Skip to main content
|

Μ. Κομνηνάκα: Μετατρέπετε τα νησιά και τη χώρα σε φυλακές της ΕΕ.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'
Λέξεις Κλειδιά :
Μαρία Κομνηνάκα

«Με το παρόν νομοσχέδιο, συνεχίζεται προς το χειρότερο η πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, πολιτική που εντείνει τον εγκλωβισμό στη χώρα, με ταυτόχρονη καταστολή και καταπάτηση δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, πολιτική που μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα σε φυλακές της ΕΕ». Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων στην Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, δηλώνοντας πως «καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο». Μιλώντας στη διαρκή επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και ασύλου που αφορά τροποποιήσεις διατάξεων της νομοθεσίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. «Είναι η πολιτική που ανέστειλε για ένα μήνα το δικαίωμα κατάθεσης αιτήσεων ασύλου, και παράλληλα για όλο αυτό τον κόσμο που στοιβάχτηκε χωρίς καμιά προοπτική σε διάφορες δομές, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα προληπτικό μέτρο για τη διαφύλαξη της υγείας και αυτών των προσφύγων-μεταναστών και των εργαζόμενων στα ΚΥΤ και τις άλλες δομές, μετατρέποντάς τα σε σύγχρονα κρεματόρια».

Η βουλευτής του Κόμματος στην αρχή της ομιλίας της παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην παραβίαση των λειτουργιών της Βουλής και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα σκοπεύετε να νομοθετείτε με τη Βουλή σε καραντίνα. Μετά το περιβαλλοντικό τερατούργημα που σπεύσατε να φέρετε πριν προλάβει ο κόσμος να βγει από το σπίτι, για να θάψετε κάτω απ' το χαλί τις σοβαρές αντιδράσεις που υπάρχουν, συνεχίζετε το ίδιο έργο και με τη μεταναστευτική νομοθεσία».

Πρόσθεσε δε πως «ενώ δεν διστάζετε να παραβιάσετε δικαιώματα και προστατευτικές αρχές, έστω στο βαθμό που δίνονται από το διεθνές δίκαιο, ακόμα και τη Σύμβαση της Γενεύης ή Συμβάσεις για τα δικαιώματα των παιδιών, την ίδια ώρα επικαλείστε τη δέσμευση της χώρας και επιδιώκετε την εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ή μιας άλλης εξίσου ή και περισσότερο επικίνδυνης συμφωνίας, όταν τη συμφωνία αυτή την έχει στείλει προ πολλού στα αζήτητα η τούρκικη κυβέρνηση. Είναι η ίδια πολιτική που χαράχτηκε και ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τώρα συνεχίζεται, γίνεται ακόμη πιο αντιδραστική από τη σημερινή κυβέρνηση».

Απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα ότι «είναι πρόκληση να παρουσιάζετε ως επίτευγμα τη για πρώτη φορά μετακίνηση από τα νησιά του 5% των χιλιάδων που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες. Όχι μόνο αγνοείτε την ανάγκη για απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, αλλά έρχεστε ξανά με το νομοσχέδιο αυτό να νομοθετήσετε τα κλειστά “πολυδύναμα” κέντρα κράτησης στα νησιά, διαιωνίζοντας και οξύνοντας ακόμα περισσότερο τη διαμορφωμένη εκρηκτική κατάσταση, όταν σ' αυτά θα συνυπάρχουν οι νεοεισερχόμενοι, οι ευάλωτοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους κ.λπ.

Έρχεστε, μάλιστα, να γενικεύσετε τα κλειστά κέντρα και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όλο το νομοσχέδιο, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν τους ευάλωτους (για τους οποίους είχε περάσει άθλιες ρυθμίσεις στο νόμο 4636/2019) είναι σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Προβλέπει νέες καταπατήσεις δικαιωμάτων, καινούργιες συντμήσεις προθεσμιών και μειώσεις στο χρόνο έκδοσης αποφάσεων, διευρύνει το καθεστώς της κράτησης για ακόμη περισσότερες κατηγορίες. Και για τα ανήλικα ασυνόδευτα παραμένουν πολλές προβληματικές διατάξεις, όπως η κατάργηση του τεκμηρίου ανηλικότητας, αλλά ακόμα και αυτός ο διαχωρισμός των αρχών που είναι αρμόδιες αφ' ενός για την προστασία των ασυνόδευτων (υπουργείο Μετανάστευσης) και για την εκπροσώπησή τους (υπουργείο Εργασίας), δεν κατανοούμε πόσο διευκολύνει αυτή η διάσπαση αρμοδιοτήτων την αντιμετώπιση προβλημάτων μιας τόσο ευαίσθητης κατηγορίας».

Όπως υπογράμμισε η βουλευτής του Κόμματος, το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, με τη συγκρότηση, μάλιστα, και ομάδας εργασίας που θα δουλεύει χωρίς τήρηση ωραρίου, την ίδια ώρα που το υπουργείο προχώρησε στην απαράδεκτη απόλυση 17 έμπειρων συμβασιούχων εργαζομένων, αντί για την απαραίτητη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού. Αλλά και βιομηχανία μετακλητών, όπως καταγγέλλουν και οι σύλλογοι των εργαζομένων του Υπουργείου. Μάλιστα η σύσταση μητρώου βοηθών χειριστών - ασύλου, αποτελούμενη από ιδιώτες νομικούς, αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη δουλειά των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, αλλά και στο περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των αποφάσεων.

«Ταυτόχρονα, οι πιεστικές προθεσμίες, η αύξηση του όγκου των υποθέσεων που εξετάζονται από τις Επιτροπές Προσφυγών, όπως και η διεύρυνση των περιπτώσεων που εξετάζονται σε μονομελή σύνθεση, “στρώνει” το έδαφος για μια βιομηχανία απορριπτικών αποφάσεων - καρμπόν, αφού δε θα είναι δυνατή μ' αυτούς τους όρους η ουσιαστική εξέταση των αιτήσεων», υπογράμμισε η Μ. Κομνηνάκα. Είπε δε πως «εισάγει το νομοσχέδιο και μια σειρά άλλα εμπόδια, με οδυνηρές συνέπειες για την πορεία των αιτημάτων ασύλου, όπως η πλασματική επίδοση, που είχε ξεκινήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γίνεται κανόνας τώρα, χωρίς να διασφαλίζεται ότι πραγματικά θα λάβει γνώση ο ενδιαφερόμενος, ή η διερμηνεία σε γλώσσα που “ευλόγως” θεωρείται ότι κατανοεί ο αιτών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια του δικαιώματος για προσωπική συνέντευξη, αν δεν μπορεί να κατανοήσει και δεν ομιλεί, για παράδειγμα, την επίσημα γλώσσα της χώρας καταγωγής του».

Επίσης, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προχωράει στη σύσταση απόρρητων, μυστικών κονδυλίων. «Βλέπουμε», ανέφερε η βουλευτής, «να συνεχίζεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων με τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια, που κυρίως τα διαχειρίζονται τα υπ. Εξωτερικών, ΄Αμυνας κλπ. Τώρα με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση τα εισάγει και στο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου. Να μας εξηγήσει η κυβέρνηση την αναγκαιότητα. Μήπως για να χρηματοδοτήσει πολιτικές όπως τα απαράδεκτα πλωτά φράγματα που ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στο Αιγαίο; Κατά τη γνώμη μας, και με βάση όλα τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, εντάσσεται στη γενικότερη λογική αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού κυρίως ως ζητήματος ασφάλειας, με κλιμάκωση της καταστολής και με στρατιωτικά μέσα (με τη συνδρομή Frontex και ΝΑΤΟ), με παράνομες επαναπροωθήσεις στο όνομα της αποτροπής κλπ. Μια πολιτική που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο αυξάνονταν τα κύματα των ξεριζωμένων και που, τώρα, “απογειώνει” η ΝΔ».

Όπως είπε η Μ. Κομνηνάκα, την ίδια στιγμή που πετάει στα κέντρα κράτησης τους ξεριζωμένους, στο ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά ρυθμίσεις διευκόλυνσης των ξένων μεγαλοεπενδυτών για άδειες διαμονής και χρυσές βίζες σε αυτούς και τις οικογένειές τους, ενίσχυσης του κεφαλαίου, των ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας (ιατρικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός), με την παροχή φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα (ασκούμενοι από Αυστραλία και Καναδά που βαφτίζουν άμισθους εθελοντές) και διευκόλυνσης με γρήγορες και ευέλικτες θεωρήσεις εισόδου των Αμερικανών υποτρόφων του ιδρύματος Fulbright, γνωστού για την προσπάθεια ξεπλύματος των ιμπεριαλιστών, προφανώς στο πλαίσιο του σχεδίου «άμβλυνσης του αντιαμερικανισμού» (στην πραγματικότητα του αντιιμπεριαλισμού) που ανέβηκε σε νέα επίπεδα την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και βέβαια συνεχίζεται αμείωτα και με μεγαλύτερη ένταση με τη ΝΔ.

Αντίθετα,όπως είπε η βουλευτής «καταργείται και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2020 η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε όσους έχει απορριφθεί τελεσίδικα η αίτηση διεθνούς προστασίας, αλλά παραμένουν στη χώρα, δημιουργείται δηλαδή μια στρατιά ανθρώπων χωρίς χαρτιά και δικαιώματα, εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς κινδύνους». 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία