Πολιτική

15/06/2021 - 13:28

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για τα έργα «αστικής ανάπλασης» του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε Σκάλα Ερεσού και Σκάλα Καλλονής

Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπλασης συνολικού προϋπολογισμού 6,6 εκ. ευρώ. Τα έργα αφορούν στην «Αισθητική, Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση» κοινόχρηστων χώρων, καθώς και της Ανάπλασης χώρων Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας.

Η πρόταση για την κατασκευή «Θεματικού υπαίθριου χώρου αναψυχής» στη θέση Αφεντέλι της περιοχής Σκάλας Ερεσού, με την κατασκευή χώρου στάθμευσης, πλατείας, αμφιθεάτρου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολιτών της Ερεσού, αλλά και όλης της Λέσβου. Η συγκεκριμένη περιοχή μάς έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, κατά την προσπάθεια επαναχάραξης του αιγιαλού με αίτημα του Δήμου Λέσβου στο ΣτΕ, αντιμετωπίζοντας το τσιμέντωμα και την περίφραξη της παραλίας από ιδιώτη. Το ζήτημα όμως, τώρα είναι ακόμα πιο σημαντικό. Αντί να επιλεγεί μια περιοχή μακριά από την παραλία, προτείνεται να τσιμεντωθεί και να γίνει χώρος στάθμευσης, μια περιοχή που ακόμα είναι παρθένα και πολλοί επισκέπτες την προτιμούν για αυτό ακριβώς τον λόγο.  Η παρέμβαση αυτή μπορεί να δημιουργήσει και πρόβλημα στην προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.   

Στην ίδια πρόταση υπάρχει ακόμη ένα έργο που απ’ ότι φαίνεται είναι και αυτό προβληματικό. Πρόκειται για την κατασκευή «Αθλητικού Πολυχώρου» στην περιοχή Σκάλας Καλλονής, με την κατασκευή πέντε γηπέδων, ποδοσφαίρου 5Χ5, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και χώρου υπαίθριας εκγύμνασης. Δυστυχώς, για ακόμη ένα έργο επιλέγεται ο χώρος της παραλίας, νότια του δρόμου που οδηγεί από τον ποταμό Τσικνιά στην Σκάλα Καλλονής, λίγα μόλις μέτρα από τις εκβολές του ποταμού. Είναι ορθή η χωροθέτηση ενός τέτοιου έργου σε μια περιοχή που κατά το παρελθόν έχει πλημμυρίσει από την υπερχείλιση του ποταμού; 

Το ζήτημα που τίθεται εδώ δεν είναι εάν κάποιος είναι αντίθετος ή όχι σε τέτοια έργα. Για εμάς, τα έργα αστικής ανάπλασης πρέπει να αφορούν τις αμιγώς αστικές περιοχές, με παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών, των πεζών, με αύξηση των δημόσιων χώρων, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων και όχι την κατασκευή χώρων στάθμευσης.  

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι η χωροθέτηση αυτών των έργων. 

Σημαντική συνιστώσα του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Λέσβος, και ιδιαίτερα περιοχές όπως η Ερεσός και η Καλλονή, είναι η αίσθηση της γαλήνης και του ανέγγιχτου, από ανθρώπινες παρεμβάσεις, τοπίου. Πάρα πολλοί επισκέπτες έρχονται στο νησί μας ακριβώς  γι’ αυτόν τον λόγο και οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτό το αγαθό. 

O Μιχάλης Μπάκας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, δήλωσε σχετικά: «Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι το φυσικό περιβάλλον και οι ακτές μας είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού μας και πρέπει απόλυτα να προστατευθούν. Ζητάμε από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, αλλά και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που προωθεί την χρηματοδότηση αυτών των έργων, να επανεξετάσουν την επιλογή της  χωροθέτησης τους σε καταλληλότερες θέσεις, διαφυλάσσοντας το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας. 

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!