Πολιτική

10/02/2020 - 14:52

«ΟΧΙ» στην επίταξη της Λέσβου, «ΟΧΙ» στην επίταξη της ζωής μας

«ΟΧΙ» στη συνάντηση της Αθήνας

Οι αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε πριν από αρκετές ημέρες το Lesvosnews.net  για τη δημιουργία κλειστής δομής στη θέση Καράβα στο Μανταμάδο δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν! Η Κυβέρνηση λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση στην Αθήνα με του Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη ανακοίνωσε με τον πιο αυταρχικό τρόπο τη διαδικασία επίταξης εκτάσεων για δημιουργία κλειστών δομών. Η επίταξη εκτάσεων είναι ότι πιο ακραίο μπορεί να γίνει σε καιρό ειρήνης...  Ως εκ τούτου θα είναι ντροπή για τον τόπο μας αν οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες ταξιδέψουν την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και δώσουν άλλοθι στην Κυβέρνηση σε αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί. 

Η επιλογή της θέσης Καράβας  δεν πρέπει να αποτελεί αιφνιδιασμό καθώς πέρα από το δημοσίευμα του Lesvosnews.net υπήρχε εδώ και και καιρό ως ενδεχόμενη επιλογή.  Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης Παναγιώτης Βάλεσης είχε αναφέρει σε ανάρτησή του τη συγκεκριμένη περιοχή καθώς και ότι αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση: 

Η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητων ακινήτων και εκτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τεσσάρων αξόνων που ακολουθεί η κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε τους τέσσερις παρακάτω άξονες:

- Φύλαξη των συνόρων μας.

- Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

- Αυξημένες επιστροφές.

- Κλειστές δομές.

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών», τόνισε.

Επεσήμανε στη συνέχεια την ανάληψη στοχευμένων δράσεων «για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ταυτόχρονα ότι «το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές».

Ο κ. Πέτσας προχώρησε στη συνέχεια στην ανακοίνωση πως σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο «το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.

Ακολουθεί, επίσης σήμερα, Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.

2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.

3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

σδ

-----------

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α                                                              

Εμείς οι παρακάτω :

  1. Ο Δήμαρχος Βέρρος Ταξιάρχης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
  2.  Οι Πρόεδροι  Κοινοτήτων και από τους δύο Δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης :  Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους.
  3.  Ο Εφημέριος της Ενορίας Μανταμάδου, Χρήστος Τσιτμηδέλλης
  4. Εκπρόσωποι του Δικτύου των Κοινοτήτων όλης της Λέσβου και
  5. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

 

  Σ υ γ κ ε ν τ ρ ω θ ή κ α μ ε  σήμερα 07/02/2020 στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κοινότητας Μανταμάδου, με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου που αναφέρουν ότι η κλειστή δομή συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή της «Καράβας».

Η περιοχή αυτή ανήκει στα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Μανταμάδου, Αγίας Παρασκευή, Νάπης και Νέων Κυδωνιών.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου διάβασε την αριθμ. 4/2020 ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε, να μην επιτρέψουν και να αντισταθούν με κάθε τρόπο, στην κατασκευή δομής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της «Καράβας» αλλά και σε κάθε άλλο μέρος του Νησιού.

  Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και πολλοί συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις απόψεις τους.

   Ύστερα από αυτά η παρούσα συνέλευση αποφάσισε

Ο μ ό φ ω ν α

1) Όλοι μας είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή της δομής αυτής, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του Νησιού.

2) Υιοθετούμε και στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου και το ψήφισμα του Παλλεσβιακού συλλαλητηρίου που έγινε στις  22/01/2020 στη Μυτιλήνη.

3) Συμφωνούμε και εγκρίνουμε την αριθμ. 4/2020 ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Μανταμάδου.

4) Το ψήφισμα μας αυτό να σταλεί σε κάθε αρμόδιο, όπως στάλθηκε και η προαναφερόμενη απόφαση της Κοινότητας.

5) Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για την αποτροπή  κατασκευής νέας δομής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών  στην ευρύτερη περιοχή Καράβας»  αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του Νησιού μας.

 

Δήμος Δυτικής Λέσβου - Δήλωση Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου

Με αφορμή την ανακοίνωση της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσεται(!) η τοποθεσία «Καράβας», ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σχολίασε σε πρώτη φάση:

«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου…».

 

 

Δήλωση Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη στην ΕΡΑ  ΑΙΓΑΙΟΥ 

«Είναι μια έκπληξη και εικάζω ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η Κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα. Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει» 

Μοιράσου το άρθρο!