Οι 1672 τυχεροί ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου λόγω εκδούλευσης... Τι αναφέρει και τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου
Σε πολύ «περίεργη» υπόθεση εξελίσσεται η πληρωμή των 1672 ελαιοπαραγωγών από τις περιοχές Πλωμαρίου και Γέρας, που αφήνουν πολλά ερωτηματικά τόσο για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, όσο και για τις ενέργειες που έγιναν από τον Δήμο και την Περιφέρεια. Δικαιολογημένη είναι η απορία και το αίσθημα αδικίας στους ελαιοπαραγωγούς των άλλων περιοχών του νησιού μας, που δεν ειδοποιήθηκαν να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης.
Από τα ρεπορτάζ στον ηλεκτρονικό και έντυπο τοπικό τύπο μαθαίνουμε ότι στην υπόθεση αυτή ενεπλάκησαν πολλοί αυτοδιοικητικοί και διοικητικοί παράγοντες τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας. Τι ακριβώς έκαναν αυτοί οι παράγοντες; Πόσο καθοριστική ήταν η παρέμβαση τους και με ποιο τρόπο βοήθησαν να δοθούν οι αποζημιώσεις; Δεν είναι αυτό μια αυτόματη και τυπική διοικητική διαδικασία που πηγάζει από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ; Χρειάζεται παρέμβαση τρίτων για να δοθούν οι αποζημιώσεις; Γιατί μια διοικητική ενέργεια του ΕΛΓΑ μετατρέπεται σε πολιτική παρέμβαση, τραυματίζοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν οι αγρότες απέναντι στον ασφαλιστικό τους Οργανισμό τον οποίο πληρώνουν για την ασφαλιστική τους κάλυψη;
Γιατί ο Δήμος Μυτιλήνης και ο ΕΛΓΑ εξέδωσαν ανακοίνωση και ενημέρωσαν για την υποβολή αιτήσεων, μόνο το Πλωμάρι και όχι άλλες περιοχές του νησιού όπως π.χ. την Αγιάσο που είχε ανάλογα φαινόμενα; Η ανεμοθύελλα, οι άνεμοι δηλαδή πάνω από τα 8 μποφόρ σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν έπληξαν μόνο αυτές τις περιοχές αλλά ολόκληρο το νησί. Γιατί λοιπόν έγινε αυτή εξαίρεση και δεν ειδοποιήθηκαν τόσο από τους Δήμους όσο και από την Περιφέρεια και όλες οι άλλες περιοχές του νησιού που επλήγησαν ανάλογα;
Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι κάποιοι φρόντισαν να τραυματίσουν την όλη διαδικασία προσφέροντας εκδούλευση σε μερικούς και όχι όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού.
Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου έχουν πληγεί, από τα καιρικά φαινόμενα, την δακοπροσβολή, τις χαμηλές τιμές και την ακαρπία, για δύο συνεχόμενα έτη και οι απώλειες του εισοδήματός τους είναι δυσβάσταχτες.
Δίκαιο επομένως είναι το αίτημα της χορήγησης έκτακτης αποζημίωσης σε όλους τους παραγωγούς τους νησιού όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου. Μετά από όλα τα παραπάνω, οφείλει το Υπουργείο, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια που ορίστηκαν για τις αποζημιώσεις στον αγροτικό τομέα λόγω του κορονοϊού, να αποζημιώσει ανάλογα με έκτακτες ενισχύσεις όλους τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου.