικού και δεν πρόκειται να μετατρέψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε  αορίστου, γιατί δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα.  

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, με την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη ζωή, εξαναγκάζοντας τον λαό να απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον χώρο της Υγείας πληρώνοντας αδρά, επισήμανε στη δευτερολογία της η Μ. Κομνηνάκα. 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία