Πολιτική

18/04/2024 - 21:07

Ας μην κάνουν «Μνημόσυνο και με ξένα κόλλυβα».... Ο δρόμος και τα άλλα 10 προβλήματα της Λέσβου

 Με αφορμή την πραγματοποίηση εγκαινίων στο οδικό έργο Καλλονής – Σιγρίου από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών, ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης καταθέτει την παρακάτω 
ΔΗΛΩΣΗ

     Επιτέλους 25 ολόκληρα χρόνια μετά την εξαγγελία του έργου το έτος 1999, δια στόματος του τότε Πρωθυπουργού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κώστα Σημίτη στην Καλλονή, καθώς και του λιμανιού του Σιγρίου, αλλά και του δρόμου Καλλονής – Πέτρας, φτάσαμε στην ολοκλήρωσή του, χάριν και στον τεράστιο αγώνα των φορέων, αλλά κυρίως των κατοίκων, οι οποίοι δια της Επιτροπής Αγώνα που συνέστησαν κυριολεκτικά απέτρεψαν τη ματαίωσή του.
     Εντάχθηκε τότε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την Ανάθεση της εκπόνησης των μελετών και το 2003 αυτές ανατέθηκαν στους αναδόχους.
     Το 2009 μετά από έντονα διαβήματα της Επιτροπής Αγώνα, διατέθηκαν επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή 20.000.000€ στην Περιφέρεια, ενώ ο προϋπολογισμός ήταν 45.000.000€ και δεν αρκούσαν. 
     Το έτος 2011 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2006 – 2013 επί κυβέρνησης Γ. Α. Παπανδρέου, δημοπρατήθηκε, υπεγράφη Εργολαβική Σύμβαση και ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής από το Σίγρι.
     Το 2014 επί κυβέρνησης κ. Α. Σαμαρά με απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα κ. Ευστράτιου Σιμόπουλου Ανακαλείται η Απόφαση ένταξής κατασκευής του έργου με την  ΑΔΑ 7ΙΔ71 – 13Ψ/15-12-2014. 
     Τον Ιούνιο του 2016 επανεντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 επί κυβέρνησης κ. Αλέξη Τσίπρα. 
     Αυτά τα ολίγα για την ιστορία του έργου, για να μη σκεφθεί ουδείς προεκλογικά να κάνει «Μνημόσυνο και με ξένα κόλλυβα», αλλά και χωρίς ουδεμία διάθεση υποβάθμισης της ολοκλήρωσής του από τη σημερινή κυβέρνηση.
     Στο έργο όμως, με βάση Ερωτήσεις μου στη Βουλή και Απαντήσεις του Υπουργείου Υποδομών, παραμένουν εκκρεμότητες κατασκευής που έχουν να κάνουν με την Άρση Επικινδυνότητας σε 3 σημεία:
α) Κατασκευή κόμβου με τον δρόμο Άντισσα – Λάψαρνα.
β) Κατασκευή Ανεμοθώρακα στο τμήμα του Αγίου Ιωάννη ( Μονή Υψηλού ).
γ) Ηλεκτροφωτισμός Κόμβου Ανεμώτιας.
     Τα παραπάνω δεν αντιμετωπίστηκαν με την υφιστάμενη εργολαβία και χρειάζεται νέα και σχετική χρηματοδότηση για την ασφάλεια οχημάτων και επισκεπτών.
     Επίσης εκκρεμεί το τμήμα του έργου που αφορά την αποζημίωση των 585 δικαιούχων αποζημίωσης από τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους, που σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Υποδομών – Διεύθυνση Αποζημιώσεων κινδυνεύουν, αφού αναφέρεται η έννοια της αυτοδίκαιης άρσης της απαλλοτρίωσης, λόγω παρέλευσης του χρόνου ισχύος της σχετικής Απόφασης!!!
     Τέλος για να αυξηθεί η αξία αυτού του μεγάλου έργου πράγματι χρειάζεται να συνοδευτεί οπωσδήποτε με καλή και πυκνή Ακτοπλοϊκή Σύνδεση του Λιμανιού του Σιγρίου με τα λιμάνια της Ηπειρωτικής Ελλάδας, με σύγχρονα πλοία που θα εξασφαλίζουν μικρό χρόνο ταξιδιού.


     Η Λέσβος όμως έχει προβλήματα και περιμένει και απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό της χώρας και για τα παρακάτω:
1. Δύο μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης 
α) το Φράγμα Τσικνιά ύψους 105.000.000€ απεντάχθηκε.
β) Τα Δίκτυα του Βιολογικού Καθαρισμού των Τ.Κ. Ταξιαρχών, Αγίας Μαρίνας, και οικισμών Βαρειάς- Ακρωτηρίου, Νεάπολης, Πληγωνίου, Κουμκό, Αγριλιάς, Κρατήγου ύψους 10,5 εκατομμυρίων € επίσης χάνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εάν η προσφυγή του Δήμου Μυτιλήνης στο Σ.Τ.Ε. απορριφθεί.
Είναι επιτακτική ανάγκη να μη χαθούν αυτοί οι πόροι από το νησί και ζητούμενο από τον Πρωθυπουργό είναι η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2021 -2027 καθώς και η Νότια Παράκαμψη της πόλης της Μυτιλήνης.

2,Η επανακτηματογράφηση στο Εθνικό Κτηματολόγιο των ιδιοκτησιών της  Δ.Ε. και Τ.Κ. Μυτιλήνης καθώς και της Δ.Ε. Γέρας είναι επιβεβλημένη και ορθή λύση.
Η κτηματογράφηση των παραπάνω περιοχών είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο και είναι άδικο να χαθούν περιουσίες ανθρώπων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταφύγουν στα δικαστήρια. Οι 290 πιλοτικές διορθώσεις δυστυχώς δε θα λύσουν το πρόβλημα.

3.Μεταφορικό Ισοδύναμο. Εκκρεμεί η πληρωμή της επιδότησης των νησιωτών για ολόκληρο το 2023, ύψους 100.000.000€ και πλέον, και δυστυχώς 17-04-2024 και ακόμη δεν έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων.

4.Οι σεισμόπληκτοι από τον σεισμό του 2017 και πυρόπληκτοι από το έτος 2022 κάτοικοι της Βρίσας Λέσβου είναι σε απόγνωση, αφού ούτε οι πληρωμές για τις ενδιάμεσες δόσεις προχωρούν για την αποκατάσταση των κτιρίων, ούτε δάνεια ακόμα χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες, το κόστος υλικών έχει εκτοξευθεί στα ύψη και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
Νοιώθουν ξεχασμένοι και αδικημένοι, παρά τη δήλωση του σημερινού Πρωθυπουργού το 2017 όταν επισκέφθηκε τη Βρίσα μετά τον σεισμό, ότι « Δε θα τους ξεχάσει»  . 
Επτά (7) χρόνια μετά ο οικισμός είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι οικοδομικές άδειες λήγουν, ο Συντονιστής και η ΔΑΕΦΚ άφαντοι, οι εκκαθαρίσεις πληρωμών

5.Στάσιμες. 
α) Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων των νησιών ΑΜΑΛΘΕΙΑ με φορέα υλοποίησης της δράσης τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής αναμένεται από τον Σεπτέμβριο του 2023.
β) Η Πράσινη Ενίσχυση που καταβάλλονταν κάθε Δεκέμβριο, εφέτος αντικαταστάθηκε από τα Οικολογικά σχήματα, τα οποία είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν, πώς θα πληρωθούν και πόσοι οι δικαιούχοι, αφού το χρηματοδοτικό πλαφόν είναι 425.000.000€ και τα αιτήματα ανήλθαν σε 1 δις € !!!
γ) Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που κάθε χρόνο πληρωνόταν ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ – ΜΑΡΤΙΟ είναι επίσης άγνωστο πότε θα καταβληθούν και εκκρεμούν και αυτές.
Τα αναφέρω διότι ο προγραμματισμός της Αγροτικής Παραγωγής απαιτεί συνέπεια από την Πολιτεία, ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν εκ των προτέρων, τι θα εισπράξουν ακριβώς  και πότε χρονικά.


6.Το δημογραφικό του Βορείου Αιγαίου παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και έχει μεγαλύτερη Εθνική σημασία η συγκράτηση του πληθυσμού, γι’ αυτό και η ρήτρα Νησιωτικότητας του Συντάγματος ( Άρθρο 101, παρ. 4 ) σε όλα τα μέτρα αντιμετώπισής του που θα θεσπίσει το αρμόδιο Υπουργείο είναι επιβεβλημένο να υπάρχεί.


7.Το Μεταναστευτικό ζήτημα παρά τη συμφωνία των Αθηνών δεν έχει λυθεί και πριν λίγο καιρό είχαμε φτάσει τις 6.500 στο ΚΥΤ Μυτιλήνης, οι Μ.Κ.Ο. και οι δομές σε κατοικίες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην πόλη και ανησυχούμε, διότι γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από όλους να ανακάμψουμε τουριστικά.
Είμαστε αντίθετοι και είναι λάθος η δημιουργία μιας τεράστιας δομής, που κατασκευάζεται στη Βάστρια, και για λόγους Εθνικούς, αλλά και γιατί πλέον οριστικά και μόνιμα η Λέσβος καταγράφεται στον Παγκόσμιο χάρτη μεταναστευτικών ροών ως ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ στην Ευρώπη.

8.Η χώρα εξήλθε από τις μνημονιακές δεσμεύσεις από το 2019, ανέκτησε επενδυτική βαθμίδα και είναι καιρός πλέον να καταργούνται και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι.
α)Επαναφορά Μειωμένων Συντελεστών Φ.Π.Α. σε όλα τα νησιά.
β)Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
γ)Κατάργηση του μνημονιακού ΕΝΦΙΑ.

9.Η Ακρίβεια και η Αισχροκέρδεια σε όλους τους τομείς της κατανάλωσης είναι ανεξέλεγκτη και οδηγεί σε μαρασμό, απόγνωση και κατάθλιψη τα λαϊκά στρώματα.


10.Οι προμήθειες των Τραπεζών προκλητικές και αισχρές, την ώρα που μειώνονται οι καταθέσεις εκείνες εκτινάσσουν τα κέρδη τους σε αθέμιτο επίπεδο.

Σε όλα αυτά αναμένουν απαντήσεις και λύσεις οι κάτοικοι της Λέσβου, έστω και με επιφύλαξη, λόγω της προεκλογικής περιόδου.


Παναγιώτης Παρασκευαΐδης 
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.

Μοιράσου το άρθρο!