Skip to main content
|

Νέα απάντηση Περιφέρειας στους Ανεξάρτητους Έλληνες για το Επιστημονικό Συνέδριο

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Lesvosnews
Νέα απάντηση Περιφέρειας στους Ανεξάρτητους Έλληνες για το Επιστημονικό Συνέδριο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Απαντάμε σε ένα προς ένα στα ερωτήματα του Βουλευτή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», για το Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνεται στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Απελευθέρωσης της Λέσβου, με τη συμμετοχή δύο Τούρκων Ιστορικών:  1) φυσικά και είναι σε γνώση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών η πραγματοποίηση του Συνεδρίου, με την παρουσία δύο Τούρκων Ιστορικών. 2) Αναφορικά με τις «πληροφορίες» που του διοχέτευσαν «οικείοι» του Βουλευτή για το αν οι Τούρκοι καθηγητές ζήτησαν να έχουν προκαταβολικά τη μετάφραση (!) των Ελλήνων ομιλητών, θεωρούμε το ερώτημα ως απαράδεκτο που δεν έπρεπε καν να τεθεί. 3) Ασφαλώς και υπήρξε ενημέρωση των τοπικών φορέων, καθώς και του Δήμου Λέσβου ενώ 4) το θέμα μπήκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, όργανα στα οποία συμμετέχουν οι περιφερειακές παρατάξεις, χωρίς να έχει διατυπωθεί καμία αντίρρηση. 

 

Στις 26 Ιουλίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ομιλητών στο Συνέδριο, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Η πρόσκληση κοινοποιήθηκε και στον τοπικό Τύπο, αλλά με ευθύνη της Επιστημονικής Επιτροπής και σε όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια που διαθέτουν τμήματα Ιστορίας, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Στην πρόσκληση –μεταξύ άλλων - ανταποκρίθηκαν και δύο Τούρκοι Ιστορικοί, προφανώς διότι το επιστημονικό τους ενδιαφέρον σχετίζεται άμεσα με την ιστορία της Λέσβου.

 

Ακολούθως δημοσιεύεται η σχετική δήλωση της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου:

«Επειδή, κατά τη γνώμη μας, υπάρχει μια σκόπιμη ή αθέλητη σύγχυση εκ μέρους των κ.κ. Γαληνού και Κουίκ, σχετικά με την ερμηνεία των όρων Επιστημονικό Συνέδριο, Πανηγυρικός Λόγος, εορταστική εκδήλωση, ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 και της Απελευθέρωσης της Λέσβου το 1912 και για πολλά άλλα, ως Επιτροπή, η οποία έχει την επιστημονική εποπτεία του Συνεδρίου με θέμα: «Λέσβος 1912: Από την Οθωμανική στην Ελληνική Επικράτεια», αισθανόμαστε την ανάγκη να εξηγήσουμε τι είναι ένα Επιστημονικό Συνέδριο:

Ένα Επιστημονικό Συνέδριο είναι μια συνάντηση ερευνητών, που παρουσιάζουν πρωτίστως σε άλλους ερευνητές ή και απλούς ενδιαφερόμενους τα πορίσματα τους, στη βάση των διαθέσιμων τεκμηρίων. Ως εκ τούτου, ισχυροποιούνται ή ανατρέπονται προσεγγίσεις που έχουν ήδη υπάρξει, νέα ερωτήματα εμφανίζονται επιζητώντας προσεγγίσεις, νέα τεκμήρια ανασύρονται οδηγώντας σε νέες παραδοχές ή επιβεβαιώνοντας προηγούμενες.

Με βάση τα παραπάνω, αποδεχθήκαμε εισηγήσεις «ομοεθνών» και «αλλοεθνών» ερευνητών, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχαμε δημοσιοποιήσει τον περασμένο Ιούλιο και σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία και πρακτική που ακολουθείται σε ανάλογα συνέδρια.   Εξάλλου, αντίστοιχα ιστορικά Συνέδρια πραγματοποιούνται αυτό το μήνα στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή και Τούρκων Εισηγητών.

Ύστερα από όλα αυτά, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας, γιατί βρισκόμαστε υπόλογοι για τα αυτονόητα, μέσα σε ένα κλίμα συνωμοσιολογίας και εθνικιστικού παραληρήματος.

 

Θεωρούμε ότι ένας τέτοιος «διάλογος» απαξιώνει και προσβάλλει,  εκτός από τη γενικά αποδεκτή επιστημονική πρακτική περί συνεδρίων,  τη δημοκρατική παράδοση του νησιού μας, τα πνευματικά του επιτεύγματα, τα ριζοσπαστικά του κινήματα και την αντιφασιστική του δράση. Γι’ αυτό και καλούμε τους πολίτες, να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου και να αντισταθούν στις «φωνές» του διχασμού και της μισαλλοδοξίας.».

 

H Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου

Στρατής Αναγνώστου, Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Λέσβου

Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας, Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ., εκπρόσωπος Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών

Μαρία Μανδαμαδιώτου, Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Kings College)  

Παναγ. Μιχαηλάρης, Δρ. Ιστορίας, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Λέσβου, εκπρόσωπος Εταιρείας Αιολικών Μελετών

Παναγιώτης Σκορδάς, Δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λέσβου

Μαρία Σταματογιαννοπούλου, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου      

 


 

 

up date

 

ΝΕΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΛΩΣΗ

ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ δίνοντας την τελευταία, από πλευράς του, απάντηση στη νέα ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Επιστημονικής Επιτροπής για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, έκανε την εξής δήλωση:

 

«Οι ανησυχίες μου και οι ενστάσεις μου, οι οποίες διατυπώθηκαν στις δύο προγενέστερες ανακοινώσεις μου, είχαν πάνω απ’ όλα μία ευπρέπεια και φυσικά δεν περιείχαν ούτε έναν χαρακτηρισμό προσπάθειας μείωσης της προσωπικότητας εκείνων στους οποίους αναφερόμουν.

 

Απεναντίας, τόνιζα ότι «σέβομαι απολύτως την υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση και ότι προσωπικά δεν έχω και δεν θα μπορούσα να έχω, λόγω της και της δημοσιογραφικής ιδιότητας, την παραμικρή αντίρρηση για την όποια ιστορική έρευνα», θέσεις μου τις οποίες επιμελώς η Επιστημονική Επιτροπή παρέκαμψε.

 

Επαναλαμβάνω ότι η μόνη ένστασή μου έχει να κάνει, (όπως επίσης τονίζω στις προηγούμενες ανακοινώσεις μου) με το χρόνο που επελέγη η συμμετοχή των Τούρκων καθηγητών, δηλαδή με την ιστορική 100η επέτειο της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

 

Από την πολύχρονη καριέρα μου έχω μάθει ότι οι απαντήσεις με χαρακτηρισμούς που ο συντάκτης του κειμένου χρησιμοποιεί ως απαξιωτικούς, είναι αποτέλεσμα έλλειψης ψυχραιμίας είτε λόγω ενοχών είτε επειδή τον πνίγει το δίκιο. Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα επιλέξει ποιό από τα δύο ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Το επίπεδό μου δεν μου επιτρέπει να συμπεριφερθώ ανάλογα, όπως προκύπτει και από το κόσμιο ύφος στα προγενέστερα κείμενά μου.

 

Οι πολίτες της Λέσβου είναι οι μόνοι που μπορούν να συγκρίνουν απαντήσεις και ανταπαντήσεις και επί της ουσίας να είναι και οι τελικοί κριτές, αν κάποιος έχει το άδικο ή κάποιος έχει το δίκιο και αν τελικά είναι ο Σπύρος Γαληνός και εγώ προσωπικά που «χτίζουμε κλίμα συνομωσιολογίας  και εθνικιστικού παραληρήματος ή υψώνουμε «φωνή» διχασμού και μισαλλοδοξίας».

 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στα «Ελευθέρια» και στο Συνέδριο και δεν πρόκειται να επανέλθω. Αυτή είναι η τελευταία μου απάντηση-ανακοίνωση αποδεχόμενος την άποψη «Μη μου τους …Τούρκους τάραττε».

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις